Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

BLOG: Proč neměl být Sagan vyloučen z Tour

"Peter Sagan ohrozil zdraví soupeřů a vypadá to, že jednal s úmyslem." Takto zdůvodnila jury Tour de France vyloučení slovenského závodníka. Ale bylo tomu opravdu tak? Vždyť není zřejmé, že by Sagan skutečně Marka Cavendishe loktem zasáhl. Za své chování zasluhoval trest, nikoliv ovšem vyloučení ze závodu.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Jedna věc je zřejmá Saganův pravý loket se stane jedním ze symbolů letošní Tour de France, stejně jako tomu bylo před rokem v případě běhu Chrise Frooma po svazích Mont Ventoux. Je škoda, že to bude právě tento tvrdý střet, který si zpětně budeme pamatovat více než Saganovo vystoupení ze třetí etapy, kdy i přes vykopnutý pedál dokázal zvítězit.

Právě loket je symbolem celé kolize, a to přesto, že ani ze zpomalených záběrů není zřejmé, zda jím Sagan svého soupeře skutečně zasáhl. Cavendish se prodíral podél bariéry a měl tam pramálo místa. Pokládá svou hlavu na Saganovo rameno a snaží se kolem něj prodrat, jenže soupeř se pohne doprava a Cavendish už zkrátka zoufale nemá kam. Jejich kola se dotýkají a Cavendish ztrácí rovnováhu. Padá.

To všechno předtím, než Sagan vůbec vystrčí svůj pravý loket. Ze zpomalených záběrů přitom můžeme spekulovat, zda to od něj není hlavně reakcí na vyvedení z rovnováhy jeho kolo je rozkomíhané a snad každý, kdo kdy jel na kole, ví, že v takovém případě se snažíte udržet v sedle za každou cenu. Tím spíš v rychlosti sahající k 70 kilometrům za hodinu.

Celá situace je mnohem více otázkou Saganova pohybu směrem k bariéře, než že se týká jeho tak často zmiňovaného loktu. Oba jezdci spolu mají dobré vztahy a není jediného důvodu k tomu, že by Sagan chtěl svého rivala "sestřelit", a to ještě tak brutálním způsobem. Bylo jeho chování nebezpečné? Jistě, svým pohybem k bariéře Cavendishův pád způsobil a penalizace tak byla na místě.

"Vypadá to, že šlo o úmysl a téměř o úder," zní ale ve zdůvodnění ze strany jury Mezinárodní cyklisté unie (UCI). Opravdu? Nešlo spíše o instinktivní pohyb k bariéře, jakkoliv nešetrný k soupeři? A jak můžeme mluvit o úderu, když ani není jasné, že došlo ke kontaktu a z opakovaných záběrů vidíme, že Cavendish začíná padat už předtím, než Sagan vůbec svůj loket zvedne?

Sagan si zasloužil penalizaci, stejně jako jsme to u podobných překřížení cesty viděli v cyklistických sprintech mnohokrát. Ironií přitom zůstává, že daleko horší manévr tohoto typu předvedl v inkriminovaném sprintu jiný jezdec Arnaud Démare vybočil do strany a nebýt rychlé reakce Nacera Bouhanniho, který zmáčkl brzdu, mohli jsme mít o jeden tvrdý pád více. Na pozdějšího vítěze ale už jury nemyslela. 

I když se nad měněním cyklistických "stop" často zavírají oči, Sagan si trest zasloužil ovšem ne v podobě vyloučení ze závodu. To by zasluhoval v případě, že by existovala jistota, že Cavendishe opravdu zasáhl loktem a ještě by bylo zřejmé, že šlo o úmyslný akt. Můžeme něco takového s jistotou tvrdit? Asi jen těžko.

Slovenský jezdec se tak po sedmi letech stává prvním závodníkem vyloučeným z Tour za ohrožení soupeře (posledním byl v ročníku 2010 Mark Renshaw, který v té době rozjížděl sprint shodou náhod právě Cavendishovi a hlavou opakovaně udeřil do jednoho ze soupeřů). Závod bohužel nepřišel pouze o něho, ale i o Cavendishe, který nemůže se zlomenou lopatkou pokračovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články