Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sagan i Cavendish na letošní Tour skončili

Vittel (Francie) – Tour de France pro Petera Sagana skončila už po čtyřech etapách. Rozhodčí se jej rozhodli diskvalifikovat po kolizi s Markem Cavendishem. Proti rozhodnutí není odvolání. Britský sprinter musí se zlomenou lopatkou vzdát.

Kdo mohl za co – ihned po etapě se rozběhl kolotoč různých obvinění. Jedni jednoznačně vinili Sagana, který měl Cavendishe srazit loktem. Druzí namítali, že Cavendish najel někam, kam vůbec neměl, a navíc ztratil rovnováhu již před kontaktem se slovenským závodníkem. A byli i tací, kteří namítali, že vítězný Arnaud Démare zkřížil dráhu svému dlouholetému soupeři Naceru Bouhannimu a měl by tak být diskvalifikován on.

Sám Sagan po etapě líčil, že o svém rivalovi nevěděl. "Chtěl jsem se zavěsit za Kristoffa, Mark se kolem mne chtěl zprava prohnat a já jsem už nestačil zareagovat a pohnout se doleva. Omluvil jsem se mu, protože není vůbec hezké takhle spadnout," obhajoval se Sagan.

Jiní situaci viděli jinak. Sportovní ředitel Cavendishova týmu Dimension Data Rolf Aldag volal po diskvalifikaci nejen z pořadí etapy, ale celého závodu. "Je čas, aby se k tomu Mezinárodní cyklistická unie (UCI) postavila. Tohle byl akt násilí. Je těžké vyloučit mistra světa, ale je to potřeba udělat," napsal Aldag na Twitteru.

To se nakonec potvrdilo. Sagan byl rozhodčími diskvalifikován z letošní Tour de France. "Rozhodli jsme se pro diskvalifikaci, protože vážně ohrozil zdraví některých svých soupeřů v posledních metrech," oznámila jury závodu.

Přidal se i manažer týmu Lotto Soudal Marc Sergeant, který vzpomněl událost z minulé etapy. "Ptal jsem se Andrého (Greipela). Byl na Sagana hodně naštvaný a říkal, že se pohybuje tak, jak by rozhodně neměl. A včera to ve sprintu prý bylo to samé, když Andrého také zasáhl loktem. Udělat něco takového dvakrát je fakt příliš. André říká, že už ho nepovažuje za kamaráda," popisoval Sergeant.

Greipel sám se ale svého soupeře později zastal. "Myslím si, že rozhodnutí jury bylo příliš přísné," napsal německý spurter na Twitteru.

Zklamání z vyloučení slovenské hvězdy vyjádřili i další, třeba trojnásobný vítěze Tour Greg LeMond, který je ve Francii jako televizní komentátor. "Myslím, že je to moc přísné. Někteří jezdci se při závodu drží auta a nikdo je nevyhazuje. Pro Tour je to ztráta," uvedl a upozornil také na to, že souboj nebyl celý vidět.

"V jednu chvíli blokuje pohled shora strom. Nemůžete tedy říct, jestli se Cav o něj nechtěl opřít. Nicméně jeho reakce je až příliš drsná," dodal šampion Tour z let 1986, 1989 a 1990. "To, co Sagan udělal, bylo špatné. Ale srazil Cavendishe do bariéry úmyslně? Myslím, že ne," prohlásil.

Podle šestapadesátiletého Američana za kolizi může i skutečnost, že Sagan není typický spurtér. "Je to agresivní jezdec, ale ne klasický spurtér, těch se snaží chytat a jezdit za nimi," uvedl. "Je trochu divoký a dneska šel přes čáru, ale myslím, že ani Cav by nechtěl, aby ho vyloučili," uzavřel.

Slovenského závodníka se zastal také bývalý australský cyklista Robbie McEwen. "S vyloučením z Tour nesouhlasím. Diskvalifikace z etapy ano, ale vyhodit ho z Tour!? Ne," napsal trojnásobný nejlepší spurtér slavného francouzského závodu na twitteru.

Sagan se každopádně v cíli Cavendishovi hned omluvil, samotný britský sprinter (který sám rozhodně není neviňátkem a v jiných závodech se zase kritika svezla na něho) celou situaci příliš komentovat nechtěl. "Peterovi fandím, ale ten loket od něj nebyl vůbec hezký," komentoval. "Budu potřebovat sešít jeden z prstů, který hodně krvácí. Moje rameno je posunuté, nejsem si jistý, co je zranění. Nejsem doktor, ale nejsem moc optimistický," dodal.

Pesimismus se nakonec potvrdil. Cavendish se zlomenou lopatkou končí. Ke zranění navíc zcela nevinně přišli i John Degenkolb a Ben Swift, kteří přepadli přes padajího Cavendishe. Německý spurter nemá nic zlomeného, cítí ale silnou bolest v rameni. "Teď to budou těžké dny," řekl.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články