Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Froome ztratil po kontaktu s motocyklem, vedení mu ale zůstalo

Montpellier (Francie) – Chris Froome měl ve stoupání na Chatel Reynard kontakt s doprovodným motocyklem, po němž nemohl použít svůj speciál a několik desítek metrů absolvoval po svých. V cíli ztratil výrazný čas na své rivaly, komisaři závodu se však rozhodli jím nezaviněné manko neutralizovat. Froome tak stále pokračuje ve žlutém. Etapu vyhrál Thomas De Gendt, který si oblékne také puntíkatý dres. Roman Kreuziger se nejlepších ve stoupání neudržel a drží nyní třináctou příčku. 

Kolize s motorkou stála za jedním z momentů probíhající Tour de France. Na vině ovšem nebyl zřejmě ani tak jezdec doprovodného motocyklu, jako neukáznění diváci, kteří obsadili úzkou vozovku. Chris Froome si po kontaktu zničil kolo, které nemohl použít, a musel několik desítek metrů dokonce běžet. Ztratil tak výrazný čas, který mu však nakonec komisaři závodu v cíli odpustili. I tak ho to ale může hodně mrzet, neboť v okamžiku nehody odjížděl svému největšímu rivalovi Nairu Quintanovi.

De Gendt zvítězil v souboji uprchlíků

Tour de France přišla v letošním ročníku o jednu ze svých dominant – Mont Ventoux je jedním z nejrozpoznatelnějších vrcholů světové cyklistiky. Organizátoři se rozhodli etapu zkrátit kvůli hrozbě vysokého větru, kdy nahoře mělo foukat až rychlostí 100 km/h. Větrným poryvům se ovšem závodníci nevyhnuli ani na rovině – foukalo z boku a peloton se poměrně brzy roztrhl na dvě skupiny, přičemž ztrácela ta větší s francouzskými puškami Warrenem Barguilem či Thibautem Pinotem. Opakované potíže měl Fabio Aru, který dokonce třikrát měnil kolo.

Na čele už v tu dobu byl únik s několika domácími jezdci (jelo se přece na Den dobytí Bastily), o vrchařský dres usilujícím Thomasem De Gendtem či etapu lovícím Danim Navarem. Jejich náskok zpočátku vystřelil až na osmnáct minut, poté ale začal klesat a na úpatí závěrečného zkráceného stoupání na Chalet Reynard sahal už jen někam k sedmi minutám. Právě ve skupině uprchlíků se ale nakonec rozhodovalo o vítězi etapy.

Thomas De Gendt
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Postupná redukce skupiny vyústila v trojčlenný souboj Navarra s De Gendtem a Sergem Pauwelsem, v němž našel v samém závěru nejvíce zbylých sil De Gendt. Poprvé vyhrál na Tour de France a jeho úspěch je pro něj o to sladší, že si díky zisku vrchařských bodů oblékne puntíkatý dres.

Froome ztratil po kontaktu s motorkou, zůstává ale ve žlutém

V hlavní skupině poprvé v letošním ročníku Movistar vyzkoušel taktiku s vysláním Alejandra Valverdeho. Precizní práce domestiků ze Sky ho ale plynulým tempem brzy sjela, načež přišla série marných mikroataků Naira Quintany. Byl to tak až útok Chrise Frooma, kterého se dokázali udržet jako jediní Bauke Mollema a Richie Porte, naopak Quintana nabíral manko. 

Ředitel Sky Nicolas Portal: "Nebyl tam žádný prostor pro motorky ani jezdce, kteří se nemohli dostat skrz dav diváků. Chrisovo kolo nebylo použitelné a naše auto čekalo moc vzadu, navíc všichni byli zablokovaní. Byla to noční můra."

Když už to vypadalo, že si tato trojice dojede s výrazným náskokem až do cíle, přišel nečekaný incident, kdy na úzké silnici Porte vrazil do doprovodného motocyklu a došlo k hromadné kolizi. Motocykl zřejmě musel zastavit, protože vozovku zaplnili neukáznění diváci. Porte i Mollema z kolize nakonec k jejich štěstí vyvázli bez větších komplikací, ovšem dopady pro muže ve žlutém byly závažnější. Nemohl použít svůj speciál, několik desítek metrů absolvoval po svých a nakonec výrazně ztratil. Před něj se postupně dostali všichni ostatní rivalové.

Froome tak v cíli výrazně ztratil a do žlutého se už už oblékal mladý Brit Adam Yates. Komisaři závodu se ovšem nakonec rozhodli jeho ztrátu neutralizovat a jezdec Sky se tak udržel ve žlutém dresu. V čele závodu má náskok 47 vteřin na druhého Yatese. Roman Kreuziger ztratil kontakt poměrně záhy po startu stoupání a dojel jako šestadvacátý. Nabral tak ztrátu v celkovém pořadí, v němž se propadl na třinácté místo.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 12. etapa: Montpellier - Mont Ventoux (178 km):

1. De Gendt (Belg./Lotto) 4:31:51, 2. Pauwels (Belg./Dimension Data) -2, 3. Navarro (Šp./Cofidis) -14, 4. Clement (Niz./IAM), 5. Chavanel (Fr./Direct Energie) oba -40, 6. Lindeman (Niz./LottoNL) -2:52, 7. Teklehaimanot (Erit./Dimension Data) -3:13, 8. Vanmarcke (Belg./LottoNL) -3:26, 9. Sörensen (Dán./Fortuneo) -4:23, 10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:05, ...26. Kreuziger (Tinkoff) -6:51, 77. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -21:26, 124. Bárta (Bora-Argon) -25:25.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 57:11:33, 2. Yates (Brit./Orica) -47, 3. Mollema -56, 4. Quintana (Kol./Movistar) -1:01, 5. Bardet (Fr./AG2R) -1:15, 6. Valverde (Šp./Movistar) -1:39, 7. Van Garderen (USA/BMC) -1:44, 8. Aru (It./Astana) -1:54, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -1:56, 10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:11, ...14. Kreuziger -3:14, 108. Bárta -1:49:35, 127. Vakoč -2:01:30. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články