Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sagan s Froomem se postarali o nečekanou koncovku v Montpellieru

Montpellier – Ačkoliv měla být jedenáctá etapa klidným přejezdem, průběh dne očekávání naprosto neodpovídal. Jezdce trápil boční vítr i několik hromadných pádů, největší překvapení ale přinesl až pozdní nástup Petera Sagana a Chrise Frooma, kteří ujeli na posledních kilometrech. Sagan nakonec vyhrál podle očekávání sprint, Froome si zase rozšířil svůj náskok v celkové klasifikaci, jíž nyní vede už o 28 vteřin.

Peter Sagan s Chrisem Froomem
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Chris Froome na letošní Tour de France již jednou překvapil, když ujel ostatním favoritům ve sjezdu z Col du Peyresourde. V jedenácté etapě přišel další šok, když se v poslední desítce kilometrů vydal do překvapivého úniku spolu s Peterem Saganem. Čtyřčlenná skupinka, v níž měl každý k sobě ještě jednoho domestika, zcela zaskočila sprinterské týmy a dojela před hlavním polem až do cíle.

Froome si tak může připsat další cenné vteřiny ke svému náskoku na čele klasifikace. Celá Tour převrací na hlavu očekávání o tom, že by nejsilnější jezdec posledních let měl získávat čas ve stoupáních – letošní ročník se zatím nese v duchu překvapivých nástupů lídra Sky, které mu už přinesly ne zcela zanedbatelný náskok. Celkovou klasifikaci nyní vede o 28 vteřin. Peter Sagan zase může slavit své druhé letošní vítězství.

Chris Froome
zdroj: Reuters autor: JUAN MEDINA

Etapa neprobíhala vůbec klidně

Jestliže si peloton před startem dne myslel, že po desáté etapě, kdy uspěl proti předpokladům z úniku Michael Matthews, si lehce spraví chuť, mýlil se. Etapa číslo jedenáct totiž byla pro sprintery a jejich týmy, a ovšem také jezdce na celkové pořadí, vším jiným než snadnou. Peloton před sebe přitom pustil pouze dva jezdce – Leigha Howarda a současného francouzského šampiona Arthura Vichota.

Zhruba v polovině etapy však začal hlavní pole decimovat boční vítr, který dokázal peloton roztrhat i na sedm různých skupin. Favorité se snažili dostat do přední skupiny, která se tím stále zrychlovala a nakonec už 60 km před cílem dojela únik, který neměl šanci reagovat. Naopak spousta závodníků se propadala až na chvost – to se stalo mj. Thibautu Pinotovi a dalším. Situaci ještě znepříjemnil pád, který poslal k zemi Rafala Majku či Winnera Anaconu.

Jedenáctý den byl tak poklidný jen zdánlivě. Skupiny se posléze sice sjely, bylo to ale až po desítkách kilometrů nervózního dojíždění a drancování vlastních sil, což se může projevit už v další etapě na Mont Ventoux. Nervozita pokračovala až do posledních kilometrů a nepomáhal tomu ani Peter Sagan, jehož nástup společně s Chrisem Froomem už bezmála v ulicích cílového Montpellieru vyústil v ne zcela neškodný náskok.

Froome se Saganem pilně spolupracovali a postupně začalo být zřejmé, že jim jejich záměr vyjde. Sagan nakonec ve sprintu podle očekávání byl rychlejší, pro Frooma ale budou cennější bonifikační vteřiny v cíli, o něž navýšil svůj celkový náskok v klasifikaci – tu vede o 28 vteřin. Třetí příčku bere Maciej Bodnar, který oběma k úspěchu dopomohl obětavou prací.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa: Carcassonne - Montpellier (162,5 km):

1. Sagan (SR/Tinkoff) 3:26:23, 2. Froome (Brit./Sky), 3. Bodnar (Pol./Tinkoff) všichni stejný čas, 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Laporte (Fr./Cofidis), 6. Stuyven (Belg./Trek), 7. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 8. Greipel (Něm./Lotto), 9. Enger (Nor./IAM Cycling), 10. Naesen (Belg./IAM Cycling), ...16. Kreuziger (Tinkoff) všichni -6, 64. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -1:00, 136. Bárta (Bora-Argon) -3:50.

Průběžné pořadí: 1. Froome 52:34:37, 2. Yates (Brit./Orica) -28, 3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -31, 4. Quintana (Kol./Movistar) -35, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 6. Bardet (Fr./AG2R), 7. Henao (Kol./Sky) všichni -56, 8. Valverde (Šp./Movistar), 9. Van Garderen (USA/BMC Racing) oba -1:13, 10. Kreuziger -1:28, ...103. Bárta -1:29:15, 136. Vakoč -1:45:09.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články