Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Interní problémy ve Sky. Wiggins se nevejde do sestavy pro Tour

Praha – Naposledy spolu nastoupili v únoru 2013 v závodě Kolem Ománu, od té doby stáj Sky důsledně oddělovala cesty Chrise Frooma a Bradleyho Wigginse. Nyní to vypadá, že v jednom týmu nenastoupí ani na Tour de France, protože se Wiggins nevejde do výsledné devítičlenné sestavy. Více v našem článku.

Bradley Wiggins a Chris Froome
zdroj: ČTK/PA autor: Tim Ireland

V rozhovoru pro deník L'Equipe ze 6. 6. Bradley Wiggins připustil, že za současného stavu věcí Tour de France nepojede. Jediná cesta do Francie se pro něho otevře v případě zranění Chrise Frooma – tehdy by jel jako domestik pro Richieho Porta. Pokud dojde ke zranění jiného jezdce, náhradníkem nebude Wiggins, ale někdo jiný ze širší soupisky. "Jestli chci ještě někdy jet Tour de France, pravděpodobně budu muset odejít," glosoval to Wiggins.

Kořeny vzájemné hostility, nevšímavosti v lepším případě, lze vystopovat do září 2011 a tehdejší Vuelty. Bradley Wiggins do ní vstupoval jako lídr Sky a jeho cílem bylo napravit pošramocenou sezonu po nuceném odstoupení z Tour (tehdy ho zastavila zlomená klíční kost). Chris Froome byl designován jako jeho hlavní pomocník, po individuální časovce se nicméně dostal do vedení a očekával podporu svého týmu – ten však dále stál za Wigginsem. Rozklíženost mezi oběma jezdci ale nakonec nesvědčila nikomu: Po výstupu na Anglirú se do červeného oblékl Juan José Cobo a už si ho v posledních etapách udržel. Právě na Anglirú se rozpadly naděje Wigginse, Froomovi sice následně Sky přikleplo plnou podporu, Cobo už ale první místo uhájil. V cíli ho od druhého Frooma dělilo jen třináct vteřin, Wiggins dojel na třetím místě o další více než minutu zpátky.

O této Vueltě a situaci ve Sky kolují historky, které vcelku zřetelně napovídají, jaký je vztah mezi Froomem a Wigginsem. Ve Španělsku spolu ještě bydleli ve stejném hotelovém pokoji, jejich konverzace se však údajně odvíjela jen v jednoslabičných větách – to když Wiggins ucítil, že jeho pozici v týmu takříkajíc podminovává právě Froome. Pohled Chrise Frooma na situaci podává v detailní míře jeho nová autobiografie, která vychází v těchto dnech.

VÝSLEDKY CHRISE FROOMA V SEZONĚ 2014:

Froome nicméně v roce 2011 intenzivně řešil svou další budoucnost – zda pokračovat ve Sky, anebo přejít do jiného týmu, kde by měl s poměrně vysokou jistotou zajištěnou pozici jedničky. Ve Sky mu přitom dlouho vůbec nevěřili, a dokonce se hovořilo i o snížení jeho platu jen na 60 tisíc liber, pokud tedy k prodloužení vůbec dojde. Nakonec se k dohodě dospělo a Froome podepsal na tři roky (a s adekvátnějším platem). Jak se věci odvíjely poté, vidíme dnes. Manažer stáje Dave Brailsford (jehož úzký vztah s Wigginsem je známý) udělal z Wigginse lídra pro rok 2012 a ten mu důvěru splatil vítězstvím na Tour, o rok později ho však poranění kolena vyřadilo ze sestavy a Sky poprvé na Grand Tour jela na Frooma. Jeho poměrně jisté vítězství či takřka nadlidský výkon na Mont Ventoux (kde jel podle údajů dokonce rychleji než Lance Armstrong – něco, čím dnes není ale příliš vhodné se chlubit) jsou známé.

Narativ pokračuje v letošním roce. Sky v minulém týdnu zveřejnila své týmy pro dva poslední velké závody před Tour: Critérium du Dauphiné a Kolem Švýcarska. První ze zmíněných je tradičním testem schopností a Sky na něj vždy nominovalo výběr, který poté absolvoval Tour (závodí zde osm jezdců, jednoho tak ještě pro Tour do devítičlenného výběru přidávali). Právě v něm Wiggins chybí a byl "odkloněn" do méně prestižního a závažného závodu ve Švýcarsku. Média se toho pochopitelně chytila a prostor je naplněn články o konfliktu dvou velkých jmen.

VÝSLEDKY BRADLEYHO WIGGINSE V SEZONĚ 2014:

Na Tour je přirozeně především potřeba jednoznačného lídra (jak to dopadlo, když takovýto středobod týmu chyběl, viz. výše). Wiggins sice ujišťoval, že je připraven 100% stát za Froomem, proti tomu ale hovoří věci v minulosti obou. Vzájemný vztah je ledově chladný, už to v prostředí enormního mediálního i sportovního tlaku není zrovna ideální předpoklad. Wiggins navíc v předchozích letech ukázal, že se potřebuje skutečně postavit ať už za zamýšlený cíl, nebo některého z dalších jezdců – takto pomohl Marku Cavendishovi k titulu na mistrovství světa.

Když tomu tak není a necítí skutečnou motivaci (vzpomeňme na Tour de France 2010), dopadá to už podstatně hůře. A připočtěme k tomu i události z minulého roku, které se týkali vztahu superdomestika Richieho Porta s Froomem: Oba jsou velcí kamarádi, i tak měl ale Porte problémy s tím se plně podřídit Froomovi. Jak by to potom fungovalo s někým, kdo má k lídrovi Sky lidsky nepoměrně dále než Porte?

Chris Froome (vlevo) se svým dvorním domestikem Richiem Portem
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Bradley Wiggins je v současnosti zmiňován i v souvislosti s možným odchodem do australské stáje Orica GreenEDGE a také – což je možná podstatnější – se svým návratem k dráhové cyklistice. V ní exceloval před přechodem na silnici, má množství trofejí z mistrovství světa či zlaté medaile z olympijských her.

Především je tu ale stěžejní otázka (potažmo dvě otázky). Potřebuje ho Chris Froome k tomu, aby vyhrál Tour de France? A odpovíme-li si, že nikoliv nezbytně, nabízí se druhá: Dokáže udělat stejnou práci jako Wiggins i někdo další ze Sky? Tady se ukazuje, že pravděpodobně ano – na soupisce jsou mimo jezdců, kteří v neděli odstartují Critérium du Dauphiné, i silní domestici Peter Kennaugh, Luke Rowe nebo Joe Dombrowski. Především Peter Kennaugh, který kvůli onemocnění vynechal Giro d'Italia, je silným argumentem proti nominaci vítěze z roku 2012.

Když se podíváme na profil prvního týdne Tour de France, vidíme jak úvodní dny v anglickém hrabství Yorkshire, tak etapu na kostkách již v kontinentální Evropě. Tady lze vidět jasný prowigginsovský argument: V Británii je nesmírně populární a z marketingového PR hlediska musí vše blikat pro jeho účast. Že umí na kostkách výtečně (jistě lépe než Froome) zase ukázal v jarní klasice Paříž-Roubaix, kde skončil na výtečném devátém místě.

Toto všechno má ale i druhou tvář, protože vezmeme-li v potaz jeho kvality, klidně se také může stát, že na tom před horami bude v celkové klasifikaci lépe než Froome. Co by to znamenalo pro tým, je jasné: Další zmatky a nejistoty, což není něco, co si tým na Grand Tour může dovolit. Stačí se ostatně vrátit do roku 2009 a k situaci Contador/Armstrong v týmu Astana, kde na sebe oba útočili. Contador to pak glosoval fantasticky lakonicky, když na otázku, kdo je jeho největším protivníkem, odvětil, že prostředí hotelu – prostředí pochybností, vnitřních záští atd. To samé by se mohlo stát Sky letos.

Ze všeho tak vcelku jasně vyplývá, že Wiggins může Sky způsobit spíše škodu než užitek. Konečné rozhodnutí spočívá na Brailsfordovi s Froomem a šéf týmu zatím zachovává přirozené diplomatické dekorum: "Chceme uspět v obou závodech. Froome bude lídrem na Dauphiné, Wiggins ve Švýcarsku," říká. Cyklistika je však týmový sport, celý tým musí směřovat k jedinému cíli a tím je pro Sky vítězství. Stejně jako (a pravděpodobně i více než) v hokeji, fotbale či jiném kolektivním sportu neznamená tým s nejvíce hvězdami automaticky ten nejsilnější. Wiggins v současné situaci připomíná spíše potenciálně vadný článek v devítičlenném řetězu a Froomovi (či obecněji Sky) se nelze příliš divit, že se snaží všechny tyto slabiny eliminovat. I když přitom jde o minulého vítěze a velkou personu cyklistiky. 

Hvězdy Sky - Froome (vlevo) a Wiggins
zdroj: Gettyimages Editorial
Zdroj
ČT sport, Guardian, cyclingpodcast.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články