Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Češi zářili: Bárta třetí v etapě, König sedmý v celkovém pořadí

Bergerac – Tony Martin dle očekávání jasně zvítězil v časovce, když za sebou o více než minutu a půl zanechal druhého Toma Dumoulina. Výtečný den měli oba čeští závodníci – Jan Bárta skončil na třetím a Leopold König pátém místě, přičemž se posunul na celkovou sedmou pozici. V boji o pódium byl Jean-Christophe Péraud silnější než Thibaut Pinot a čelo celkové klasifikace tak vypadá následovně: Nibali-Péraud-Pinot.

Ráz časovky udával od počátku Danny Pate ze Sky, který vedl na všech mezičasech. Postupně se pak před něj dostal až Maciej Bodnar ze stáje Cannondale a byl ve vedení, a to až do okamžiku, kdy se na trať vydal Jan Bárta – polského jezdce porazil na prvním mezičasu a na druhém před ním byl už o 35 vteřin. Když Bárta po hodině, osmi minutách a osmi vteřinách protnul cílovou čáru, vedl nakonec dokonce o 1:14.

Ale to už na trati byl Tony Martin, který na druhém mezičasu překonal Bártův čas bezmála o minutu a půl – německý specialista a vítěz už jedné z letošních etap na trati předjížděl závodníky, kteří startovali před ním (jako vlak se přehnal třeba kolem Joaquíma Rodrígueze) a neohroženě si jel pro triumf, Bárta mezitím na dálku bojoval o druhé místo s Tomem Dumoulinem. V cíli měl Martin náskok před českým jezdcem NetApp-Endura 1:47, Dumoulin posléze přijel o osm vteřin před českým jezdcem – Bárta tak skončil na výtečném třetím místě.

  • "Když jsem přijel do cíle a viděl, že jsem první, byl to mimořádný pocit. Odjel jsem dobrou časovku, ale myslím, že jsem byl první části možná až moc rychlý," řekl Bárta v cíli.

UDÁLOSTI 20. ETAPY: Ramunas Navardauskas překvapil ve výstupu 15 km před cílem sprintery, poodjel a silovou jízdou své vedení v závěru uhájil. Spurtovalo se tak jen o druhé místo, nejsilnější byl nakonec John Degenkolb. Více k událostem 20. etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/281311-navardauskas-zaskocil-v-desti-sprintery-a-vyhral-v-bergeracu/).

Poté už přišla na řadu první desítka celkového pořadí, kterou odstartoval Haimar Zubeldia s Leopoldem Königem. Výtečná zpráva pocházela už z prvního mezičasu – obrovskou ztrátu hned nabrali Ten Dam (+1:20) i Mollema (+1:55) a König už byl virtuálně sedmý. Ztráceli Romain Bardet i Alejandro Valverde, virtuálně druhý byl celkově Jean-Christophe Péraud a třetí Thibaut Pinot.

König letěl i na mezičase č. 2, kde dokonce projel rychleji než Bárta a upevnil si celkovou sedmou pozici. Probíhal boj o pódium, kde Péraud s Pinotem vedli už vcelku jasně nad Valverdem a mezi sebou je dělilo šest vteřin – ve prospěch staršího z nich. V cíli se nakonec König zařadil na pátou pozici, skončil tak celkově sedmý. Péraud na posledním úseku definitvně předčil Pinota a slavil druhé místo v celkovém pořadí, Pinot skončil jasně třetí před unaveným Valverdem. Van Garderen se nakonec těsně dostal před Bardeta a bere páté místo celkově.

  • "Zajel jsem vážně dobrou časovku a jsem nesmírně šťastný, že se mi povedlo, co jsem chtěl. Myslím, že to sedmé místo je zasloužené. A je to pro mě neuvěřitelné. Vůbec jsem necítil žádnou bolest, nic. Takhle bych chtěl závodit celý rok," říkal König a před zítřejší etapou dodal: "Chci si to užít, celý ten den. Vždyť celý rok se lidé baví o cíli Tour na Champs-Élysées. A přijet tam jako sedmý v pořadí při mé první Tour, to se nedá popsat."
Tony Martin
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Eric Lalmand

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Bergerac - Périgueux (časovka jednotlivců 54 km):

1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 1:06:21, 2. Dumoulin (Niz./Giant) -1:39, 3. Bárta (NetApp) -1:47, 4. Nibali (It./Astana) -1:58, 5. König (NetApp) -2:02, 6. Van Garderen (USA/BMC) -2:08, 7. Péraud (Fr./AG2R) -2:27, 8. Chavanel (Fr./IAM Cycling) -2:36, 9. Irizar (Šp./Trek) -2:39, 10. Oss (It./BMC) -2:58.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 86:37:52, 2. Péraud -7:52, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -8:24, 4. Valverde (Šp./Movistar) -9:55, 5. Van Garderen -11:44, 6. Bardet (Fr./AG2R) -11:46, 7. König -14:41, 8. Zubeldia (Šp./Trek) -18:12, 9. Ten Dam -18:20, 10. Mollema (oba Niz./Belkin) -21:24, ...71. Bárta -3:07:27.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články