Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ťoupalík po odstoupení z MS: Ráno před závodem jsem omdlel

Hoogerheide (Nizozemsko) – Měl být hlavním adeptem na zisk duhového dresu mezi juniory, kterým by završil veleúspěšnou sezonu, v níž opanoval i světový pohár. Cyklokrosaři Adamovi Ťoupalíkovi však závod mistrovství světa vůbec nevyšel. Kvůli zdravotním potížím hned od počátku ztrácel a nakonec musel i odstoupit. "Ráno jsem přemýšlel, že vůbec nenastoupím. I tak je to velké zklamání," řekl.

Adam Ťoupalík
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Že Ťoupalík není ve své kůži, bylo patrné od prvních metrů. "Jsem nemocný, to je jediný, co můžu říct," řekl sedmnáctiletý cyklokrosař, který byl jakožto vítěz Světového poháru hlavním favoritem na zlato. "Je to pro mě velké zklamání, ale bohužel se nedá nic dělat. Dopadlo to takhle. Do závodu jsme nastupoval s tím, že to buď vyjde, nebo to nevyjde. A bohužel to nevyšlo," prohlásil obhájce bronzové medaile.

Určité problémy měl už v pátek na tréninku. "Jezdil jsem v jiných tepech, než jsem zvyklý. A tělo mi přišlo takové celé unavené," popsal Ťoupalík. Jeho stav se zhoršoval. "Už večer a pak hlavně ráno jsem měl obrovské problémy, cítil jsem se hodně unavený, bolela mě hlava a vše bylo špatné. Tělo bylo hodně oslabené, nešlo to," uvedl Ťoupalík.

Zdravotní indispozice vygradovala dokonce krátkodobou ztrátou vědomí. "Vzbudil jsem se, došel si na záchod, zatočila se mi hlava a spadnul jsem," přiznal český talent, jenž si pádem poranil hlavu. "Zavolali jsme k němu raději doktora. Když padnul do bezvědomí, to má celý metabolismus rozházený. I tak jsme si řekli, že to zkusí a uvidíme," popsal trenér Vojtěch Červínek.

Ťoupalík si prý myslel, že vůbec nepojede. "Bylo těžké už to rozhodování, zda vůbec nastoupím. Ráno, když jsem se vzbudil, tak jsem byl rozhodnutý, že nepojedu, pak se mi po snídani udělalo trošku líp, tak jsem si řekl, že to zkusím. Nevěděl jsem, co pak v závodě od těla čekat."

Velmi brzy poznal, že jeho snaha nemá valný smysl. "Jel jsem tři kola a dvě jsem doufal, že se dokážu se špičkou udržet, celý závod by se třeba mohl ještě otočit a mohlo by to vyjít. V tom třetím jsem však začal hodně ztrácet a věděl, že skoro s minutových mankem už to nepůjde. Jakmile se zrychlilo, tak mi ujížděli. To už mi bylo jasné, že to nedojedu, už jsem se zdravotně hodně trápil," řekl Ťoupalík.

Po skvělé sezoně ho výpadek na MS mrzí o to více. "Byla to v juniorech poslední šance na zisk mistrovského dresu. Příští rok je ale MS v Táboře a na to se budu snažit co nejlépe připravit. Teď se ovšem musím dát hlavně dohromady zdravotně," uvedl Ťoupalík.

Nemohla být na vině psychika, že by neunesl tíhu velkého favorita? "Ne, to určitě ne, s tím problémy nemá. Připravený byl výborně i po psychické stránce. Prostě to na něj padlo na tento den. Ráno nemohl vstát z postele," řekl Ťoupalíkův otec, který je i trenérem českého závodníka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články