Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Smíšené štafety na MS bikerů ovládli Američané, Češi byli jedenáctí

Cyklisté Spojených států amerických vyhráli poprvé závod štafet v cross country na mistrovství světa horských kol. Na šampionátu v Andoře porazili v boji o zlato těsně sestavu Francie, třetí byli Italové. Česká šestice obsadila z celkem 15 týmů na startu 11. místo.

Závod horských kol
zdroj: Twitter @UCI_MTB

Loni stříbrní Francouzi, kteří mohli osmým zlatem vyrovnat obhájce triumfu Švýcary, měli po většinu závodu navrch. Američan Christopher Blevins ale zajel poslední úsek o čtyři sekundy rychleji než Mathis Azzaro a rozjásal zámořskou sestavu.

Brayden Johnson, Nicholas Konecny, Haley Battenová, Vida Lopezová De San Romanová, Madigan Munroová a Blevins vyhráli o pouhé tři sekundy. Francouzi se opět museli spokojit se stříbrem, o minutu a půl později přijeli do cíle jako třetí Italové, kteří se letos v rumunském Cheile Gradistei stali mistry Evropy.

V předchozích dvou letech pokaždé zlatí Švýcaři skončili pátí. Jedenáctí Češi v sestavě Kryštof Bažant, Jan Zatloukal, Hanka Viková, Eliška Hanáková, Nela Viktorová a Ondřej Cink měli na vítězné Američany sedmiminutové manko.

V cross country na elektrokolech se světovými šampiony stali Francouz Jérome Gilloux a Němka Sofia Wiedenrothová. Češi měli zastoupení jen v závodě mužů – Michal Swárovský byl třináctý a Matěj Charvát sedmnáctý.

Mistrovství světa horských kol ve Vallnordu (Andorra):

Cross country – smíšená štafeta (24 km):

1. USA (Johnson, Konecny, Battenová, Lopezová De San Romanová, Munroová, Blevins) 1:19:38, 2. Francie (Martin, Kalanquin, Lecomteová, Onestiová, Moulinová, Azzaro) -3, 3. Itálie (Braidot, Siffredi, Bertaová, Martinoliová, Corviová, Stenico) -1:31, 4. Kanada -1:39, 5. Švýcarsko -2:18, 6. Německo -4:32, ...11. Česko (Bažant, Zatloukal, Viková, Hanáková, Viktorová, Cink) -7:02.

E-MTB cross country (elektrokola):

Muži (26,5 km): 1. Gilloux (Fr.) 1:01:32, 2. Vidaurre (Chile) -29, 3. Pigeon (Fr.) -45, ...13. Swárovský -3 kola, 17. Charvát (oba ČR) -5 kol.

Ženy (23,85 km): 1. Wiedenrothová (Něm.) 1:00:09, 2. Schneitterová (Švýc.) -1:03, 3. Espineiraová (Chile) -2:06.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články