Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Sbohem, žlutý trikote. Byla to pro mě čest, říká Yates

Byly to krásné, ale i náročné čtyři dny. Adam Yates je strávil ve žlutém dresu pro lídra Tour de France. Před začátkem závodu přitom chtěl jet na etapy a vedení mu takříkajíc nečekaně spadlo do klína. Na dílčí úspěchy se chce soustředit i nyní, kdy o dres přišel.

Adam Yates
zdroj: ČTK/AP autor: Sebastien Nogier

Yates vstupoval do deváté etapy s náskokem pouhých tří vteřin na Primože Rogliče, což bylo vedení z kategorie velmi tenkých. Vždyť už jen bonifikační prémie na vrcholu Col de Marie Blanque činily 8-5-2 sekundy. A právě ve strmém a nepravidelném výšlapu, kde závěrečné kilometry šly až někam ke 13 procentům, Yates ztratil kontakt.

Zrychlení a nástupy Tadeje Pogačara byly na lídra týmu Mitchelton-Scott už příliš a nezafungovala ani taktika z předešlé etapy, kdy Yates sice také odpadl, ale jel si vlastní tempo a nakonec se k favoritům dokázal vrátit. Nyní už podobným způsobem situaci zachránit nedokázal a do cíle dojel se ztrátou 54 vteřin na vítězného Pogačara.

"Dal jsem do toho všechno.Snažil jsem se udržet. Myslím, že na sebe můžu být hrdý - na to, co jsem tady dokázal. Byla to pro mě čest," hodnotil uplynulé čtyři dny ve žlutém Yates. "Teď si odpočinu, užiju si volný den a potom se pokusím o nějakou etapu," dodal Brit, který je nyní osmý se ztrátou minuty a dvou vteřin na vedoucího Primože Rogliče.

To, že celkové pořadí není cílem Yatese ani Mitcheltonu-Scott, potvrdil také sportovní ředitel Matt White. "Naš cíl byl a je etapy. To se se žlutým dresem změnilo, několik dní jsme ho drželi, ale nyní se můžeme vrátit k našemu původnímu plánu," vysvětlil White. Na Tour de France po volném dnu přijde několik teoreticky lehčích etap, hory se vrátí v závěru týdne. 

"Teď to bude pár dní rovina, takže může přijít boční vítr, což by mohlo být hodně zajímavé. Ale od začátku říkám, že v závěrečném týdnu je hodně etap, které by mi měly sedět. Takže to v nich zkusím a uvidím, co z toho bude," uzavřel Yates, který se po sezoně bude stěhovat do nového působiště v týmu Ineos Grenadiers.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články