Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

De Gendt by se za takový únik nestyděl. Ale já jsem hrozně zklamaný, litoval Hirschi

Na úspěchy z úniku je specialistou Thomas de Gendt, i on ale musel obdivovat to, co v deváté etapě Tour de France předvedl Marc Hirschi. Před zbytkem závodu se teprve dvaadvacetiletý Švýcar, který jede svou první Tour, držel téměř sto kilometrů. K vítězství mu scházelo opravdu málo.

Marc Hirschi
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

První týden letošní Tour de France a jaké to bylo finále. Slovinsko slaví, a to jak etapu, tak žlutý dres, do kterého se jako první Slovinec v historii oblékl Primož Roglič. Lídr týmu Jumbo-Visma už v Laruns jednou vyhrál a v cíli etapy mluvil o tom, že si dokonce myslel na další triumf. O něj jej ale připravil nikdo jiný než jeho krajan Tadej Pogačar.

Ještě větším hrdinou etapy ale byl Marc Hirschi. Dvaadvacetiletý Švýcar jede svou první Tour de France, jaké to jsou ale výkony! Vždyť už v druhé etapě byl blízko vítězství, když jej přesprintoval pouze Julian Alaphilippe. To byl peloton ještě v Nice u pobřeží a stoupal "pouze" na Col d'Eze.

Nyní jsme o týden dále a Hirschi znovu zářil. V úniku strávil sám bezmála celých sto kilometrů, přejel několik vrchařských prémií. Když jeho náskok pod Col de Marie Blanque spadl na tři a půl minuty, začaly se nad jeho vítězstvím vznášet pochybnosti. Švýcar ale jel i prudké stoupání fantasticky a na vrcholu vedl ještě o zhruba půlminutu.

To přesto, že za ním zuřila bitva favoritů, kdy několik akcelerací předvedl Pogačar. Do cíle zbývalo ještě dvacet kilometrů a Hirschi mobilizoval poslední síly. Byl to ale nerovný souboj: znavený mladík proti čtveřici závodníků, kteří si na rovince před cílem pomáhali. Hirschiho, který obléká dres týmu Sunweb, dojeli 1600 metrů před cílem.

Ještě nemuselo být vše ztraceno, dosavadní lídr etapy se zařadil dozadu a věřil, že tentokrát má proti vrchařům větší šanci než před sedmi dny proti Alaphilippovi. Chvíli to skutečně na triumf vypadalo, ale Pogačar i Roglič měli na posledních desítkách metrů přece jen čerstvější nohy. Přesto - další vynikající etapa pro někdejšího mistra světa do 23 let z rakouského Innsbrucku.

"V posledním stoupání jsem si už vážně myslel, že mi to vyjde a vyhraju. Jsem teď hodně smutný. S výkonem jsem spokojený, ale hodně jsem tu chtěl vyhrát. Pro mě jde o velké zklamání," říkal v cíli zdeptaný Hirschi. Etapu nevyhrál, ale jeho jízda naznačila, že na Tour de France ještě poslední slovo zdaleka neřekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články