Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

S náročnou etapou Gira si nejlépe poradil Zana. V růžovém zůstává oslavenec Thomas

Osmnáctou etapu cyklistického Giro d'Italia a první z trojice náročných horských v Dolomitech ovládl domácí závodník Filippo Zana. Růžový trikot v den 37. narozenin udržel Brit Geraint Thomas, jenž dojel do cíle společně se slovinským rivalem Primožem Rogličem, který vystřídal na průběžné druhé pozici Portugalce Joaa Almeidu.

Je nám líto, video expirovalo.
Náročnou 18. etapu vyhrál Ital Zana

O vítězi první z trojice klíčových etap v Dolomitech se rozhodovalo mezi jezdci, kteří unikli skupině favoritů na celkové umístění. Po 161 kilometrech a pěti vrchařských prémiích úřadující mistr Itálie Zana na Val di Zoldo přespurtoval Thibaulta Pinota. Zkušený Francouz, jenž po sezoně ukončí kariéru, dojel druhý už minulý týden v etapě v Crans Montaně a opět tak na svém posledním Giru nedosáhl na vítězství.

"Stále tomu nemůžu uvěřit. Musím poděkovat týmu, protože mi dal tuhle možnost," radoval se člen stáje Jayco-AlUla Zana, jenž byl společně s Pinotem členem původně šestičlenné skupiny uprchlíků. "Ve finále jsem to rozehrál dobře. Byla to šance, jaká se vyskytne párkrát za život, a využil jsem ji. Vyhrát v dresu s (italskou) trikolórou je skvělé," dodal.

Několik minut za uprchlíky bojovali cyklisté o celkové umístění. Tempu Rogličova pomocníka z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse nestačil Almeida a nabral dvacetisekundovou ztrátu, jež ho stála průběžné druhé místo. Naopak lídr týmu Ineos Grenadiers Thomas se bez větších problémů Rogliče udržel a dojel těsně za ním osmý s odstupem necelých dvou minut za vítězem.

"Získat čas na Almeidu a neztratit nic na Primože, to je dobrý den. Cítil jsem se docela dobře, měl jsem to pod kontrolou, ale samozřejmě Primož to na mě zkoušel a nebylo to jednoduché. Chci být konzistentní až do konce," uvedl Thomas.

Šampion Tour de France 2018 Thomas díky tomu zvýšil náskok v čele průběžného pořadí, před trojnásobným vítězem Vuelty Rogličem vede o 29 sekund. Třetí Almeida, který dnes skončil osmý, je zpět o dalších 10 sekund.

Pokud Thomas doveze růžový trikot v neděli do Říma, stane se nejstarším vítězem Gira v historii. Dosavadním rekordmanem je Fiorenzo Magni, jenž v roce 1955 vyhrál ve 34 letech.

Papírově ještě těžší etapa než dnes čeká cyklisty v pátek, po 183 km vyvrcholí stoupáním nejvyšší kategorie na Tre Cime di Lavaredo. Jezdci nastoupají celkem 5400 metrů.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 18. etapa (Oderzo - Val di Zoldo, 161 km):

1. Zana (It./Jayco-AlUla) 4:25:12, 2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) stejný čas, 3. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic) -50, 4. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -1:03, 5. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 6. Frigo (It./Israel-Premier Tech) oba -1:24, ...101. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -34:57.

Průběžné pořadí: 1. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) 76:25:51, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -29, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -39, 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -3:39, 5. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -3:51, 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -4:27, ...96. K. Vacek -3:29:20.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články