Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Rozhodčí komise ČOV začala projednávat Kreuzigerův případ

Praha – Verdikt v případu cyklisty Romana Kreuzigera, který čelí podezření z dopingu, lze očekávat do jedenácti dnů, nejpozději má být vynesen 22. září. Kauzou se začala zabývat Rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV), její neveřejné zasedání trvalo přes šest hodin. Kreuziger má kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012 zastavenou činnost od Mezinárodní cyklistické unie UCI.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodčí komise začíná projednávat případ cyklisty Kreuzigera

"Senát byl hodně striktní a měl hodně otázek. Pak tam byly výslechy expertů a ty to hodně protáhly, ale pevně věřím, že to pomůže senátu, aby si ujasnil to, kvůli čemu tady jsme. Pořád věříme, že jsem nic neudělal, nedopoval a tahle kauza dobře dopadne," prohlásil po jednání Kreuziger.

"Komise vyslechla Romana Kreuzigera, prostudovala dodané materiály a vyslechla i experty UCI (telemostem)," popsal za ČOV mluvčí výboru Alexandr Kliment. "Komise postupovala velmi korektně, ale zároveň byla striktní a velmi pečlivá, takže studovala opravdu velmi detailně veškeré podklady. A dlouho trval i výslech expertů," vysvětlil Kliment, proč se jednání protáhlo oproti původně plánovaným přibližně dvěma hodinám.

Osmadvacetiletý člen stáje Tinkoff-Saxo Krueziger má od UCI oficiálně zastavenou činnost od 2. srpna. Výkyvy hodnot v biologickém pasu totiž podle unie vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Celý případ ale vyplul na povrch až letos krátce před Tour de France, kterou Kreuziger z preventivních důvodů po dohodě se svým týmem vynechal.

Roman Kreuziger o nesnadném tréninku:

"Těch příprav už tam bylo několik, ať už před Tour, pak před Polskem, před Vueltou... Není jednoduché trénovat, pak dát nějakou pauzu a zase začít, protože tělo bylo zvyklé, že mělo nějaké dva až tři výkyvy, posuny formy do top kondice a pak odpočívalo. Teď se snažím držet tělo v nějakém standardu, aby když to dobře dopadne, bylo schopné naskočit do toho závodního rytmu co nejdříve."

Samotný závodník jakékoliv porušení dopingovým pravidel od začátku popírá a věřil, že stihne alespoň probíhající Vueltu. Sportovní arbitrážní soud však ve zkráceném řízení 20. srpna zamítl jeho odvolání proti zastavení činnosti, které nařídila UCI. Pro Kreuzigera to prakticky znamená konec sezony, Český cyklistický svaz s ním ani okrajově nepočítá pro nominaci na světový šampionát v Ponferradě, který se uskuteční od 21. do 28. září.

Případ se táhne a táhne

Český cyklista při příchodu na jednání připustil, že s každým dalším dnem je jeho sebevědomí o trochu menší. Kauza už se táhne hodně dlouho. "Hodně udělal pan Šťovíček a jeden z našich expertů, já byl hlavně jen přísedící. Pro mě je to náročné v tom, že se to táhne už od června 2013 a jsme v září 2014. Věřím, že teď už to nabírá nějaké obrátky a už to skončí co nejdříve," přál si Kreuziger.

Lze očekávat, že poražená strana  ať už bude jakákoliv sáhne po možnosti odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. "Já budu hlavně doufat v to, že dostaneme pozitivní zprávy z ČOV, a následně se uvidí. Věřím, že se ukáže pravda a vyhraje zdravý rozum," řekl Kreuziger.

Jan Šťovíček, právní zástupce Romana Kreuzigera:

"Celé se to točí okolo toho, jak znalci hodnotí výsledky krevních testů za posledních několik let. Neshodují se, každá strana to hodnotí jinak, což je ale asi u těch znalců normální... Jde o to, kterým ze znalců dá Rozhodčí komise ČOV za pravdu."

Šťovíček: Panel UCI nepochopil některé základní okolnosti

"Myslím, že na straně panelu UCI došlo k určitému nepochopení některých základních okolností, které jsou zcela zásadní pro hodnocení krevního profilu. A také tam došlo k opomenutí minimálně jedné důležité vědecké práce, kterou je třeba vzít v úvahu. To se dnes vyjasnilo a budeme tuto námitku nadále vznášet, aby se to vysvětlilo," řekl Kreuzigerův právní zástupce Jan Šťovíček. "Možná, že expertní panel UCI potom změní svůj názor," věří Šťovíček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články