Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Roglič usadil na Paříž-Nice soupeře. Po vyhrané etapě je ve žlutém

Všichni čekali, že to přijde. Když ale Primož Roglič v posledním stoupání kopcovité čtvrté etapy závodu Paříž-Nice skutečně zaútočil, nenašel nikdo ze soupeřů odpověď. Roglič byl v cíli první o dvanáct vteřin před loňským vítězem Maximilianem Schachmannem a posunul se do průběžného vedení slavného závodu. Ve žlutém dresu má náskok 35 vteřin právě na Schachmanna.

Primož Roglič
zdroj: ČTK/ABACA autor: Derajinski Daniel

Primož Roglič nikdy v kariéře neabsolvoval tzv. Závod za sluncem, vždy dal přednost italskému Tirrenu-Adriaticu, které probíhá ve stejném březnovém termínu. Až letos vyrazil na silnice mezi Paříží a Nice, aby si otestoval svou jarní formu. Po čtyřech etapách se zdá, že nemusí mít důvody k obavám. Čtvrtou etapu vyhrál a vede průběžnou klasifikaci.

Rogličovi k triumfu pomohli týmoví kolegové George Bennett a Steven Kruijswijk, rozhodující nástup ale musel provést sám. Tři kilometry před cílem v Chiroubles se zvedl ze sedla a nikdo se za něj nedokázal zavěsit. Nahoře byl první o dvanáct vteřin před pronásledovateli, což se díky předchozím ziskům z časovky a bonifikacím promítlo do průběžného náskoku.

Roglič je ve žlutém o pětatřicet sekund před obhájcem triumfu Maximilianem Schachmannem. "Jsem opravdu šťastný z dnešního výsledku. Potvrdil jsem si, že příprava proběhla dobře. Byl to těžký den, to musím říct. Teď je samozřejmě cílem zůstat ve žlutém až do konce. Ještě jsem nevyhrál, ale jsme optimisti," říkal Roglič po dojezdu.

Jak etapa probíhala?

Šestičlenná skupina, která se v úvodu dne vydala do čela, sice měla ve svém středu zdatného Olivera Naesena, její náskok ale nerostl zrovna utěšeně a peloton dával uprchlíkům najevo, že v hlavní skupině je velká vůle zaútočit na etapu. I proto se náskok skupinky vyšlphal jen k pěti minutám, dál jej peloton vedený žlutými dresy týmu Jumbo-Visma nepustil.

Právě Jumbo-Visma má vůbec největšího fanorita. Primož Roglič ztrácel ze třetí příčky pouze šest vteřin na překvapivého lídra Stefana Bisseggera a jeho ambice tak byly zjevné: zvítězit v závěrečném sedmikilometrovém stoupání do Chiroubles a obléci žlutý dres pro prvního závodníka pořadí. Bissegger chystal svou obranu, ale proti Rogličovi byl bez šance.

V kopcovitém terénu (etapa měla hned šest prémií druhé vrchařské kategorie a jedna, ta závěrečná, nesla dokonce označení '1') odpadl dvaadvacetiletý Švýcar v předposledním kopci a loučil se se žlutým dresem. Před ním se začínalo skutečně závodit. Nervozitu ale zprvu odnesli hlavně Tao Geoghegan Hart a David Gaudu, kteří se potloukli v pádu. Vítěz loňského Gira Hart musel kvůli příznakům otřesu mozku dokonce odstoupit.

Tři kilometry pod vrcholem začalo sólo pro Rogliče. Demonstrace síly to byla parádní: Roglič odjel všem dalším vrchařům a v cíli mohl slavit své první vítězství na Paříž-Nice v kariéře. Zbývající závodníky z první skupiny nahoru vytáhl loňský vítěz Maximilian Schachmann, na Rogliče však ztratili dvanáct vteřin.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 4. etapa (187,5 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:49:36, 2. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 3. G. Martin (Fr./Cofidis), 4. Benoot (Belg./DSM), 5. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech), 6. Hamilton (Austr./BikeExchange) všichni -12.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 13:26:40, 2. Schachmann -35, 3. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -37, 4. Vlasov -41, 5. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -43, 6. Jorgenson (USA/Movistar) -58.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články