Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Švýcarský mladík slaví na Paříž-Nice. Bissegger v časovce porazil favority a senzačně vede Závod za sluncem

Překvapivého vítěze časovky i nového průběžného lídra poznává etapový závod Paříž-Nice. Dvaadvacetiletý Stefan Bissegger porazil o necelou vteřinu domácího Rémiho Cavagnu a připsal si první velké vítězství kariéry, díky němuž se navíc oblékne do dresu pro prvního závodníka pořadí tzv. Závodu za sluncem.

Stefan Bissegger
zdroj: Twitter.com/ParisNice

Každý rok se v cyklistickém pelotonu objeví nový a zářivý talent, v posledních letech se navíc jedná o stále mladší a mladší závodníky. Vzpomenout se dá Remco Evenepoel, Marc Hirschi či třeba Tadej Pogačar. Zda se k nim v budoucnu zařadí také Stefan Bissegger, není zatím jasné. Důležitý krok ale dvaadvacetiletý Švýcar udělal vítězstvím v časovce na Paříž-Nice.

Bissegger nebyl hlavním favoritem, ale na mezičasu vedl a nechával za sebou slavnější jména jako Rémi Cavagna, Primož Roglič či Rohan Dennis. Právě s Cavagnou svedl velmi těsný souboj, cílovou čáru nakonec protnul o 83 setin dříve, čímž si zajistil první velké vítězství své krátké kariéry. Pevnou částí týmu EF Education-Nippo se totiž stal teprve před třemi měsíci.

Jeho výkon navíc stačil na převzetí vedení v průběžném pořadí, které v časovce neudržel dosavadní lídr Michael Matthews. Udržet jej bude chtít do doby, než Závod za sluncem dorazí do hor. Například v předposlední sedmé etapě totiž peloton pojede na vrchol Colmiane v nadmořské výšce 1499 m n. m. Šest vteřin na nového lídra ztrácí v etapě třetí Primož Roglič.

Jak etapa probíhala?

Cyklisté po dvou nervózních dnech, kdy nebyla zcela nouze o pády (jeden odnesl odstoupením Richie Porte, po druhém se velmi těžko zvedal George Bennett), vzali za vděk časovkářskou etapou. Rovinatá trasa s pouze drobným převýšením měřila jen 14 kilometrů a ti, kdo neusilovali o celkové pořadí či etapový triumf, ji mohli absolvovat víceméně v poklidu.

To ale rozhodně neplatilo o Rohanu Dennisovi, který dal vzpomenout na doby, kdy byl jednoznačně nejsilnějším časovkářem světa (tohoto titulu si momentálně užívá jeho kolega z týmu Ineos, čtyřiadvacetiletý Ital Filippo Ganna). V cíli měl z průběžně vedoucího času radost, start ale v tu chvíli měli před sebou všichni velcí favorité včetně Primože Rogliče.

Dennisův výkon test času nevydržel a překonal jej již Sören Kragh Andersen, vítěz dvou etap loňské Tour de France a shodou okolností i loňské časovky na trase mezi Paříží a Nice. V cíli byl Dán o dvě vteřiny rychleji než Dennis a čekal, zda se najde někdo, kdo překoná jeho výsledek s průměrnou rychlostí 48,7 km/h.

V polovině časovky ztrácel Roglič na Dánům výkon jedinou sekundu a spěchal do cíle, kde mu pomohl i krátký výstup těsně před cílem – Roglič vedl o čtyři vteřiny. Vzápětí ale při pohledu na mezičasy začínal tušit, že na vítězství mu to ani tak stačit nebude. Lépe jeli domácí Rémi Cavagna a mladý Švýcar Stefan Bissegger, kteří na dálku bojovali navzájem.

V cíli je dělil téměř nepostřehnutelný rozdíl, dvaadvacetiletý Bissegger byl ale o 83 setin rychlejší s rychlostním průměrem 49,1 km/h. Ve své první plnohodotné sezoně coby profesionál si tak připsal největší úspěch kariéry. Spolu se svojí stájí EF Education-Nippo navíc může jako bonus slavit i vedení v průběžném pořadí, které neudržel Michael Matthews. Sesadit jej bude chtít Roglič, který byl v etapě třetí se ztrátou šesti vteřin.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 3. etapa (časovka 14,4 km):

1. Bissegger (Švýc./EF Education-Nippo) 17:34, 2. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step) stejný čas, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -6, 4. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -9, 5. Kragh Andersen (Dán./DSM) -10, 6. Dennis (Austr./Ineos Grenadiers) -13.

Průběžné pořadí: 1. Bissegger 8:37:11, 2. Cavagna stejný čas, 3. Roglič -6, 4. McNulty, 5. Matthews (Austr./BikeExchange) oba -9, 6. Kragh Andersen -10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články