Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Roglič je po roce znovu v červeném. Vyhrál na Arrate úvodní etapu Vuelty

Jak před rokem skončil, tak pokračuje. Primož Roglič vyhrál první etapu letošní Vuelty a oblékl červený dres, který v roce 2019 jako celkový vítěz získal. Na Alto de Arrate vyhrál ve sprintu z malé skupinky favoritů před Richardem Carapazem. Jan Hirt dojel na 34. místě se ztrátou dvou minut a 22 vteřin.

Primož Roglič
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Primož Roglič se z porážky na Tour de France zdá se již vzpamatoval. Zvítězil na Lutych-Bastogne-Lutych a nyní ovládl úvodní den španělské Vuelty, která vrcholila na obávaném Arratu. Slovinec navázal na triumf krajana Jana Tratnika na Giru, když vyhrál sprint z osmičlenné skupiny nejsilnějších vrchařů.

Naopak velká nespokojenost musí panovat u Mika Woodse (ztráta kvůli pádu) či Chrise Frooma, který odpadl ještě před začátkem závěrečného stoupání. Necelou minutu v kopci ztratili také Tom Dumoulin s Alejandrem Valverdem, nikde k vidění nebyl ani Thibaut Pinot.

Jak etapa probíhala?

Kde ostatní Grand Tour začínají postupně, Vuelta se nebojí ostrých kopců hned od začátku. Kvůli zrušení nizozemského začátku letošního ročníku se peloton musel do ostrých výstupů hnát hned v úvodní etapě, která vrcholila na slavném baskickém stoupání Arrate. Ke všemu jezdce na severu země skrápěl po celou dobu nepříjemný déšť.

Tradiční ozdoba závodu Kolem Baskicka, prudké (8,5 procenta) Arrate, napověděla hned v úvodu, jak by mohla vypadat bitva mezi hlavními favority na celkové vítězství. Ještě předtím ale ztratil šance Mike Woods, který spadl na patě předposledního stoupání Elgeta. Kanaďan se sice zvedl, ale nabral velkou časovou ztrátu.

Problémy měl také Chris Froome, který měl potíže už na Elgetě a záhy poté odpadl, a jasně tím ukázal, že svou formu stále hledá a Ineos Grenadiers musí místo něj pracovat pro Richarda Carapaze. Odpadl ale třeba také lídr Astany Alexandr Vlasov, vítěz letošního Critéria du Dauphiné Daniel Martínez a v úvodu Arratu také Jan Hirt.

Poté už přišly nástupy vrchního domestika týmu Jumbo-Visma, amerického vrchaře Seppa Kusse. Jeho zrychlení skupinu roztrhala a nakonec na čele zbylo jen osm jezdců, z nichž se rozhodovalo o vítězi. Nastoupit zkusil Hugh Carthy, byl ale dojet a po něm to zkusil Primož Roglič, který si už vítězství vzít nenechal. Za ním dosprintoval Carapaz.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 1. etapa (Irun - Eibar, 173 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:22:34, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation), 4. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 5. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 6. Mas (Šp./Movistar) všichni -1, 7. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -4, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -10, 9. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -40, 10. Bagioli (It./Deceuninck-Quick-Step) -51, ...34. Hirt (ČR/CCC) -2:22, 135. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick-Step) -15:20.

Průběžné pořadí:

1. Roglič 4:22:24, 2. Carapaz -5, 3. Martin -7, 4. Chaves, 5. Grossschartner, 6. Mas všichni -11, 7. Carthy -14, 8. Kuss -20, 9. Bennett -50, 10. Bagioli -1:01, ...34. Hirt -2:32, 135. Štybar -15:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články