Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Slovinská cyklistika má další úspěch, Tratnik vyhrál etapu Gira. Favorité se šetřili do hor

První vítězství na Grand Tour oslavil v San Daniele del Friuli slovinský cyklista Jan Tratnik. Jezdec týmu Bahrajn-Merida vyhrál z úniku šestnáctou etapu Giro d'Italia, když v závěru porazil svého jediného zbývajícího soka Bena O'Connora. V celkovém pořadí zůstává ve vedení Joao Almeida, který v závěru získal dvě vteřiny na druhého Wilca Keldermana.

Jan Tratnik
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Slovinská cyklistika sbírá v posledních letech jeden úspěch za druhým. K Tadeji Pogačarovi, Primoži Rogličovi či třeba Mateji Mohoričovi se řadí také nenápadný Jan Tratnik. Jezdec týmu Bahrajn-Merida uspěl ve finiši šestnácté etapy Giro d'Italia, kde na posledním kilometru porazil svého jediného zbývajícího soupeře z úniku, Novozélanďana Bena O'Connora.

"Zaútočil jsem dost daleko před cílem a poslední stoupání bylo už hodně náročné. Nemyslel jsem, že to zvládnu, ale nakonec z toho byl perfektní den," řekl třicetiletý Slovinec, kterého v koncovce podpořili i jeho nejbližší. "Jsme blízko slovinských hranic, takže tu dneska byli můj bratr a přítelkyně. Asi 500 metrů před cílem jsem přítelkyni viděl a to mi pomohlo najít zbytky energie, díky nimž jsem vyhrál," dodal.

Mezi závodníky na celkové pořadí k výrazným změnám nedošlo, Joao Almeida ale v závěru díky dobrému spurtu získal dvě vteřiny na Wilca Keldermana. Mezi dvěma soupeři na čele celkového pořadí je nyní odstup sedmnáct sekund. "Cítil jsem se dobře a někdy je nejlepší obranou útok," komentoval svůj nástup Almeida.

Jak etapa probíhala?

Peloton, v němž na startu chyběl Fernando Gaviria, který se už podruhé v tomto roce nakazil koronavirem, pustil dopředu velmi početnou skupinu, která čítala mnoho přes dvacet jmen. Mezi nimi nechyběl lokální hrdina Matteo Fabbro, jinak důležitý domestik Wilca Keldermana. O vítězství ale nakonec bojovali jiní než drobný italský vrchař.

Nejsilnější byli Jan Tratnik a Ben O'Connor, kteří jako první přejeli závěrečný kopec Ragogna a před sebou měli posledních třináct kilometrů. Mohutnější Tratnik je výbušnějším cyklistou, a tak si mohl dovolit čekat na finiš. Nerozhodil ho ani krátký prudký kopec v cílovém San Daniele del Friuli a porazil vyčerpaného O'Connora.

Úspěch Tratnikova týmu Bahrajn-Merida ještě zvýraznil třetí příčkou Enrico Battaglin. Hlavní favorité mezitím vzhledem k náročnosti následujících etap (Stelvio, Agnel a další) příliš nezávodili a šetřili zbylé síly, i když v závěru se přece jen zrychlilo. Joao Almeida chtěl získat pár vteřin na Wilca Keldermana, což se mu v závěru podařilo. Svůj náskok ale zvýšil jen o dvě vteřiny.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 16. etapa (Udine - San Daniele del Friuli, 229 km):

1. Tratnik (Slovin./Bahrajn-McLaren) 6:04:36, 2. O'Connor (Austr./NTT) -7, 3. Battaglin (It./Bahrajn-McLaren), 4. Malecki (Pol./CCC), 5. Swift (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -1:14, 6. Vendrame (It./AG2R La Mondiale), 7. Bouchard (Fr./AG2R La Mondiale) oba -1:21, 8. Fabbro (It./Bora-hansgrohe) -1:25, 9. Boaro (It./Astana) -1:33, 10. Tonelli (It./Bardiani-CSF-Faizané) -1:37, ...116. Černý (ČR/CCC) -21:41.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) 65:45:08, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -17, 3. Hindley (Austr./Sunweb) -2:58, 4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -2:59, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:12, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -3:20, 7. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -3:31, 8. Pozzovivo (It./NTT) -3:52, 9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -4:11, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -4:24, ...95. Černý -2:39:36.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články