Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Roglič a Bora-hansgrohe? K podpisu smlouvy mají zbývat už jen detaily

Kam zamíří Primož Roglič? Kandidátů na to být novým působištěm slovinské hvězdy bylo hned několik, ale vypadá to, že zřetelným favoritem je německá sestava Bora-hansgrohe. Podle zákulisních zpráv zbývají k podpisu s vítězem čtyř Grand Tour už jen formality.

Primož Roglič
zdroj: Reuters

Roglič před několika dny oznámil, že po osmi letech opustí stáj Jumbo-Visma. Vedlo ho k tomu více faktorů: Ten nejvážnější spočívá zřejmě v tom, že by vedle Jonase Vingegaarda jen těžko dostal možnost jet na celkové pořadí na Tour de France, tedy na jediné Grand Tour, kterou ještě nedokázal ve své kariéře ovládnout.

Navíc se v současnosti mluví o možném spojení Jumbo-Visma s týmem Soudal-QuickStep, což by mělo znamenat příchod další hvězdy s velkými ambicemi, tedy Remca Evenepoela. Roglič, který o víkendu vyhrál jednodenní italský podnik Giro dell'Emilia, se i proto rozhodl své dlouhodobé působiště opustit. Stále ale není jasné, kam to bude.

Jako nejvážnější adept na to být novým Rogličovým zaměstnavatelem se momentálně jeví německý tým Bora-hansgrohe. Na veřejnosti se již v minulých dnech objevily fotografie Rogliče v rakouském sportovním centru společnosti Red Bull, kde se měl zúčastnit schůzky s vedením německé stáje.

O oboustranném zájmu nyní údajně mluví i zdroje, o kterých mluví například cyklistický server GCN. Podle nich zbývají k podpisu smlouvy už skutečně jen detaily. K samotnému uzavření dohody by pak mělo dojít v nejbližších dnech – možná již před sobotním závodem Kolem Lombardie, který značí konec cyklistické sezony 2023.

Vyhrát Tour a být příkladem mladým

A jaký smysl by pro německou stáj Roglič, který si v Jumbo-Visma přišel na šest milionů eur ročně (147 milionů korun), vlastně měl? V sestavě Bory-hansgrohe najdeme několik jezdců na pořadí (vítěz loňského Gira Jai Hindley nebo ruský vrchař Aleksandr Vlasov), je tu i mladík Cian Uijtdebroeks, který skončil osmý při svém třítýdenním debutu na Vueltě.

Příchod Rogliče by ale byl ještě větším trumfem – skutečným esem, se kterým Němci celou Tour poprvé vyhrají. Slovincovi sice bude na konci tohoto měsíce již čtyřiatřicet, stále ale patří mezi úplnou špičku a například jeho zrychlení v závěru etap patří mezi ty dovednosti, na které často (jako na Giro dell'Emilia) nemá recept ani jeho mladší krajan Tadej Pogačar. 

Slavící Primož Roglič
zdroj: Vuelta

Jedním z posledních závodů, které Roglič nikdy nevyhrál, je kromě mistrovství světa hlavně Tour de France. Před třemi lety byl vítězství blízko, ale v předposlední etapě neslavně prohrál právě s Pogačarem. Ve schopném týmu Bory, která má na soupisce také řadu horských domestiků, by se mu to v roce 2024 podařit mohlo.

Mohl by se stát žlutým šampionem a zařadit se do úzkého klubu jezdců, kteří všechny tři třítýdenní závody dokázali vyhrát. Patří sem Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Felice Gimondi, Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Chris Froome. Bude tím sedmým do party právě cyklista, který se původně věnoval úplně jinému sportu?

A Bora-hansgrohe s Rogličem může mít ještě jiné záměry. Mohl by se totiž stát mentorem pro mladší vrchařskou generaci v čele s Uijtdebroeksem, který by v jeho závěsu mohl vyrůst v nového šampiona cyklistických Grand Tour. Angažování Rogliče by pro Boru dozajista bylo hodně drahou "srandou".

Ale taky takovou, která by se německému týmu v případě vítězství na Tour dozajista bohatě vyplatila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články