Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Řím se oblékl do růžové. Chris Froome je novým šampionem

Chris Froome přidal v Římě další důležitý zápas do historie silniční cyklistiky. Triumfem na Giro d'Italia vstoupil do výjimečného klubu pouze sedmi závodníků, kteří dokázali zvítězit na všech Grand Tour. Závěrečnou jednadvacátou etapu závodu vyhrál Sam Bennett.

Triumf na všech třech Grand Tour, to je v silniční cyklistice velmi speciální záležitost. Před Chrisem Froomem dokázala vyhrát kompletní trojici pouze šestka cyklistů – z Froomových současníků se to podařilo Albertu Contadorovi a Vincenzu Nibalovi. Naopak taková jména jako Fausto Coppi či Miguel Indurain v exkluzivním klubu chybí.

Froomův úspěch je o to více speciální, neboť se mu podařilo vyhrát trojici velkých závodů v řadě. Na triumf na červencové Tour de France navázal loni na podzim ve Španělsku na Vueltě, nyní přidal ještě vítězství na italských silnicích. Z jeho předchůdců něco takového dokázali pouze Eddy Merckx a Bernard Hinault.

Zároveň nelze opomenout, že veškerá sláva ještě Britovi může pořádně zhořknout. Jeho vítězství na Vueltě je totiž z důvodu nálezu vysokého množství salbutamolu stále ještě v ohrožení. Ve věci má – neznámo kdy – rozhodnout antidopingový tribunál Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Pořadatelé Tour doufají, že tomu tak bude do letošního července.

Právě ve Francii chce Chris Froome zaútočit na další speciální úspěch. Lídr Teamu Sky bude usilovat o pátý triumf, zároveň se může stát prvním cyklistou za posledních 20 let, kterému se podaří dosáhnout doublu Giro-Tour v jedné sezoně. Ke všemu se ještě může vyrovnat Merckxovi coby první jezdec, který vyhraje čtyři Grand Tour v řadě, do nichž nastoupil.

Froomovo Giro d'Italia

Jeho vítězství na Giru se přitom nerodilo vůbec lehce. Froome upadl při rozjíždění před úvodní jeruzalémskou časovkou, v níž poté ztratil více času, než se čekalo. Problémy pokračovaly na Sicílii, v níž nejlepším nestačil v Caltagirone, a především poté v deváté etapě na Gran Sasso, kde v závěrečném stoupání poztrácel minutu na své soupeře.

V té chvíli se začalo mluvit o tom, zda vůbec dojede až do Říma a raději se nebude soustředit na obhajobu vítězství na Tour de France. Froome se důrazně připomenul výhrou na Monte Zoncolan, ovšem když o den později znovu ztratil v Sappadě, pochyby tu byly znovu. Brit vstupoval do závěrečného týdne s mankem pěti minut na lídra Simona Yatese.

Poté ale přišel Froomův comeback. V časovce zajel pátý čas a posunul se už na čtvrtou příčku. V devatenácté etapě následovalo podle mnohých představení tohoto století: Froome zaútočil 80 kilometrů před finišem ve svazích Colle delle Finestre a jeho pronásledovatel Tom Dumoulin jej znovu spatřil až v cíli na pódiu, kterak obléká růžový dres.

Ve dvacáté etapě pak lídr Teamu Sky, kterému v závodě obdivuhodně pomáhali Kenny Elissonde, Wout Poels, Sergio Henao a další, uhájil svůj čtyřicetivteřinový náskok na druhého Dumoulina. Ve stoupání do Cervinie se nizozemský obhájce vítězství pokusil čtyřikrát nastoupit, všechny jeho pokusy ale vyzněly do ztracena. Giro vyhrál o 46 vteřin.

"Ještě jsem to celé nevstřebal, ještě mi to v příštích dnech dojde. Je to velký úspěch pro každého cyklistu, neuvěřitelné. Stále nevěřím, že tu takhle sedím. Vždy jsem se trochu bál závodění v Itálii, protože ten závod je hrozně vyčerpávající. Nemůžu úplně uvěřit tomu, co se nám tady povedlo," popisoval Froome v cíli závodu, kam dojel v objetí s týmovými kolegy.

Bílý dres pro Lópeze, sprinterský pro Vivianiho

Růžový dres ovšem není tím jediným, který se na letošním Giru uděloval. Vítězství v bodovací soutěži připadlo Eliovi Vivianimu, který s přehledem porazil druhého Sama Bennetta. Jeho triumf navíc přišel po čtyřech etapových triumfech, čímž překonal loňský výkon svého týmového kolegy Fernanda Gavirii. Po přestupu do Quick-Stepu Floors zkrátka Viviani září.

V Římě mohl přidat vítězství číslo pět, když jej jeho kolegové Zdeněk Štybar a Fabio Sabatini vyvezli ve velmi dobré pozici. Ovšem to by v závodě nemohl být Sam Bennett, který si podobně jako v předchozích případech našel Vivianiho zadní kolo. Z této pozice se irský spurter vyšvihl a protáhl se kolem svého soupeře pro třetí etapový triumf na letošním Giru.

"Vůbec nevím, jak se mi to podařilo. Poslední dva dny jsem tolik trpěl, bylo to vážně za hranou. Dnes ale tým předvedl skvělou práci, dotáhli jsme únik a já jim nyní nemohu dostatečně poděkovat. I po těch třech vítězstvích zůstávám tím samým klukem, který tvrdě pracuje. Svůj další cíl ještě neznám," hodnotil sprinter stáje Bora-hansgrohe.

Podobně dramatická jako souboj o celkové vítězství byla i bitva o bílý dres pro nejlepšího závodníka do pětadvaceti let. Brzy vykrystalizovali dva hlavní kandidáti – Miguel Ángel López a Richard Carapat. Kolumbijský jezdec nakonec i díky lepší týmové podpoře převážil, byl to ale především Carapaz, který na Giru přitahoval pozornost.

Čtyřiadvacetiletý jezdec Movistaru dokázal jako první Ekvádorec vyhrát etapu na Grand Tour, když zvítězil v osmém dni na Montevergine di Mercogliano. Carapaz poté držel vedení v klasifikaci až do etapy na Monte Zoncolan, kde bílý dres postoupil Lópezovi. Přesto na Giru výrazně zaujal svými výkony, Movistar má v Carapazovi další velkou hvězdu.

Giro bylo letos kruté k několika výrazným postavám závodu. Simon Yates vezl po třináct dní růžový dres a už to vypadalo, že dokáže udržet své vedení až do Říma. Avšak na Colle delle Finestre v devatenácté etapě došly šestadvacetiletému Britovi totálně síly. V posledních dnech ztratil hodinu a čtvrt a propadl se až do třetí desítky.

Podobný kolaps postihl v předposlední etapě také Thibauta Pinota. Na Col Saint Pantaléon vypadl průběžně třetí muž pořadí z pelotonu a už se do něj nevrátil. Dehydratovaný Pinot dojel do cíle s horečkou a noc strávil v nemocnici. Do poslední etapy Gira už nenastoupil a veškerá námaha posledních tří týdnů byla ta tam.

Je nám líto, video expirovalo.
Froome v Římě vyhrál Giro d'Italia

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa (okolo Říma, 115 km):

1. Bennett (Ir./Bora-Hansgrohe) 2:50:49, 2. Viviani (It./QuickStep Floors), 3. Drücker (Luc./BMC), 4. Planckaert (Belg./Kaťuša), 5. Belletti (It./Androni), 6. Modolo (It./Cannondale), 7. Bonifazio (It./Bahrajn Merida), 8. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Simion (It./Bardiani), 10. Sabatini (It./QuickStep Floors), ...34. Štybar (Quick-Step), 126. Hirt (Astana), 130. Kreuziger (Mitchelton-Scott) všichni stejný čas.

Konečné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 89:02:39, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -46, 3. López (Kol./Astana) -4:57, 4. Carapaz (Ekv./Movistar) -5:44, 5. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) -8:03, 6. Bilbao (Šp./Astana) -11:50, 7. Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) -13:01, 8. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -13:17, 9. Oomen (Niz./Sunweb) -14:18, 10. Formolo (It./Bora-Hansgrohe) -15:16, ...47. Hirt -2:26:47, 56. Kreuziger -2:51:50, 82. Štybar -3:50:40. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články