Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Chris Froome bude novým šampionem Giro d'Italia. Dumoulin útočil marně

Čekalo se, zda ve dvacáté etapě Giro d'Italia ještě dojde k přeskupení sil. Nedošlo k tomu, i když nikoliv pro nedostatek snahy. Tom Dumoulin zkusil v závěrečném stoupání do Cervinie čtyři nástupy, avšak lídr závodu odolal a uhájil svůj čtyřicetivteřinový náskok. Poslední horskou etapu závodu vyhrál Mikel Nieve. Do konce závodu zbývá už jen závěrečná sprinterská etapa do Říma.

Froome o svém triumfu rozhodl v minulé etapě, v níž se dokázal vyšvihnout ze čtvrté příčky až na tu první. Dosáhl toho díky velmi ambicióznímu, osmdesátikilometrovému úniku, který započal ve svazích Colle delle Finestre. Náskok čtyřicet vteřin, který získal na obhájce loňského triumfu Toma Dumoulina, už v etapě číslo 20 uhájil.

Britský jezdec tak dokázal zvítězit ve třetí Grand Tour v řadě (nad loňským triumfem z Vuelty se ovšem stále vznáší stín jeho salbutamolové kauzy), což se naposledy podařilo na počátku 80. let Bernardu Hinaultovi. Navíc Froome ještě možná neřekl poslední slovo, neboť se v červenci pokusí o double a své páté vítězství na Tour de France.

"Věděl jsem, že na ty útoky musím odpovědět, ale měl jsem to pod kontrolou. Nikdo neměl po tom včerejšku extra nohy. Tohle Giro bylo vážně brutální – jakmile měl někdo špatný den, hodně ztratil podobně jako dnes Thibaut Pinot. Snažil jsem se zůstávat na čele a vyhnout se problémům," vyprávěl reportérům nový vítěz Giro d'Italia.

Je nám líto, video expirovalo.
Froome si pohlídal vedení na čele Gira a v poslední etapě završí celkový triumf

"Nemůžu se za nic vinit, mám naprosto čisté svědomí. Chci poděkovat svému týmu, který pracoval skvěle. Sám jsem rád, že jsem tady v posledních kilometrech mohl jejich pomoc oplatit a alespoň trochu pomoci Samu Oomenovi (k 9. místu celkově). Neudělali jsme tady žádnou chybu a sám na sebe můžu být hrdý," hodnotil v cíli Dumoulin.

Díky "vybouchnutí" Thibauta Pinota, který napodobil trápení Simona Yatese z předchozí etapy, se na třetí pozici celkového pořadí posunul Miguel Ángel López. Drobný kolumbijský vrchař, pro něhož pracoval také Jan Hirt, navíc uhájil i svůj bílý dres. Richard Carapaz na svého vrstevníka útočil ve svazích do Cervinie marně.

Etapového vítězství dosáhl Mikel Nieve, pro něhož jde již o třetí vítězství na Giru v kariéře – tohle navíc přišlo v den jeho 34. narozenin. "Po tom včerejšku jsem chtěl jít do úniku a vyhrát. Myslím, že máme za sebou velmi úspěšné Giro – Yates vyhrál tři etapy, já teď tuhle. Velmi mi pomohl Roman Kreuziger, je to krásný dárek," líčil baskický vrchař.

Mikel Nieve vítězí v Cervinii
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Poté, co v devatenácté etapě zamotal Chris Froome hlavu všem svým soupeřům i cyklistickým fanouškům, pokračovalo Giro d'Italia svou poslední horskou etapou. Čekalo se, zda britský jezdec udrží svůj čtyřicetivteřinový náskok na Toma Dumoulina, anebo zda se obhájce loňského prvenství ještě před Frooma vyšvihne. 

Devatenáctý den všem závodníkům sebral spoustu sil a nikdo nechtěl být tím, kdo napodobí "výbuch" Simona Yatese. Jednomu z nich se to ovšem skutečně přihodilo. Průběžně třetí Thibaut Pinot totiž v začátku předposledního stoupání Col Saint Pantaléon téměř zastavil, jak už jeho tělo nedokázalo vzdorovat únavě. Pinot ztratil desítky minut a s nimi i místo na pódiu.

Souboj Froome-Dumoulin mezitím pokračoval. Rozhodovalo se ve svazích závěrečného stoupání celého ročníku do Cervinie. Nizozemský lídr stáje Sunweb musel v Údolí Aosty podniknout opravdu mimořádný útok, aby ještě situaci v klasifikaci dokázal zvrátit. Bylo těžké po třech týdnech každodenní dřiny hledat zbytky sil.

Dumoulin poprvé zkusil nastoupit už devět kilometrů pod vrcholem a bitva začala. Přišlo první zrychlení, po něm druhé a vzápětí i třetí a čtvrté. Růžový stín měl však stále v zádech. Dumoulinovi poté na pomoc přispěchal Sam Oomen, který se pokusil pomoci nalomit lídra závodu. Navíc se Nizozemec brzy sám ocitl v defenzivě, když nastoupil Froome.

Obhájce titulu zvládl jen zakroucení hlavou a nevěřícně sledoval, jak mu hlavní soupeř metr za metrem odjíždí. Ke Froomovi se sice dokázal po více než kilometru trápení ještě vrátit, avšak v tu chvíli již bylo zřejmé, že na další atak už síly nejsou. Oba cyklisté dojeli ve stejné skupině a Froome mohl v cíli děkovat svému dvornímu domestikovi Woutu Poelsovi.

Pro vítězství si stranou od probíhající bitvy o růžový dres dojel Mikel Nieve. Nenápadný vrchař byl součástí týmu kolem Simona Yatese, po krachu Britových ambicí mu ale do klína přistála šance na etapový triumf. Závodník z Baskicka ujel soupeřům z úniku, kde byl po chvíli i Roman Kreuziger, na Saint Pantaléon a nikdo z nich jej až do cíle nespatřil.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (Susa - Cervinia, 214 km):

1. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) 5:43:48, 2. Gesink (Niz./Team LottoNL-Jumbo) -2:16, 3. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -2:41, 4. Ciccone (It./Bardiani) -3:45, 5. Brambilla (It./Trek-Segafredo) -5:22, 6. Poels (Niz./Sky), 7. Froome (Brit./Sky), 8. Formolo (It./Bora-hansgrohe), 9. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 10. Carapaz (Ekv./Movistar) všichni -6:03, ....112. Kreuziger (Mitchelton-Scott), 116. Štybar (Quick-Step Floors), 130. Hirt (Astana) všichni -45:32.

Průběžné pořadí: 1. Froome 86:11:50, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -46, 3. López (Kol./Astana) -4:57, 4. Carapaz -5:44, 5. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) -8:03, 6. Bilbao (Šp./Astana) -11:50, 7. Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe) -13:01, 8. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo) -13:17, 9. Oomen (Niz./Sunweb) -14:18, 10. Formolo -15:16, ...47. Hirt -2:26:47, 56. Kreuziger -2:51:50, 82. Štybar -3:50:40. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články