Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Revanš za Strade Bianche. Alaphilippe vyhrál před Van der Poelem etapu na Tirrenu-Adriaticu

Před týdnem jejich souboj obletěl svět. Julian Alaphilippe nedokázal v historickém centru Sieny následovat Mathieu van der Poela a prohrál finiš na Strade Bianche. Nyní se role obrátily. Alaphilippe přespurtoval svého nizozemského soupeře v Chiusdinu v cíli druhé etapy Tirrena-Adriatica. V modrém dresu průběžného lídra zůstává v etapě třetí Wout van Aert.

Julian Alaphilippe
zdroj: Twitter.com/TirrenAdriatico

Na Strade Bianche to byl Van der Poelův den. Jeho nástup, kdy se dostal vysoko nad tisíc wattů, vzbudil poprask na sociálních sítích. Julian Alaphilippe jej v závěru závodu nedokázal následovat, soupeř byl zkrátka mimo jeho ligu. Francouz ale nyní porážku oplatil a vyhrál v cíli druhé etapy Tirrena-Adriatica.

Byl to náročný den, peloton navíc v poslední části etapy musel stahovat silnou čtveřici v čele s Joaem Almeidou. Čtvrtý muž loňského Gira d'Italia byl chycen až na sto metrů před cílem a byl to jeho týmový kolega Alaphilippe, kdo se kolem něj prohnal jako první. Drobný náskok udržel a vyhrál před Van der Poelem a průběžným lídrem závodu Woutem van Aertem.

"Byla to perfektní situace, držel jsem se u čela. Viděl jsem, že to Joao nedojede, tak jsem jel naplno do cíle. Vyhrát není nikdy snadné, navíc v duhovém dresu," vysvětloval v cíli Alaphilippe, současný mistr světa, svou taktiku v závěru etapy. K vítězství mu pomáhal také Zdeněk Štybar.

Jak etapa probíhala?

Italské Tirreno-Adriatico, kterému se přezdívá Závod dvou moří, po první sprinterské etapě pokračovalo profilově náročnějším druhým dnem. Podle předpokladů měla etapa skončit dalším pokračováním souboje Wout van Aert - Mathieu van der Poel, do jejich hry ale chtěli zasáhnout další závodníci. Třeba ti z týmu Ineos.

Britská stáj po vítězství na Giro d'Italia hodně mluvila o svém novém stylu závodění, které by mělo být mnohem aktivnější než v minulosti. Na Tirrenu-Adriaticu to bylo vidět: pětatřicet kilometrů před finišem rozpoutal dělení pelotonu Egan Bernal, na něhož o pět kilometrů dále navázal Pavel Sivakov. 

Za sebou si vezl velká jména, společnost mu totiž dělali Simon Yates, Mikel Landa a Joao Almeida. Nebylo vůbec snadné vrátit tuto čtveřice zpět do hlavního pole, a to i když se stíhání ujaly stáje UAE Team Emirates a Jumbo-Visma. Byly to nervy až do posledních metrů, protože v mírném stoupání se uprchlíci hlavní skupině neblížili.

Almeida na posledním kilometru nastoupil kolegům z úniku a spěchal do cíle, peloton se ale blížil. A nakonec síla většiny převážila. Sto metrů před cílovou čárou se kolem mladého Portugalce, který loni zaujal na italském Giru, prohnal týmový kolega Julian Alaphilippe a dosprintoval si k vítězství před Mathieu van der Poelem.

Cyklistický etapový závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 2. etapa (202 km):

1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 5:01:32, 2. M. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 5. Aranburu (Šp./Astana-Premier Tech), 6. Stannard (Austr./BikeExchange) všichni stejný čas, ...52. Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) -34, 55. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -42, 62. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -1:22, 106. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -9:08.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 8:37:35, 2. Alaphilippe -4, 3. M. Van der Poel -8, 4. Sivakov (Rus./Ineos Grenadiers) -11, 5. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -13, 6. Vendrame (It./AG2R-Citroën) -14, ...49. Kreuziger -48, 55. Štybar -56, 61. Vakoč -1:36, 102. Hirt -9:22.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články