Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Strade Bianche nerozhodla šotolina, ale stoupání v Sieně. Van der Poel tu porazil Alaphilippa

Italskou klasiku Strade Bianche vyhrál Nizozemec Mathieu van der Poel. O svém triumfu rozhodl v závěrečném stoupání na náměstí v Sieně, kde dynamickým nástupem zlomil odpor Juliana Alaphilippa a Egana Bernala. Nejlepším z trojice českých cyklistů byl v cíli patnáctý Petr Vakoč. Závod žen vyhrála Chantal Blaaková před Elisou Longo-Borghiniovou a mistryní světa Annou van der Breggenovou.

Mathieu van der Poel
zdroj: Twitter.com/StradeBianche

Strade Bianche si už díky své náročnosti a kráse toskánské krajiny pro mnohé zasloužilo zařazení mezi nejprestižnější cyklistické klasiky, tedy tzv. Monumenty. Závodům jako Paříž–Roubaix sice nestačí tradicí, historické zápisy ale vyvažuje dramatickým závoděním, které vrcholí na náměstí v Sieně. A samozřejmě také "bílými cestami" ze svého názvu.

Právě na šotolinových úsecích se dělilo podobně jako v minulých letech startovní pole. Do sedmičlenné vedoucí skupiny se dostali hlavní favorité: Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Julian Alaphilippe. Nechyběli tu ani Egan Bernal s Tadejem Pogačarem, vítězové posledních dvou Tour de France, či debutující mladý Brit Tom Pidcock.

Dvanáct kilometrů před finišem – v místě, kde vloni v netradičním srpnovém termínu rozhodl Van Aert nastoupil Van der Poel, za kterým se dokázali udržet pouze Alaphilippe s Bernalem. Vítěz závodu byl mezi nimi. Rozhodla až závěrečná "stěna" na sienské náměstí, v němž dynamický nástup Van der Poela zlomil Alaphilippův odpor. Třetí s odstupem dojel Bernal.

"Strade patří k závodům, které jsem si přál opravdu hodně moc vyhrát. Je fajn, že to dneska vyšlo," liboval si šestadvacetiletý Nizozemec. "Cítil jsem se dobře, tak jsem na posledním šotolinovém úseku zaútočil a s Bernalem a Alaphilippem jsme šli dopředu. Byla to celkem jízda, myslím, že Julian byl na konci už trochu unavený. Říkal mi, že už na to nemá nohy. Nejel jako obvykle, takže bylo znát, že si nevymýšlí. Věděl jsem, že ten konec mi bude sedět," prohlásil Van der Poel.

Nejlepším z českých závodníků byl v cíli patnáctý Petr Vakoč, který se dlouhou dobu držel ve skupině pronásledovatelů. Z ní nakonec vypadl, přesto mohl být s vlastním výkonem spokojený. Přiblížil se svému pět let starému výsledku, kdy do Sieny dorazil jako pátý v pořadí.

Zdeněk Štybar se v rozhodujícím okamžiku soupeřů neudržel a propadl se. V cíli byl vítěz ročníku 2015 pětašedesátý. Debut na Strade Bianche má za sebou také Karel Vacek.

Cyklistický závod WorldTour Strade Bianche (184 km):

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:40:29, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) -5, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -20, 4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -51, 5. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Gogl (Rak./Qhubeka-Assos) oba -54, ...15. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -4:26, 65. Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -11:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články