Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Předkloněný Ewan se poprvé ukázal. V osmé etapě porazil ostatní spurtery

Po dvou úspěších závodníků z úniku se na Giro d'Italia raduje sprinter. Osmou etapu s cílem ve městě Pesaro vyhrál díky svému typickému finiši v předklonu Caleb Ewan. Ve finiši porazil Elia Vivianiho a Pascala Ackermanna. V průběžném vedení zůstává Valerio Conti.

Caleb Ewan
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jestliže poslední dva dny na Giru patřily únikům, byl to o důvod víc pro to, aby se velké sprinterské týmy pokusily závod dostat pod kontrolu. Situaci měly vcelku snadnou: profil 8. etapy nebyl nikterak náročný a závodníky neměl rozházet ani technicky náročný závěr dne. Hlídat si pozice nicméně bylo klíčové.

Jenže tak lehké to nebylo. Nástup Louise Vervaekeho vyprovokoval 25 kilometrů před cílem, kdy byla na programu poslední vrchařská prémie, v modrém dresu jedoucího Giulia Cicconeho a Francoise Bidarda. V jednu chvíli jejich spolupráce vedla až k padesátivteřinovému náskoku, což v náročném terénu nebylo nic malého. Však také domestici sprinterských stájí byli v pozoru.

Navíc začalo pršet, což pronásledování dále ztěžovalo. Nesoulad trojice ale nakonec všechny plány zhatil: Ciccone se začal vztekat na nespolupracujícího Bidarda a to byl šest kilometrů před finišem konec možného překvapení. Peloton se přiřítil a rychle pokračoval směrem k cílovému městu Pesaro. Poslední kilometr se svažoval a sprinteři se tlačili dopředu.

Do cílové rovinky se šlo přes pravotočivou zatáčku, z níž se jako první vyřítil vítěz již dvou etap Pascal Ackermann. Jenže německému spurterovi tentokrát došly síly. Nedokázal zareagovat, když se kolem něj prořítil Caleb Ewan, který poprvé na letošním Giru ukázal svou pravou rychlost. Za jeho kolem cílem proletěl Elia Viviani, před Australana se však nedostal.

"Je mentálně hrozně silný a dokázal to ustát. V závěru musel improvizovat, ale naštěstí se mu to podařilo. Pro nás jde o velký úspěch," líčil v cíli Ewanův pomocník a důležitá součást jeho sprinterského vlaku Tosh van der Sande. Caleb Ewan si připsal své druhé vítězství na Giru v kariéře, to první získal před dvěma lety.

"Caleb byl dnes silnější, dokázal zrychlit a já už takové nohy neměl. Tým byl dobrý, nemůžu si stěžovat, tak snad to vyjde příště," hodnotil v cíli třetí Ackermann. "Můj tým za mnou stál, takže jsem šťastný, že jsem to dokázal proměnit. Chtěl jsem jít první ze zatáčky, ale stále to ještě bylo daleko. Bylo to těžší finále, než jsem si myslel," přiznal Ewan.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa (Tortoreto Lido - Pesaro, 239 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 5:43:32, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 3. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe), 4. Sabatini (It./Deceuninck-Quick Step), 5. Belletti (It./Androni Giocattoli-Sidermec), 6. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 7. Cimolai (It./Izrael Cycling Academy), 8. Canola (It./Nippo Vini Fantini), 9. Nizzolo (It./Dimension Data), 10. Selig (Něm./Bora-hansgrohe), ...61. Hirt (Astana) všichni stejný čas, 162. Černý (CCC) -11:53.

Průběžné pořadí: 1. Conti (It./SAE Team Emirates) 35:13:06, 2. Rojas (Šp./Movistar) -1:32, 3. Carboni (It./Bardiani-CSF) -1:41, 4. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) -2:09, 5. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -2:17, 6. Antunes (Portug./CCC) -2:45, 7. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -3:14, 8. Serry (Belg./Deceuninck-Quick Step) -3:25, 9. Amador (Kost./Movistar) -3:27, 10. Oomen (Niz./Sunweb) -4:57, ...66. Hirt -19:12, 138. Černý -58:45. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články