Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Uber Cup 2024

Portugalec Costa překvapil favority a získal zlato v královském závodě

Florencie - Na čele královského silničního závodu se již od desátého kilometru držel Jan Bárta spolu s polským cyklistou Bartoszem Huzarskim, jejichž spolupráce vydržela až do osmého z deseti okruhů. O vítězi se rozhodovalo ve stoupáních posledního okruhu - z hlavní skupiny se odpoutali Joaquim Rodríguez s Vincenzem Nibalim, v závěsu byl Alejandro Valverde a Rui Costa. Do finiše posléze přijeli pospolu Španěl Rodríguez a Portugalec Costa - druhý jmenovaný jezdec nakonec měl více sil a získal první medaili pro Portugalsko v historii. Druhý skončil Rodríguez, nejlepší Čech Zdeněk Štybar dojel 26. a po dlouhém úniku unavený Jan Bárta 54.

Rui Costa slaví vítězství před druhým Rodríguezem
zdroj: ČTK/BELGA autor: ERIC LALMAND

Na čele od desátého kilometru figurovala polsko-česká dvojice Huzarski, Bárta. Jejich osamocená spolupráce daleko před hlavními favority a esy královského závodu vydržela až do osmého kola, kdy Jan Bárta ve stoupání již nestačil tempu polského cyklisty a odpadl. Časomíra tehdy ukazovala více než šest hodin jízdy. Bartosz Huzarski nyní vedl a jel sám na čele, za ním však za vytrvalého a nepříjemného deště vystartoval domácí Giovanni Visconti a setrvale stahoval Polákův náskok. Zcela ho vymazat se mu podařilo ještě v průběhu osmého kola – v době, kdy do cíle zbývalo pětatřicet kilometrů jízdy.

Cyklistům dělal problémy silný déšť, který v Itálii panoval po velkou většinu závodu. Situaci hodně stěžoval českým cyklistům. "Horšilo se to a horšilo, padaly na nás provazy vody," říkal Stanislav Kozubek. "Na okruhu jsme jezdili dolů tobogánem vody, už v prvním kole jsme viděli pět lidí na zemi, v zatáčkách to klouzalo. I na suchu by byl tenhle okruh strašně těžký a voda to vše jen umocnila," dodal Kozubek, který do cíle stejně jako další tři čeští cyklistíé nedorazil. "Tolik vody jsem v životě nezažil," doplnil ho František Raboň.

Krátce před polovinou celkové porce 272 kilometrů nabral kvůli pádu ztrátu více než půl minuty Slovák Peter Sagan. Sotva se jeden z favoritů dotáhl na peloton, přišel další pád, do něhož se připletl kromě jiných i Australan Cadel Evans. Vítěz Tour de France z roku 2011 musel být dokonce převezen do nemocnice. I nadále však odpadávali další jezdci, odstoupili Mark Cavendish i jeho krajan Bradley Wiggins. Z Britů nakonec nedojel do cíle ani hlavní favorit Chris Froome.

Zatímco na čele jel Visconti, jeho krajané měli problémy – ve sjezdu v jedné z levotočivých zatáček podklouzli dva z domácích cyklistů. Luca Paolini musel po pádu odstoupit, Vincenzo Nibali však v závodu pokračoval a nabranou ztrátu dramatickou jízdou, při níž se prolétal mezi servisními vozy, stáhl. "Škoda, že jsem se po pádu musel dotahovat, protože dnes jsem byl ve skvělé kondici," litoval Nibali v cíli ztracených sil. Už s Nibalim v cyklistickém "balíku" jezdci stáhli dvojici uprchlíků a čelo závodu poprvé od desátého kilometru patřilo skupině závodníků. V ní nechyběli čeští zástupci Štybar s Bártou, kdo naopak odpadl byl Alberto Contador i se svým pomocníkem Leonem Sánchezem.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečné kilometry a finiš silničního závodu MS v cyklistice

Peloton začal zrychlovat v úvodu posledního okruhu - snažili se Italové, jejichž lídr Nibali by neměl v hromadném spurtu šanci, i Dánové v čele se Sörensenem. Nejrychlejší v největším stoupání byl právě Nibali a Joaquim Rodríguez, kteří poodjeli soupeřům -  v závěsu byl španělský favorit Valverde či Kolumbijec Urán, výrazně naproti tomu ztrácel loňský šampion Philip Gilbert. Ve sjezdu šel záhy k zemi zmíněný Urán, který nezvládl zatáčku a i se svým kolem skončil na krajnici.

Před šestisetmetrovou vrchařskou stěnou se na prvním místě osamostatnil vynikající vrchař Joaquim Rodríguez, který pět kilometrů před finišem odskočil skupince s Nibalim, Valverdem a Costou o zhruba deset vteřin - jeho náskok však tito tři vynikající cyklisté smazali. Nebylo to nadlouho - Rodríguez znovu nastoupil a Nibali unavený pádem i dotahováním svého rivala nestačil. Komu naopak síly nechyběly, byl Portugalec Costa, který před finišem Rodrígueze dotáhl. V cílovém spurtu měl více sil a získal pro Portugalsko cenné zlato. První medaile pro Portugalsko, a hned zlatá. Zklamaní zůstali oba Španělé i domácí favorit Nibali, na něhož zbylo až čtvrté místo. Nejlepší český jezdec Zdeněk Štybar jel celý závod v hlavním poli a skončil šestadvacátý. Jeden z nejaktivnějších mužů celého závodu Jan Bárta dojel v cíli jako 54.

Rui Costa:

"Přišel čas dát o naší zemi vědět. Je něco skvělého pro mě i moji zemi vyhrát tento titul a já jsem velmi pyšný. Když nás bylo před posledním okruhem vpředu jen pět, začal jsem věřit, že bych mohl vyhrát. Naštěstí to byl správný pocit. Věděl jsem, že při stoupání na Via Salviati budu zaostávat, ale také jsem věděl, kdy zaútočit."

Rodríguez po závodu zřejmě ani plně nechápal, jak se mohl se svým krajanem Valverdem nechat upláchnout světový titul. "Byla to perfektní situace pro Španělsko, protože jsem řekl Alejandrovi, aby skočil za kolo každého, kdo by se po mně pokusil jít," líčil. "Když jsem uviděl Rui Costu, jak ke mně sám přijel, nechápal jsem, co se stalo. Ale v tu chvíli jsem už věděl, že si jedu pro druhé místo," říkal.

Štybar ztratil kontakt s nejlepšími až na předposledním kopci. "Nemohu být vyloženě zklamaný. Odvedl jsem maximum, čeho jsem dnes byl schopen," řekl v cíli. Bárta dojel naprosto vyčerpaný. "Bylo to strašně dlouhé a navíc skoro celý závod lilo. Asi tři kola před koncem mi to došlo. Ztratil jsem kontakt s Huzarským a nohy přestaly jet, nebyl jsem pomalu schopen jimi otočit," připustil Bárta. Varianta odstoupení ho však vůbec nenapadla. "To není můj styl. Na mistrovství světa se nevzdává," prohlásil Bárta.

Závod s hromadným startem:

1. Costa (Portug.) 7:25:44, 2. Rodríguez stejný čas, 3. Valverde (oba Šp.), 4. Nibali (It.) oba -16, 5. Grivko (Ukr.) -31, 6. P. Sagan (SR), 7. Clarke (Austr.), 8. Iglinskij (Kaz.), 9. Gilbert (Belg.), 10. Cancellara (Švýc.) všichni -34, ...26. ŠTYBAR -1:59, 54. BÁRTA -11:20, RABOŇ, NOVÁK, HUNAL, KOZUBEK všichni nedokončili.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články