Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Cyklistické MS vrcholí závodem dlouhým přes 270 kilometrů

Florencie - Na více než 270 kilometrů dlouhé trati budou při vrcholu mistrovství světa ve Florencii bojovat cyklisté o poslední sadu medailí. Podle některých hlasů má jít o nejtěžší silniční závod na šampionátu v posledních deseti letech. Jezdců, kteří si dělají zálusk na cenný kov, je více. Celý závod sledujte od 9:50 exkluzivně na webu.

Zdeněk Štybar
zdroj: Sport Image

Největším favoritem na zlato je Brit Chris Froome, jenž bude mít za sebou silnou sestavu britského týmu v čele s druhým mužem středeční časovky Bradleym Wigginsem a také Markem Cavendishem, který vyhrál před dvěma lety v Kodani. Pokud se vysněný scénář Britů podaří naplnit, stane se Froome po 24 letech prvním jezdcem, který ve stejném roce vyhraje Tour de France i MS. Naposledy takto zazářil Američan Greg LeMond.

Cavendish je optimistou. "Jdeme do toho s jediným plánem - pomoci Chrisovi vyhrát. Má obrovskou příležitost. Kdybychom si nemysleli, že má skutečně dobrou šanci na vítězství, těch plánů bychom měli připravených více," prohlásil Cavendish. "Je to těžký závod, ale on vyhrál Tour a je v dobré formě. A navíc nás bude osm," doplnil. Kromě osmadvacetiletého Frooma, rodáka z Nairobi, jenž bude usilovat o historicky třetí zlato pro Brity po triumfech Toma Simpsona (1965) a Cavendishe (2011), jsou tu ale další.

Rozjásat Itálii má vítěz letošního Gira Vincenzo Nibali. Italové se radovali naposledy před pěti lety zásluhou Alessandra Ballana ve Varese. Dalšími favority jsou Španěl Joaquim Rodríguez, bronzový ze středeční časovky Švýcar Fabian Cancellara a tak trochu neznámou je obhájce titulu Belgičan Philippe Gilbert, jenž neprožil povedenou sezonu, ale dokázal vyhrát etapu na Vueltě. "Myslím, že má jen jednu kartu, na kterou může vsadit, ale to umí velice dobře," řekl Cancellara k Gilbertovým šancím.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklisté trénovali na trati závodu s hromadným startem

Českému trenérovi Renému Andrlemu zbyl z tria lídrů ve složení Roman Kreuziger, Leopold König a Zdeněk Štybar jen posledně jmenovaný. Kreuziger s Königem se omluvili kvůli nedávným zdravotním potížím. Reprezentace by měla jet na bývalého dvojnásobného mistra světa v cyklokrosu Štybara, jenž dokázal v sezoně vyhrát Eneco Tour a také jednu z etap na Vueltě.

Doplní ho jedenáctý z časovky Jan Bárta, František Raboň, Jakub Novák, Stanislav Kozubek a Martin Hunal. "Pojedeme na Zdeňka Štybara," potvrdil Andrle. "Měli jsme původně mít sedm cyklistů a z toho tři lídry, což by bylo ideální. Teď zůstal jediným lídrem Zdeněk Štybar. Formu před Vueltou měl a mohl by být čerstvější než ti, kteří ji dojeli do konce. My ostatní bychom měli hlídat úniky a nenechat ujet nějaký důležitý, ve kterém bude třeba někdo z Italů," řekl Raboň.

"V Itálii bude atmosféra jako při Tour de France," doplnil ho Hunal, jenž se dostal do týmu místo Kreuzigera. Nedělní závod odstartuje v 10 hodin z města Lucca, odkud musí peloton překonat před 100 kilometrů do Florencie. Na trase je pouze jedno výraznější stoupání na vrchol San Baronto. Následovat bude 10 kol na 16,6 km dlouhém okruhu, na němž už se bude muset peloton poprat hned se dvěma náročnými stoupáními. "Okruh je hodně těžký, pro vrchaře, nebo pro výborné klasikáře," míní Andrle.

Zdroj
ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články