Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Pojede se Tour až v srpnu a zkrátí se její trasa? Rozhodne se nejpozději v květnu

Tour de France stále žije. Nejvýznamnější cyklistický světový závod zůstává do této chvíle jednou z mála sportovních událostí, která ještě není zrušena. Je však možné a postupem času stále pravděpodobnější, že start Staré dámy bude posunut. Ve hře je srpnový termín.

Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Zvažovala se i varianta bez diváků. Přikláněla se k ní i francouzská ministryně sportu. I proto, že cyklisté by mohli i nadále závodit a kamera, třeba i z vrtulníků, ukazovat krásy Francie. Ale proti se postavili v místech, kde měly etapy začínat a končit.

"Nemůže to být za zavřenými dveřmi. To je proti duchu závodu. Nelze si představit Tour bez diváků," zněl hlas jednoho z nich. Tak se vyjádřil prezident turistického úřadu regionu Charente-Maritime Stephane Villain.

Pořadatelé ovšem bojují za pořádání prestižního světového cyklistického závodu ze všech sil. Také proto, že mnozí z těch tisíců diváků, kteří ho u televizních obrazovek sledují, mají chuť si tento sport sami vyzkoušet a stávají se z nich amatérští cyklističtí nadšenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Co bude s Tour de France? Rozhodne se během května

"Každým rokem sleduje Tour kolem trati 10 až 12 milionů lidí," upozornil ředitel závodu Christian Prudhomme.

Hlavní organizátor nakonec kategoricky vyloučil, že by se závod jel bez diváků. Stejně tak je nepravděpodobné, že se pojede v původním termínu.

Například bývalý francouzský ministr sportu David Douillet označil konání Tour de France v plánovaném letním termínu vzhledem k pandemii koronaviru za "šílenství" a "zločin proti lidskosti".

"Bůh ví, že jsem fanoušek Tour de France, žádné léto nevynechám ani jednu etapu," řekl francouzské televizi Douillet, dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v judu. "Pokud budeme mít dostatek nástrojů k tomu, abychom měli jistotu, že všichni závodníci a diváci budou otestováni a budou na koronavirus negativní, tak proč ne? Ale to se nejspíš nestane. Není vakcína, nic, a lidé umírají."

A může se měnit i trasa.

"Letošní Tour bude velmi těžká, pravděpodobně nejtěžší za posledních pět až šest let. Hodně stoupání," uvedl už dříve čtyřnásobný vítěz Tour Christopher Froome.

Již 107. ročník by měl odstartovat v Nice. Nejslavnější etapový závod podle původních plánů zahrnoval 29 různých stoupání na trase o celkové délce tři a půl tisíce kilometrů. Šestkrát by se mělo finišovat v horách a místy by se peloton měl vypořádat se štěrkovými cestami.

Tenhle výčet však může doznat výrazných změn.

Ve hře je totiž i možnost zkrácení závodu na dva týdny. Starostové měst už dostali dopisy s tím, že pokud se závod uskuteční, tak by měl startovat začátkem srpna. Pořadatelé potřebují na přípravu deset týdnů, konečné rozhodnutí by tedy mělo padnout nejpozději do půlky května.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články