Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cyklisté nevyjedou minimálně do začátku června. Sezona by se mohla prodloužit

Cyklistická přestávka se prodlužuje do 1. června. Rozhodla o tom Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Pauza se týká všech cyklistických disciplín.

Sezona byla přerušena v polovině března po skončení zkráceného závodu Paříž-Nice, jenž se jel bez diváků. Následné závody byly zrušeny, včetně významných jarních klasik v Itálii, Belgii i Nizozemsku.

Odloženo bylo také Giro d'Italia, jež mělo odstartovat 9. května v Budapešti. Prodloužení pauzy znamená například zrušení etapového závodu Critérium du Dauphiné ve Francii.

"Ve své roli řídící organizace našeho sportu pracuje UCI na základě konzultací s partnery na kostře budoucího mezinárodního silničního kalendáře. Prioritu budou mít tři Grand Tour a cyklistické monumenty," uvedla UCI, jež původně zastavila sezonu do konce dubna.

Nejslavnější závod světa Tour de France má podle programu začít 27. června. Pořadatelé označili za poslední možný den, kdy se může o konání závodu rozhodnout, 15. květen.

Z pěti cyklistických monumentů byly odloženy čtyři: Milán-Sanremo, Paříž-Roubaix, Lutych-Bastogne-Lutych a Kolem Flander. Pátý monument Kolem Lombardie se tradičně jezdí v říjnu.

UCI potvrdila, že kvůli možnosti odjet klíčové závody v náhradním termínu nevylučuje prodloužení sezony. Podle listu Gazzetta dello Sport by se mohlo na silnici závodit až do listopadu.

Cyklistická unie zároveň přislíbila vytvořit pracovní skupinu, jež se bude zabývat kontrakty jezdců. Elitní týmy Lotto-Soudal a Astana už uvedly, že dočasně v době nečinnosti sníží svým cyklistům platy, a některé další stáje poslaly na nucenou dovolenou pracovníky z pomocných profesí.

Za oběť pandemii koronaviru nepadla jen silniční cyklistika, ale například i závody horských kol. Na neurčito byly odloženy květnový Světový pohár v cross country v Novém Městě na Moravě i červnové mistrovství světa v Německu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články