Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Pogačarovo Giro. Slovinec v časovce porazil i Gannu a odskočil soupeřům

První ze dvou časovek letošního Gira d'Italia vyhrál v Perugii Tadej Pogačar. Slovinský lídr závodu ztrácel před závěrečnou stoupavou pasáží na vedoucího Filippa Gannu, ale v závěrečných šesti kilometrech soupeře předstihl a zvítězil před ním o sedmnáct vteřin. Pogačar také získal značný náskok na své soupeře v celkovém pořadí. Jan Hirt ztratil na vítěze více než čtyři minuty a spadl na průběžné 13. místo, Josef Černý dojel sedmadvacátý.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Letošní Giro d'Italia časovkářskými kilometry nešetří – první z dvojice testů jich měl na programu rovných čtyřicet. Třicet čtyři bylo rovinatých, posledních šest naopak poměrně výrazně stoupalo až do cílové Perugie. I přes některé ostré rampy ale závodníci nepřistoupili k výměnám kol z časovkářských na klasická silniční.

Filippo Ganna vyrazil díky své pozici v celkovém pořadí daleko před závodníky na celkové pořadí. Domácí cyklista a výtečný dráhař byl vedle Tadeje Pogačara jasným favoritem a ujal se s velkým přehledem průběžného vedení. Ganna seděl v křesle pro lídra etapy a sledoval jednoho ze soupeřů po druhém, jak výrazně ztrácejí.

V případě Jana Hirta to například byly tři minuty a 52 vteřin. Nestíhaly ani ty největší hvězdy: Ganna šest kilometrů před cílem vedl o 47 vteřin před Tadejem Pogačarem. Slovinec ale zajel kopcovitou část časovky o třídu lépe než kdokoliv jiný a nakonec Gannu předstihl. Zvítězil o sedmnáct sekund před Gannou a o devětačtyřicet před třetím Magnusem Sheffieldem.

Dani Martínez na něj ztratil minutu a 49 vteřin, Geraint Thomas pak rovné dvě minuty. "Tohle byla moje první časovka od loňského MS. Je za tím hodně tréninku a příprav. Cítil jsem se dobře. Začal jsem pomaleji, pak jsem zrychloval. Závěrečný kopec mi seděl více než Pippovi," hodnotil Pogačar, kterého v sobotu čeká stejně jako celý závod závěrečné soupání Prati di Tivo.

Pogačar nyní vede Giro o dvě a půl minuty před Martínezem. Mění se držitel bílého dresu pro nejlepšího závodníka do 25 let, v němž Luke Plapp díky lepší časovce vystřídal Ciana Uijtdebroekse. Bodovací soutěž vede nadále Jonathan Milan, nejlepším vrchařem je díky svému triumfu na Oropě lídr průběžného pořadí Pogačar.

Cyklistický závod Giro d'Italia – 7. etapa (časovka na 40,6 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 51:44, 2. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -17, 3. Sheffield (USA/Ineos Grenadiers) -49, 4. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -1:00, 5. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:05, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -1:21, ...27. Černý -3:06, 37. Hirt (oba ČR/Soudal-Quick Step) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 24:12:36, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:36, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:46, 4. O'Connor (Austr./Decathlon AG2R La Mondiale) -3:33, 5. Plapp (Austr./Jayco AlUla) -3:42, 6. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan) -3:49, ...13. Hirt -5:22, 155. Černý -1:11:08.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články