Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pogačar upláchl konkurenci a po padesátikilometrovém sólu ovládl Strade Bianche

Dvojnásobný vítěz Tour de France má na začátku nové sezony formu jako hrom. Tadej Pogačar po triumfu na Kolem Spojených arabských emirátů proměnil ve vítězství i svůj druhý závod. Na toskánských prašných cestách si podmanil jednodenní klasiku Strade Bianche.

Tadej Pogačar v sólojízdě na Strade Bianche
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Hned v úvodu závodu doslova smetl celý peloton silný vítr, přes řidítka se poroučel třeba mistr světa Julian Alaphilippe. Na zemi skončil i Pogačar, ale ani odřeniny mu nezabránily nastoupit ve stoupání 50 kilometrů před cílem a časovkářským způsobem vydržet.

Pogačar ovládl Strade Bianche jako vůbec první vítěz Tour de France v historii. Na druhém místě přijel na náměstí do Sieny španělský veterán Alejandro Valverde, který ve stíhací jízdě za Slovincem setřásl Kaspera Asgreena z Dánska.

"Je to neuvěřitelné. Nastoupil jsem brzy a až do posledních pěti kilometrů jsem nevěděl, jestli to dokážu. V závěrečném kopci jsem se pořád díval přes rameno, jestli někdo nejede. Ubývaly mi síly, ale nakonec jsem to dokázal," radoval se Pogačar bezprostředně po závodě. 

Na startu tentokrát nebyl žádný český cyklista. Zdeněk Štybar, který závod vyhrál v roce 2015 a v dalším ročníku skončil druhý, místo toho pojede od neděle etapový podnik Paříž - Nice.

Cyklistický závod Strade Bianche (WorldTour) - 184 km:

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:47:49, 2. Valverde (Šp./Movistar) -37, 3. Asgreen (Dán./Quick-Step Alpha Vinyl) -46, 4. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -1:07, 5. Bilbao (Šp./Bahrain-Victorious), 6. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -1:09.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články