Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Sivakov zkritizoval ruskou invazi a změnil občanství. Jezdit bude za Francii

Mezinárodní cyklistická unie UCI schválila žádost ruského jezdce Pavla Sivakova o změnu občanství. Závodník stáje Ineos Grenadiers bude nově reprezentovat Francii, kde dlouhodobě žije. Za novou vlast může startovat i na mistrovství světa a olympijských hrách. Oznámili to zástupci britského týmu.

Pavel Sivakov
zdroj: UCI

Čtyřiadvacetiletý Sivakov se narodil v Itálii ruským rodičům, kteří byli rovněž cyklisty. Od jednoho roku vyrůstal ve Francii, dosud ale reprezentoval Rusko. "Už nějakou dobu jsem se chtěl stát Francouzem a měl podanou žádost u UCI, ale vzhledem k tomu, co se momentálně děje na Ukrajině, jsem to chtěl urychlit," řekl Sivakov.

Je rád, že se proces podařilo dokončit a oba národní svazy už dostaly vyrozumění. "Ve Francii jsem vyrostl, dostalo se mi tu vzdělání a taky jsem se tu zamiloval do ježdění na kole, což mě dovedlo až k závodění. Je to můj domov," konstatoval. "Bylo by jako sen, kdybych mohl závodit v Paříži na olympijských hrách 2024 za Francii," dodal vítěz závodu Kolem Polska z roku 2019.

Sivakov se minulý týden postavil proti ruské invazi na Ukrajinu, stejně jako ve čtvrtek Aleksandr Vlasov, další ruský cyklista v pelotonu WorldTour závodící za tým Bora-hansgrohe. "Jak jsem řekl už dříve, jsem rozhodně proti této válce a myslím na lidi na Ukrajině. Stejně jako většina lidí na celém světě doufám v mír a brzké ukončení jejich utrpení," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články