Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Philipsen to měl na zlatém podnose, hodnotí Bittner. Sám se těší na Czech Tour a doufá ve start na Vueltě

Letos má na svém kontě již pětapadesát závodních dní – téměř tolik jako za celý loňský rok. Pavel Bittner se ale již brzy dočká dalších startů. Představí se před domácími fanoušky na Czech Tour, a pokud vše půjde dobře, tak by se také měl posunout ze širšího na užší seznam závodů pro španělskou Vueltu. Jak hodnotí svůj letošní rok? A co soudí o sprintech na Tour de France?

Pavel Bittner
zdroj: ČTK / Profimedia

Pavel Bittner v jednadvaceti letech sportovně roste a za sebou má už mnoho z těch nejprestižnějších závodů ve světovém kalendáři. Paříž–Roubaix, Kolem Flander, Tour de Suisse, Milán–Sanremo a další – pod tím vším je ve startovní listině podepsané i jméno Bittner. Člen týmu dsm-Firmenich momentálně načerpává síly na druhou polovinu sezony.

Ta by jej měla určitě zavést na domácí silnice na Czech Tour. "Na náměstí v Olomouci bych na kole z domova byl za deset minut, do hotelu bych možná i došel pěšky," směje se Bittner. "Šanci bych mohl mít v první etapě a potom samozřejmě v klasikářské etapě do Šternberka. Těším se a snad tam dojedu v dobré formě," přeje si.

Možností je i účast na španělské Vueltě, byť start ještě není jistý – Bittner je na širším seznamu závodníků svého týmu. "Je tam velká šance, ale potvrzené bych to měl mít v příštích dnech," řekl český cyklista v rozhovoru pro ČT. "Byl by to obrovský zážitek, ale i trochu krok do neznáma. Obrovská výzva a splněný sen. Pokud pojedu, tak se s tím budu muset poprat," dodává.

Pečlivě sleduje i to, jak se nyní na Tour daří jeho týmovým kolegům. Ti zažili obrovskou slávu v úvodní etapě, kterou po společném úniku vyhrál Romain Bardet o pár centimetrů před o generaci mladším Frankem van den Broekem. Situaci bohužel poněkud vyvažuje trápení Fabia Jakobsena, který je aktuální červenou lucernou a zatím neskončil ve finiších lépe než pátý. 

"Nevidím mu do hlavy. Po Giru měl dobrý tréninkový blok, takže těžko říct... Věřím, že se to klukům podaří v příštích dnech dostat do pozice a on to promění. I když zatím to tolik nevypadá," popisuje jednadvacetiletý cyklista, který letos byl dvakrát blízko svému prvnímu profesionálnímu vítězství. Na Grand Prix Criquielion i v etapě na Kolem Norska skončil druhý.

"Nejvíc si cením Norska. Konečně jsem dostal správnou šanci v rychlém spurtu mezi dobrými sprintery. Porazil mě pouze Jordi Meeus, vítěz loňského Champs-Élysées. Otevřelo to i novou bránu možností do budoucna," libuje si Bittner, který si velmi cení i svého devětadvacátého místa z Paříž–Roubaix. "Je to nyní můj nejoblíbenější Monument," dodává.

Týmy jezdce potřebují v balíku, ne v úniku

A jak vidí jeden z "trendů" na současné Tour de France, tedy rovinaté etapy, ve kterých se ani nezformuje denní únik a peloton závodí skutečně až na posledních dvaceti kilometrech? Posledním příkladem byla etapa číslo deset z Orléans do Saint Amand Montrond, ve které bylo největším oříškem, komu ze závodníků udělit cenu pro největšího bojovníka dne.

"Očekávalo se, že se něco stane na větru. Takže některé francouzské týmy, které se dříve často vydávaly do úniku, aby se ukázaly v televizi, to dnes vzaly víc defenzivně," myslí si Bittner. "A hlavně mi jako trend přijde, že každý tým dnes na Tour jede se závodníkem na pořadí nebo na sprint. Každý jezdec je pak potřeba jako pomoc v balíku," dodává.

"Bylo to i častější v letošních klasikách, že hrozně dlouho nebyl únik. Třeba na Roubaix, kde prvních sto kilometrů bylo strašně rychlých. Nevyplatí se to jet do úniku, bohužel," usmívá se. "Mění se tím i stres v pelotonu. Pokud je vepředu správný únik, který není nebezpečný, tak je to uvolněnější. Ale pokud je to nebezpečná skupina, tak je stres vyšší," dodplňuje.  

Vše skončilo prvním letošním triumfem Jaspera Philipsena. "Měl to na zlatém podnose. V poslední technické části to vzali zepředu, závodníci za ním museli použít extra energii. A to je v závěru hrozně moc cítit. Navíc má van der Poela, jednoho z nejlepších závodníků," říká. "Pod tlakem to zvládl hodně hezky," dodává Bittner.

"V minulosti předvedl některé kousky, které asi nebyly úplně fér. Ale zrovna u sprintů je to těžký balanc najít správnou cestu, kdy člověk není příliš agresivní, ale aby měl i šance na výsledky. Je to složité. Bohužel, člověk, který vyhrává hodně, tak ho lidé nenávidí, když něco udělal v minulosti. A tím se to násobí," uzavírá český cyklista.

Přímé přenosy z Tour de France pokračují středeční jedenáctou etapou v Centrálním masivu, která přinese více než 4000 metrů převýšení. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Ján Svorada a František Raboň. Etapu od 18:15 zhodnotíme spolu se Stanislavem Kozubkem v novém Velo fokus podcastu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články