Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pedersen sprinty umí. Po třech druhých místech se dočkal vítězství

Byl největším favoritem a svou roli jasně naplnil. Mads Pedersen vyhrál závěrečný finiš třinácté etapy Vuelty a ještě navýšil svůj náskok v bodovací soutěži. Dánský cyklista v závěru porazil Bryana Coquarda a Pascala Ackermanna a připsal si vítězství, které mu v úvodu závodu třikrát velmi těsně uniklo. V průběžném vedení zůstává Remco Evenepoel.

Je nám líto, video expirovalo.
Pedersen se na Vueltě konečně dočkal a vyhrál sprinterskou etapu

"Tohle byl vysněný scénář. Věděli jsme, že finále bude dobré. Jsem šťastný, že jsem se konečně dočkal výhry a odvděčil se klukům za práci, kterou pro mě doteď odváděli," radoval se po premiérovém triumfu na Vueltě Pedersen, jenž už v letošním ročníku musel spolknout těsné porážky ve druhé, třetí a čtvrté etapě.

Pouze trojice závodníků se v rovinaté etapě vydala do úniku a takto slabá skupinka nebyla pro peloton žádnou vážnou hrozbou. Cyklisté bojovali spíš s horkým počasím ve španělském vnitrozemí než s odporem Julia van der Berga, Andera Okamiky a Joana Bou. Dostihli je devět kilometrů před finišem v Montille.

Očekával se hromadný sprint, samotný závěr se ale podle údajů organizátorů na posledních 700 metrech zvedal pětiprocentním tempem, a tedy mohl těžším spurterům dělat potíže. Mads Pedersen, závodník v zeleném dresu lídra bodovací soutěže, byl největším favoritem – a dánský závodník potvrdil očekávání, když se vyvezl za Pascalem Ackermannem a v závěru svého německého soupeře jasně předčil. Před Ackermanna se v závěru dostal i Bryan Coquard.

Sport
zdroj: ČT4

Třináctou etapu bez potíží zvládl Remco Evenepoel, který měl v minulé etapě pád ve sjezdu. Odřeniny však překryly náplasti a na mladém Belgičanovi nebyl žádný náznak diskomfortu znát. Nadále tak vede o téměř tři minuty před obhájcem tří posledních triumfů Primožem Rogličem. Další pokračování jejich souboje přijde ve víkendových horských etapách.

Ve stresu byl před etapou průběžně pátý Juan Ayuso. Devatenáctiletý debutant na třítýdenním závodě měl pozitivní test na koronavirus, nálož viru v jeho těle je ale tak nízká, že mu vedení Vuelty umožnilo pokračovat. Takové štěstí neměli v minulých dnech například Sam Bennett, Simon Yates či Pavel Sivakov, kteří museli španělský závod opustit.

Vuelta pokračuje dvěma horskými etapami. V sobotu se peloton vydá na Sierra de la Pandera, v neděli je pak na programu královské španělské stoupání Sierra Nevada až do výšky 2500 metrů nad mořem. Jezdci změří síly na devatenácti kilometrech se sklonem jen lehce pod osmi procenty.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 13. etapa (Ronda - Montilla, 171 km):

1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 3:46:01, 2. Coquard (Fr./Cofidis), 3. Ackermann (Něm./SAE Emirates), 4. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 5. D. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Pacher (Fr./Groupama-FDJ), 7. Ezquerra (Šp./Burgos-BH), 8. Van Gils (Belg./Lotto-Soudal), 9. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 10. Berrade (Šp./Kern Pharma) všichni stejný čas, ...97. Řepa (Kern Pharma) -1:48.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 48:11:10, 2. Roglič -2:41, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:03, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:06, 5. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -4:53, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:28, 7. López (Kol./Astana-Qazaqstan) -6:56, 8. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:18, 9. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -8:00, 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -8:05, ...87. Řepa -1:37:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články