Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Carapaz vyhrál na "Königově" kopci. Evenepoel spadl, ale jeho náskok zůstává stejný

Na Vueltě se mu dosud vůbec nedařilo a nasbíral téměř dvacet minut ztráty. Ve dvanácté etapě ale Richard Carapaz odpověděl svým kritikům vítězstvím na cílovém stoupání Peňas Blancas, kde před devíti lety triumfoval Leopold König. Červený dres pro průběžného lídra pořadí nadále pohodlně drží Remco Evenepoel, kterého nerozhodil ani pád ve sjezdu.

Je nám líto, video expirovalo.
Carapaz vyhrál poprvé etapu na Vueltě

Richard Carapaz na Vueltu přijížděl v pozici papírového lídra týmu Ineos, ovšem zatím se daleko lépe dařilo jeho mladším kolegům Carlosi Rodríguezovi či Tao Geogheganu Hartovi. Ekvádorec v předchozích etapách brzy odpadal a vůbec to nevypadalo, že právě on letos dojel druhý na Giru a patří mezi nejlepší vrchaře světa.

Ve dvanácté etapě ale Carapaz ukázal, že odepsaný ještě zdaleka není. Vueltu a její celkové pořadí velmi pravděpodobně nevyhraje, etapu ale získal. V dlouhém závěrečném stoupání Peňas Blancas jednou zaútočil – dva kilometry pod vrcholem odjel z pětičlenné skupinky a jeho největší soupeř, Wilcu Keldermanovi z Nizozemska, už ho nechytil.

Stoupání, kde v roce 2013 zvítězil Leopold König a "nastartoval" tak svou kariéru mezi elitou silniční cyklistiky, sedlo také Remcu Evenepoelovi. Mladý Belgičan neměl problémy s tempem soupeřů, ale maximálně tak s vlastním pádem v jednom ze sjezdů, který však neměl vážné následky.

Remco Evenepoel
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti

Evenepoel pohodlně udržel svůj bezmála tříminutový náskok na druhého Primože Rogliče. Následuje španělská "sekce" Enric Mas, Carlos Rodríguez a Juan Ayuso.

"Trochu to odnesla noha, ale je to v pohodě. Moje kolo dopadlo hůř. Byla to hrozně kluzká zatáčka. I motorky s tím měly problém, takže jsem chtěl zatáčku říznout, ale už to bylo moc," popsal Evenepoel nehodu, po níž musel měnit kolo. "V kopci jsem se pak cítil dobře. Až na ten pád to probíhalo tak, jak jsme chtěli. Nyní si musím vylízat rány a pokusit se zotavit před zítřejší sprinterskou etapou," dodal.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 12. etapa (Salobreňa - Estepona, 192,7 km):

1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 4:38:26, 2. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -9, 3. Soler (Šp./SAE Emirates) -24, 4. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -26, 5. Brenner (Něm./DSM) -34, 6. Gesbert (Fr./Arkéa-Samsic) -56, 7. Vine (Austr./Alpecin-Deceuninck) -1:12, 8. Hagen (Nor./Israel-Premier Tech) -1:23, 9. Shaw (Brit./EF Education-EasyPost) -3:04, 10. Fabbro (It-/Bora-hansgrohe) -3:17, ...82. Řepa (Kern Pharma) -26:05.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 44:25:09, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:41, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:03, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:06, 5. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -4:53, 6. Kelderman -6:28, 7. López (Kol./Astana-Kazachstán) -6:56, 8. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:18, 9. Polanc -8:00 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -8:05, ...87. Řepa -1:35:19.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články