Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Pavel Bittner? Extrémní perfekcionalista. Jeho doba teprve přijde, míní první trenér

Pavel Bittner se díky svým letošním výkonům zařadil mezi největší české cyklistické talenty. Potvrdil to také čtvrtým místem v etapě na Tour de Suisse. Jaké ale byly začátky dvacetiletého závodníka z Hané?

Pavel Bittner
zdroj: ČTK / Panoramic / Nico Vereecken

Pavel Bittner do profesionální cyklistiky vlétl jako velká voda. Na jaře se zúčastnil závodu Kolem Flander i Paříž–Roubaix. Absolvoval mnoho dalších podniků včetně dalšího Monumentu Milán–Sanremo. A tento týden v druhé etapě závodu Kolem Švýcarska (Tour de Suisse) finišoval čtvrtý za hvězdami jako Biniam Girmay, Arnaud Démare a Wout van Aert.

Je to velké entrée, a to tím spíš, že mladému cyklistovi z Hané je stále jen dvacet let. Mnozí jeho vrstevníci po velkém angažmá mohou v tomto věku jen toužit, naopak Bittner má podepsáno i na příští rok a v týmu DSM mu evidentně velmi věří. Český cyklista je u nizozemského týmu už třetím rokem a prošel i jeho farmou pro mladé závodníky.

Kde ale "skutečně" započala kariéra Pavla Bittnera? Před brzkým odchodem do zahraničí jej na mládežnických závodech mohli fanoušci vídat v dresu týmu Mapei-Merida, kde jeho trenérem byl Jiří Kaňkovský. Jejich společná práce začala před devíti lety. "A už tehdy jeho výbušnost byla úplně někde jinde než u jeho vrstevníků," popisuje Kaňkovský.

"Silové předpoklady a výbušnost už v mladších žácích naznačovala to, co teď předvádí. Pavel byl vynikající sprinter, ale měl problémy s časovkou a vadily mu krátké prudké kopce. Na tom jsme pracovali, aby se stal komplexním jezdcem. To se podařilo a v současnosti je stavěný jako klasikář," míní český trenér, který v současnosti vede i Bittnerova mladšího bratra Jana.

Sám míní, že Bittner má před sebou zářivou budoucnost – v mnohém překračující jeho současné, jakkoliv velmi slibné výsledky. "Sešla se tam spousta dobrých okolností a potvrdily se jeho rychlostní kvality a potenciál. Jeho výkonnost je vzestupná a doba, kdy by měl vyhrát etapu na takovém závodě, teprve přijde," myslí si.

Bittner z jeho týmu odešel do zahraničí. Tým DSM se o mladého závodníka zajímal delší dobu a vsadil na něj coby na svého budoucího spurtera a klasikáře. A zdá se, že se tým, za který závodí třeba John Degenkolb nebo Romain Bardet, nezmýlil. "Hodili ho do rozbouřeného moře a plav," hodnotí Kaňkovský průběh Bittnerovy první profisezony.

Poslechněte si Velo fokus podcast s Pavlem Bittnerem.

"Samozřejmě se to na průběhu jeho sezony potvrdilo. Byl unavený, nebylo to ono... ale jsou to zkušenosti, které by měl uplatnit v příštím roce. Takže na jednu stranu to je dobře, na druhou toho asi bylo hodně. Teď mu dali delší dobu na regeneraci, takže do toho skočil znovu a je vidět, že to v něm je," přemítá nad tím, že třicet pět závodních dní, které má letos Bittner na svém kontě, je až příliš.

"Pavel byl také přibrzděný spoustou pádů a nemohl prokázat svoji výkonnost už jen tím, že nedojel. Je to mladý kluk a ještě nemá zkušenosti z těchto dojezdů s těmito jezdci. Tam je třicet lidí, kteří mohou vyhrát, a mezi nimi bažant. Pořád se učí. S jeho hlavou a ctižádostí mu to ale nebude dlouho trvat," usmívá se.

Bittner má stále všechno před sebou a jeho tým ví, jaký diamant v něm má. V současnosti vypadá, že velké výsledky teprve přijdou a aktuální čtvrté místo je teprve předehrou. "Pavel je extrémní perfekcionalista. Nikdy nic nenechá náhodě. Vše je dlouhodobě promyšlené, plánuje a přemýšlí hodně dopředu," říká Kaňkovský o svém svěřenci.

"V tomhle byl už u nás úplně někde jinde. Má svoji hlavu, kterou využívá na sto procent," uzavírá. Pavel Bittner svou současnou formu může potvrdit ve zbývajících švýcarských etapách, které ale v těchto dnech míří do kopců. Český cyklista by v nich měl především pomáhat Romainu Bardetovi. Přenosy sledujte na ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články