Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Paralympijský šampion Ježek v časovce na Tour porazil tři závodníky

Mont Saint-Michel – Splněný sen a skvělý výkon v jednom. Paralympijský šampion Jiří Ježek v pozici předjezdce odstartoval jako vůbec první handicapovaný cyklista v historii alespoň do jedné etapy Tour de France. A ukázalo se, že je schopen konkurovat nejlepším cyklistům světa. Ježek s časem 43 minut a 11 sekund dokonce porazil hned několik jezdců z pelotonu.

Jiří Ježek na Tour de France
zdroj: ČTK/PR

"Dřel jsem na sto procent. Je pravda, že se ve mně probudil závodník. Atmosféra byla skvělá a nádherná po celých třiatřicet kilometrů. Pocity jsou podobné, jako když jsem vyhrál zlatou medaili na paralympiádě v Londýně. Na oba dva ty dny nikdy nezapomenu," řekl osmatřicetiletý Ježek.

Ze startovní rampy se vydal dvacet minut po deváté hodině, hodinu po něm vyrazil první ze 180 účastníků Tour. Na trať ho vyslal osobně ředitel Tour de France Christian Prudhomme. "To bylo nádherné. Christian Prudhomme, starosta (startovního města) Avranches a další a další čestní hosté etapy mě společně odstartovali a vypustili mne z rampy. O to to bylo krásnější. Ale atmosféra kolem trati… Zažil jsem na kole hodně, ale tohle absolutně předčilo mé očekávání. Bylo to z říše fantazie," popisoval Ježek.

Králem časovky se nakonec stal Němec Tony Martin, Roman Kreuziger dorazil do cíle 11. etapy jako šestnáctý a v průběžném pořadí zůstal na pátém místě. "Myslím, že ani jeden závodník nebude horší než já," usoudil po dojezdu. "Ale o to nejde. Já zkusil jet nejlíp, co jsem ze sebe vymáčkl. Jenže tady dnes startuje 180 nejlepších závodníků světa. Tak nečekám, že by tenhle čas byl pro ně nějakou výzvou," dodal Ježek bezprostředně po závodě.

Ukázalo se však, že Ježek svůj výkon velmi podcenil, hned tři cyklisté zajeli horší čas než paralympijský šampion. Na posledního Kazachstánce Assana Bazayeva z Astany najel Ježek celých 39 sekund. "Nejel jsem sem proto, abych se porovnával s profesionálními závodníky. Všichni dobře víme, že všichni nejedou časovku na sto procent. Sprinteři nebo závodníci, kteří mají jiné úkoly v dalších etapách, tak si v této etapě dokáží vyhovět. Takže já to tak vůbec neberu," krotil optimismus handicapovaný cyklista. 

I přesto, že Ježka vrchol sezony teprve čeká a v současné době je v plném tréninku na finále světového poháru, časovku na Tour si pořádně užil. "Je to pro mě splněný sen. Trošičku jsem i litoval, že nemám tu nohu, že nejsem profesionální závodník a nemohu tohle zažívat každý rok, protože to byl opravdu krásný zážitek. Ale jsem vděčný i za to, že jsem to mohl zažít alespoň jednou," dodal Ježek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články