Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Obrovská čest, těší se Ježek. Jako první paralympionik míří na Tour

Praha - Středeční 11. etapa Tour de France bude výjimečná. Na start se totiž postaví jeden z nejlepších handicapovaných sportovců světa Jiří Ježek. Zlatý paralympionik z Londýna bude oficiálním předjezdcem, který stanoví čas, v něm se budou poté porovnávat cyklisté nejslavnějšího závodu.

Jiří Ježek
zdroj: Isifa

Pro Ježka, kterého na 100. ročník Tour vyslala letitá spolupráce Škody s nejslavnějším cyklistickým závodem, je taková příležitost obrovskou ctí. "Nejen pro mě, ale i pro všechny paralympijské cyklisty. Je to poprvé v historii, kdy Tour uvítá paralympijského cyklistu. Strašně si toho vážím, ale jsem i trochu nervózní. Nepojedu jen sám za sebe, ale i za všechny své soupeře a kolegy z paralympijského pelotonu," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s paralympionikem Jiřím Ježkem o Tour de France

Ježek přišel o nohu v jedenácti letech a už tehdy věděl, že jediným sportem, kterému se hodlá věnovat, je právě cyklistika. "Přišlo mi to jako sport, který je pro můj handicap asi nejpříjemnější. Dneska jsem moc rád, protože z paralympijských sportů je nejprofesionálnější," uvedl s tím, že denně najede v rámci přípravy 100 až 150 kilometrů. "Trénuju v podstatě stejně jako profíci, kteří na Tour závodí. Ale díky handicapu je výkon pomalejší."

Ježek odlétá do místa dění až ráno před závodem a těší se, že si poprvé vychutná závod jinak než u televize. "Startuju brzo, bude následovat nějaké rozjetí, potom samotný závod a nějaké oficiality. Chci si taky užít i atmosféru," naplánoval si.

Přípravu nepodcenil ani před samotnou časovkou na 33 kilometrů. "Handicap tam je a vždycky bude. Ale věnoval jsem se tomu stejně jako na nejdůležitější závody v roce. Nejedu se tam porovnávat, nicméně jsem tomu chtěl dát absolutně všechno, když už na mě bude soustředěná pozornost," vysvětlil Handicapovaný sportovec roku.

Na závod ho doprovází fotograf David Vlk, který se během své nemoci inspiroval právě Ježkovým příběhem. "Tohle je příjemnější část mých sportovních aktivit. Doufám, že to pro něj bude skvělý začátek kariéry. Je obrovsky talentovaný, měl jsem možnost s ním zažít pár závodů, aby si vyzkoušel, jak fotit cyklistiku."

Sám Ježek, který loni zvítězil na olympiádě v závodě na 24 kilometrů, už podle svých slov další sportovní sny nemá. "Tour nic nepřekoná, je to absolutní špička," řekl bez rozmyšlení. Sportovní sezona ale pro něj poběží dál. Už na přelomu srpna a září ho čeká mistrovství světa v Kanadě, kde se bude snažit navázat na úspěch z Londýna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články