Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Paprstka na zahraniční hvězdy nestačil, českým šampionem však je

Novým českým šampionem je Tomáš Paprstka. Rozhodla o tom jeho třetí příčka v závěrečném podniku Českého poháru v Kolíně. Zvítězil nizozemský cyklokrosař David Van der Poel. Závod žen vyhrála Nikola Nosková a ukončila tak domácí neporazitelnost Pavly Havlíkové. Nejlepším juniorem byl Tomáš Kopecký, titul za celkové vítězství měl již předem jasný Jakub Schierl.

Tomáš Paprstka
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Na kopcovité trati v Kolíně, kde nechyběly ani písčité úseky, se Paprstka držel ve vedoucím kvartetu. Kromě něj závod vedli David Van der Poel, Diether Sweeck a Martin Bína. V předposledním kole se poté do skupiny dotáhl i dlouho osamoceně jedoucí Jan Paprstka.

Brzy na to se však ukázala převaha zahraničních cyklokrosařů. Sweeck s Van der Poelem nastoupili a české trio nechali za sebou. Belgicko-nizozemské duo před sebou Paprstka na trati viděl, několik metrů odstupu ale zlikvidovat nedokázal.

Z vedoucí dvojice to jako první zkusil bratr současné světové jedničky David Van der Poel, nakonec ale rozhodoval až závěrečný sprint. Nizozemský cyklokrosař Sweecka zavřel v poslední zatáčce a slavil vítězství. Paprstka dojel s malým odstupem třetí před Bínou.

Paprstka obhájil své vítězství v seriálu, letošní titul je už jeho čtvrtým. "Rozhodlo se v technické pasáži, kde to bylo rozbahněné. Pak už to nešlo sjet. Ale jsem rád i za třetí místo. No a pohár, to je paráda," radoval se v cíli jezdec domácí kolínské stáje Expres CZ-Scott.

"Chtěl jsem odjet už dvě kola před koncem, ale Sweeck byl moc silný a musel jsem počkat až na sprint. V Kolíně je trať hodně náročná, nebylo to nic jednoduchého," hodnotil pro Českou televizi vítězný Van der Poel.

V závodu žen letos poprvé – a naposledy – nezvítězila Pavla Havlíková, kterou v Kolíně zastavily technické problémy. Do čela šla Nikola Nosková a svou pozici nepustila až do konce závodu. Vyhrála tak s citelným náskokem. Havlíková je celkovou vítězkou seriálu.

"Kolínská trať mi vždycky seděla, s hodně rovinkami mi to připomíná silniční závody. I když si Pavla vybudovala menší náskok, nevzdávala jsem se a vyplatilo se to. Ve druhém kole jsem ji předjela a náskok dovezla až do cíle," líčila v cíli pro web cyklokros.cz

Kopecký s převahou vyhrál mezi juniory

Vítězství mezi juniory získal Tomáš Kopecký, který soupeřům nastoupil už v druhém okruhu a náročné trati zvítězil. Překonal i své neoblíbené písečné úseky a do cíle dojel daleko před druhým Jakubem Schierlem, který byl již jistým českým šampionem.

"Je to samozřejmě super, poprvé vyhrát v Čechách a hned je to titul. Schierl vypadal hodně silně, když skákal překážky. Rozhodl jsem ve druhém kole, kdy jsem nastoupil. Pak už jsem se snažil jet bez chyb, abych se nestresoval," prozradil Kopecký.

Závěrečný závod Českého poháru Toi Toi Cupu v cyklokrosu v Kolíně:

Muži: 1. D. van der Poel (Niz.) 1:01:35, 2. D. Sweeck (Belg.) -3, 3. Paprstka (Expres-Scott Kolín) -40, 4. Bína (Kolokrám.cz-Svijany) -59, 5. Nesvadba (Expres-Scott Kolín) -1:29, 6. Hoeyberghs (Belg.) -2:05.

Konečné pořadí (po 7 závodech): 1. Paprstka 201, 2. Nesvadba 191, 3. Konwa (Pol.) 165, 4. Bína 144.

Ženy: 1. Nosková (Donen Vondelmolen) 44:41, 2. Havlíková (Kooperativa Jablonec n.N.) -1:17, 3. Bajgerová (Eleven Mercedes-Benz Mitas) -1:51, 4. Heiglová (Rak.) -2:09, 5. Keseg Števková (SR) -3:07, 6. Janů (ČEZ Tábor) -3:13.

Konečné pořadí (po 7 závodech): 1. Havlíková 209, 2. Heiglová 178, 3. Ungermanová (Kooperativa Jablonec n.N.) 160.

Zdroj
ČT sport, cyklokros.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články