Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na zablácené trati pod namurskou citadelou slaví van Aert a Richardsová

Na začátku sezony všichni naháněli Mathieuho van der Poela, nyní tuto roli převzal Wout van Aert. Belgický cyklokrosař suverénním způsobem svého soupeře porazil na trati pod namurskou citadelou. V ženském závodě byla nejrychlejší překvapivě Evie Richardsová. Kateřina Nash dorazila do cíle jako sedmá, stejnou příčku v závodu juniorů obsadil Tomáš Kopecký.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

V juniorské kategorii si tentokrát špatný den vybral Tomáš Kopecký, který na trati rozbil tretru a po výměně v depu přišel o šance na další úspěch. Nadějný cyklokrosař dorazil do cíle jako sedmý v pořadí, o jednu příčku před svým hlavním soupeřem ve Světovém poháru Pimem Ronhaarem. Z vítězství se radoval mistr Evropy, švýcarský závodník Loris Rouiller.

"Při průjezdu odkloněným svahem si Tomáš brnknul tretrou o traťový kolík. S rozbitou botou musel zvolnit a pak ji v depu vyměnil. Bohužel dneska si vybral smůlu. Přesto se cítil silný, nohy měl výborné. Nebýt toho, věřím, že na pódium měl," popsal pro web cyklokros.cz Kopeckého závod reprezentační kouč Petr Dlask.

Rouiller se raduje z prvního triumfu ve Světovém poháru. "Je to terén, který mi vyhovuje, podobné máme i ve Švýcarsku. Pro mě jde o nejlepší trať v sezoně, a taky je to tu nejhezčí. Mým cílem je teď mistrovství světa, kde bych chtěl minimálně skončit v top 5," hodnotil vítěz z táborského šampionátu, kde ve finiši porazil právě Kopeckého, pro stránku directvelo.com.

Thomas Pidcock
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Britské úspěchy v Namuru

V kategorii závodníků do 23 let se do startovního pole vrátil suverén Thomas Pidcock, který vynechal předchozí podnik v Zevenu. Následoval další skvělý výkon britského cyklisty, který se kromě cyklokrosu věnuje i silnici. Do cíle dojel s šestnáctivteřinovým náskokem na domácího Eliho Iserbyta. Adam Ťoupalík dorazil o minutu a 22 vteřin zpět na deváté příčce.

Britské úspěchy potvrdily v ženském závodě teprve dvacetiletá Evie Richardsová, která blátivou trať pod namurskou citadelou objela nejrychleji. Druhou krajanku Nikki Brammeierovou porazila o patnáct vteřin. Třetí skončila Eva Lechnerová. Propadákem byl namurský podnik pro mistryni světa a vedoucí ženu pořadí SP poháru Sanne Cantovou.

Belgičanka odpočátku nestíhala a nakonec dorazila do cíle až jako dvanáctá. Vidět byla v závodě v prvních dvou kolech Kateřina Nash, která táhla skupinu pronásledovatelek. Poté však začala v náročných stoupáních a technických sjezdech ztrácet. Do cíle dojela nově zvolená prezidentka Komise sportovců UCI jako sedmá nejrychlejší.

"Katce i Pavle se podařilo dobře odstartovat, ale pak se postupně propadaly. Závod nebyl podle jejich gusta. Katka nebyla schopná chytit rytmus. Ale není všem dnům konec, jenom prostě neměla svůj den," popisoval výkon Nash a Pavly Havlíkové (30.) trenér Dlask pro cyklokros.cz. Třetí nejlepší Češkou v cíli byla osmatřicátá Nikola Nosková.

Paralení závod pro van Aerta

V závodu mužů podobně jako před podnikem v německém Zevenu čekal souboj van der Poela s van Aertem. Zatímco v Německu přímou konfrontaci zhatily mechanické potíže Nizozemce, nyní se už na žádnou chybu techniky vymlouvat nemohl. Van der Poel v prvních kolech dvakrát podklouzl, ztratil momentum a van Aert byl z jeho dosahu.

Vítězství dvojnásobného mistra světa bylo zcela suverénní – van Aert navyšoval svůj náskok, z něhož se stíhající dvojici van der Poel a Toon Aerts nepodařilo smazat vůbec nic. Co víc, od bláta vydatně umazané duo ještě výrazně ztrácelo. Zajímavým způsobem se tak přesunuje poměr sil před mistrovstvím světa, které bude na počátku února hostit Valkenburg.

"Možná to vypadalo jednoduše, ale rozhodně to nebylo snadné. Šlo o nejtěžší trať téhle sezony," popsal van Aert závod pro web CyclingNews. "Užíval jsem si fanoušky a bylo nádherné znovu jet na takovéto úrovni," dodal van Aert. Po mnoha porážkách, kterému van der Poel v posledních měsících uštědřil, se dočkal satisfakce.

Viditelně unavený van der Poel poté v posledním kole nezvládl jeden ze sjezdů a přepadl přes bariéru. Zranění si zřejmě nezpůsobil, avšak v letošníci sezoně skvěle jedoucího Aertse se mu na rozdíl od sprintu v Zevenu porazit nepodařilo a skončil třetí (+1:06). Čtvrtý dojel nenápadný Kevin Pauwels. Michael Boroš byl klasifikován jako osmadvacátý.

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Namuru (Belgie):

Muži: 1. Van Aert 1:07:47, 2. Toon Aerts (oba Belg.) -1:04, 3. M. Van der Poel (Niz.) -1:06, 4. Pauwels -1:58, 5. M. Vanthourenhout (oba Belg.) -2:08, 6. Van Kessel (Niz.) -2:24, ...28. Boroš -2 kola.

Průběžné pořadí SP (po 6 z 9 závodů): 1. M. Van der Poel 455, 2. Van Aert 380, 3. Toon Aerts 334, 4. M. Vanthourenhout 310, 5. Van Kessel 306, 6. Pauwels 301, ...14. Boroš 199.

Ženy: 1. Richardsová 38:49, 2. Brammeierová (obě Brit.) -15, 3. Lechnerová (It.) -24, 4. Comptonová (USA) -34, 5. Ferrandová Prévotová (Fr.) -1:06, 6. Keoughová (USA) -1:08, 7. Nash -1:14, ... 30. Havlíková -4:01, 38. Nosková -5:25, 44. Šafářová -6:47, 55. Ungermanová -8:52.

Průběžné pořadí SP (po 6 z 9 závodů): 1. Cantová (Belg.) 409, 2. Keoughová 341, 3. De Boerová (Niz.) 323, ...5. Nash 288.

Muži do 23 let: 1. Pidcock (Brit.) 47:57, 2. Iserbyt (Belg.) -16, 3. Dubau (Fr.) -50, ...9. A. Ťoupalík -1:22, 37. Šulc -6:39, 39. Schubert -1 kolo, 43. Jarý -2 kola.

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 7 závodů): 1. Iserbyt 205, 2. Pidcock 180, 3. Thijs Aerts (Belg.) 138, 4. A. Ťoupalík 135.

Junioři: 1. Rouiller (Švýc.) 42:01, 2. Kamp (Niz.) -21, 3. Tulett (Brit.) -30,...7. Kopecký -1:24, 14. Ježek -2:38, 24. Říman -3:47, 36. Schierl -4:52, 44. Mikšaník -5:47, Stloukal nedokončil.

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 7 závodů): 1. Ronhaar (Niz.) 191, 2. Kopecký 183, 3. Rouiller 158, ...16. Ježek 37, 19. J. Ťoupalík 32. 

Zdroj
ČT sport, cyklokros.cz, directvelo.com, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články