Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na Giru se jelo na počest Weylandta, jeho tým odstoupil

Quarto dei Mille (Itálie) - Peloton účastníků Gira d'Italia uctil ve čtvrté etapě památku tragicky zesnulého cyklisty Woutera Weylandta. Zhruba dvousetkilometrový přesun z Quarta dei Mille do Livorna začal minutou ticha, na trase se jelo symbolicky pomalu a týmy se střídaly zhruba po deseti kilometrech na špici pelotonu. Výsledky se nebudou započítávat do celkové klasifikace.

"Tenhle den věnujeme Wouterovi, jeli jsme jen na jeho počest," řekl za peloton italský šampion Giovanni Visconti. "Chceme se o velký zármutek podělit s celým cyklistickým světem," doplnil Nyggard. Poslední kilometry v Livornu za zvuků kostelních zvonů absolvovala v čele pelotonu bok po boku osmička členů Weylandtovy lucemburské stáje Leopard Trek a s náskokem několika desítek metrů před zbytkem zamlklého pelotonu s nimi projel společně cílem i Tyler Farrar z týmu Garmin-Cervelo.

Američan byl Weylandtovým tréninkovým partnerem a osobním přítelem a poslední kilometry stejně jako řada dalších jezdců proplakal. Po skončení etapy Farrar peloton opustil a závod bude pokračovat bez něj. Stejně se na večerní poradě týmu rozhodl i celý Weylandtův tým, třebaže se za jejich další účast v závodě přimlouval i otec zesnulého cyklisty.

"Máme velký respekt před Girem i cyklistikou, ale za těchto okolností prostě nemůžeme v závodě pokračovat. Jsme profesionálové, ale věříme, že tohle je správné rozhodnutí," uvedl kapitán stáje Fabian Wegmann.

Šestadvacetiletý Weylandt zemřel na následky zranění hlavy po pádu při sjezdu z Passo del Bocco v pondělní třetí etapě. Podle svědků se belgický jezdec před osudným pádem v sedmdesátikilometrové rychlosti ohlédl na skupinku za sebou. Zavadil však levým pedálem o zídku a náraz ho katapultoval na opačnou stranu cesty, kde narazil do jiné zdi. Při pádu si prorazil lebku a silně krvácel. Navzdory rychlému zásahu lékařů a čtyřicetiminutové resuscitaci už mu nebylo pomoci. Při pitvě se ukázalo, že s největší pravděpodobností zemřel prakticky okamžitě a podle soudního lékaře netrpěl.

Italská prokuratura nařídila vyšetřování incidentu. Do Itálie se hned vydali cyklistův otec, aby identifikoval tělo, i těhotná přítelkyně. Ve čtvrtek budou cyklistovy ostatky převezeny do Belgie.

Šéf Gira Angelo Zomegnan v pondělí večer na mimořádné schůzce po tragédii oznámil, že závod bude pokračovat a je na samotných cyklistech, jak se k dalšímu průběhu postaví. Oznámil také, že budou znovu prověřena všechna bezpečnostní opatření, nehovořil však o konkrétních krocích.

Wouter Weylandt
zdroj: vandaag.be
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články