Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Tragédie na Giru: Belgičan Weylandt po pádu zemřel

Rapallo - Na slavném cyklistickém závodu Giro d'Italia tragicky zemřel po pádu ve třetí etapě Belgičan Wouter Weylandt. Lékaři bojovali o jeho život hned na místě nehody, nedlouho po resuscitaci však následkům podlehl. Weylandtovi, jezdci lucemburského týmu Leopard, bylo 26 let. Belgický cyklista upadl při sjezdu z Passa del Bocco zhruba 25 kilometrů před cílem a podle belgických médií narazil do zdi. V bezvědomí a kaluži krve zůstal ležet na zemi, dostal atropinovou injekci i masáž srdce. Lékaři ho oživovali zhruba dvacet minut, poté naložili do vrtulníku a zamířili s ním do nemocnice. Krátce poté pořadatelé oznámili, že Weylandt zemřel.

"Byli jsme hned u něj, protože jsme jeli hned za jeho skupinou. Byl už v bezvědomí, když jsme se k němu dostali. Měl frakturu lebky a poraněný obličej. Po čtyřiceti minutách jsme s oživováním skončili, už se mu nedalo pomoci," prohlásil lékař závodu Giovani Tredici. Loni na Giru přitom Weylandt vyhrál právě třetí etapu a před třemi lety se jednou radoval z vavřínu i na španělské Vueltě.

Dnes spadl při prvním větším sjezdu na letošním Giru. Po třech čtvrtinách etapy se jezdci vydali z kopce z Passa del Bocco, co přesně bylo příčinou Weylandtova pádu, stále není jasné. Lékaři mu přestřihli pásek od helmy i dres, aby mohli začít s masáží srdce.


Jeho tragédie zastínila celou třetí etapu. Zatímco se ho lékaři snažili zachránit, spurtovala pětice uprchlíků o vavřín, protože jezdci neměli o tragédii informace. První na cílové pásce byl Španěl Angel Vicioso a druhý Brit David Millar se dostal do čela závodu. Tradiční slavnostní vyhlášení však bylo hned zrušeno, byť se v tu chvíli ještě nevědělo, že Weylandt svůj boj o život prohraje.

Bývalý jezdec Quick Stepu a pomocník Toma Boonena se stal čtvrtou obětí Gira v historii a první na jednom ze tří velkých etapových závodů od úmrtí Fabia Casartelliho na Tour de France v roce 1995.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články