Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Místo klasik v Ardenách musel vytáhnout trenažér. Nikdy bych nečekal, že to bude taková zábava, říká Kreuziger

Cyklistická sezona je v troskách. Uskuteční se alespoň jedna Grand Tour, ptají se cyklisté po celém světě. Jedním z nich je Roman Kreuziger. Závodník, který se zasloužil o nejlepší české umístění na Tour de France, se momentálně připravuje doma na trenažéru. K čemu v situaci bez závodů směřuje svou formu? A jak se mu zalíbila virtuální cyklistika? Tento i další rozhovory ze Studia ČT sport najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Roman Kreuziger rozhodně neočekával, že se na začátku dubna bude připravovat dlouhé týdny doma na západě Čech. Pandemie koronaviru mu ale jinou možnost nedala. "Momentálně bych byl na Kanárských ostrovech. Vrátil bych se, přebalil kufry a odletěl na Brabantský šíp, který by byl na rozjetí před Ardenským týdnem," říká zkušený závodník.

Nákaza mu radikálně plány překopala. "Já přitom jsem člověk, který rád plánuje na dlouhou dobu dopředu. Teď to úplně nejde. Ale našli jsme rutinu, ve které jde fungovat, což je velmi důležité. I když se v Čechách může jezdit venku, jsem zastáncem toho, že bezpečnější je zůstat doma - na kole se může spadnout a to přidělá práci zdravotníkům," pokračuje.

Také Kreuziger, který se věkově brzy bude řadit mezi ty nejzkušenější z profipelotonu, chtě nechtě přesedlal na virtuální cyklistiku. Ta se mu, k jeho překvapení, zalíbila. Kreuziger propadl kouzlu aplikací jako například Zwift. "Naučil jsem se na něm jezdit, udělal si posilovnu a s rodinou také hodně trávíme čas venku v lesích," přibližuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Spolu s tisícovkami dalších sledoval v minulých dnech virtuální verzi závodu Kolem Flander. "Byl to velká show. Sledoval jsem to, i když bych to nikdy nečekal. Myslím, že tam je pár detailů, které je potřeba doladit - aby všichni byli na stejných ergometrech, protože můžou být jinak zkalibrované, což dělá velký rozdíl. Jinak ale bylo fajn vidět lidi závodit," myslí si.

Sám svůj trénink virtuálnímu prostředí uzpůsobil. "Zkrátil jsem dlouhé tréninky na ergometru, kde se krásně dají odjet intervaly. Pracujeme tak, aby se člověk minimálně udržoval nebo zlepšoval ve svých slabinách," popisuje cyklista, který dokázal před sedmi lety dojet na pátém místě v pořadí Tour de France.

"Momentálně trénuju na Zwiftu a nikdy bych nečekal, že to může být taková zábava. Pochopil jsem, proč si v dnešní době tolik lidí sedne po práci na ergometr a projede se Londýnem nebo New Yorkem. Ty dvě hodiny jim strašně utečou. Je to zábava," pochvaluje si samotářské jízdy proti cyklistům z celého světa.

Virtuální prostředí Kreuzigerovi sedí

Jakkoliv mu virtuální prostředí vyhovuje, bude rád, až se věci vrátí do normálního stavu. "Jsem moc rád, že se mi podařilo už odjet 17-18 závodních dní, protože spousta lidí tu sezonu vůbec nezačala. Až v červenci nebo srpnu začneme závodit, budou to hodně intenzivní měsíce, kdy budeme závodit každý týden," představuje si.

"Mým cílem byly Ardeny, takže dál normálně trénuji s tím, že plánuju falešný vrchol formy, aby vyvrcholila na začátku května. Pak si pravděpodobně dám úplné volno bez kola, až pak se zase pomalu začnu rozjíždět. Tím, že sezona bude posunutá, tak to bude, jako by člověk začal od jara," přibližuje své myšlení.

Velkou otázkou je, jak to bude s osudem Tour de France. Nejslavnější závod světa má tradiční červencový termín, ten je ale kvůli pandemii, která Francii zasáhla těžce, v ohrožení. "Tour de France stoprocentně nebude zkrácená, protože je to Grand Tour, která drží cyklistiku. Je důležité, aby se odjela. Ale myslím, že určitě bude opožděná," říká Kreuziger.

"O tom nepochybuji. Start by mohl být v druhé polovině srpna, konec v září, aby se do programu pak vešly také klasiky a mistrovství světa i Evropy," myslí si jeden z hrstky Čechů v profesionálním pelotonu. Situaci bedlivě sledují také další hosté Studia ČT sport, cyklističtí experti Petr Benčík a Lubor Tesař.

Benčík mluví o možné variantě: Tour de France bez diváků. "Představit si to umím. Ale je to jako cyklistika bez pumpičky, nemá to moc šťávu. Pořád ještě mají manévrovací prostor. Doufejme, že bude, protože sezona by se tím výrazně zlepšila," přeje si, aby cyklisté v létě na francouzské silnice skutečně vyjeli.

"Po olympijských hrách a MS ve fotbale je to nejsledovanější sportovní událost. Pro tu zemi je to vítězství nad pandemií. I když všichni z nás si dovedou představit, jaká rizika to nese, uspořádat takový závod," myslí si Tesař, přičemž si uvědomuje, že ve Francii je zdravotní situace mnohem vážnější než v Čechách.

Vladimír Vávra a jeho svěřenci
zdroj: Facebook.com/elkovauthor

Elkov-Kasper: Závodníky sleduje na dálku

Současný stav dělá vrásky také nejlepší domácí stáji Elkov-Kasper. Jejím šéfem je Vladimír Vávra, který má pod sebou více než desítku jezdců. S nimi je v pravidelném kontaktu. "Naši závodníci jsou všichni doma, trénují individuálně. Jejich pohyb máme monitorovaný a víme přesně, co který závodník dělá. Tréninky diskutují s trenérem Otakarem Fialou," popisuje Vávra.

"Každý má individuální plán. S některými jsme se domluvili, že sezonu přeruší, někteří ale pokračují," dodává Vávra, pro jehož tým je důležitým cílem domácí šampionát. Ten by mělo letos hostit východočeské Opočno, o tom, zda MČR vůbec proběhne, ale existují vážné pochybnosti.

"Myslím, že nebude možné všechno vměstnat do druhé části sezony. Když odstartuje v červenci nebo srpnu... Snažíme se posunout závody do pozdějších termínů a prodloužit sezonu až do října," věří Vávra tomu, že se z cyklistického roku 2020 ještě přece jen něco podaří vykřesat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články