Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Máme koronavirus pod kontrolou, tvrdí Giro. Peloton si tak jistý není

Z pelotonu Giro d'Italia zatím měli pozitivní test na koronavirus tři závodníci, k čemuž připočtěme šest členů realizačních týmů. Hlasy, že by závod měl o pondělním volném dnu raději zastavit, ale přibývají. Pořadatelé ale hodlají pokračovat až do cílového Milána, zatímco Mezinárodní cyklistická unie (UCI) organizuje další kolo testů.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Paolone

Ve složitých časech je pořádání jakéhokoliv sportovního klání rizikovou záležitostí. Z Giro d'Italia už museli odstoupit Simon Yates, Steven Kruijswijk a Michael Matthews - v případě prvních dvou následovaly i celé týmy Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma. Nakaženého člena týmu měly i Ag2r La Mondiale a Ineos Grenadiers.

Jos van Emden, důležitý časovkář ze stáje Jumbo-Visma, v průběhu prvního týdne vyjádřil své podivení nad nedostatečnou organizací závodnické bubliny. Podle Van Emdena totiž v jednom z hotelů v začátku závodu přespalo hned pět týmů, spolu s nimi policejní dohled, část organizace Gira i lidé, kteří se závodem nic společného neměli. A všichni se stravovali společně.

Zatímco organizace Tour de France, kde pozitivní test odevzdal místo jezdců ředitel Christian Prudhomme, běžela bez výraznějších zaškobrtnutí, na Giru to tak "růžové" není. Přestože se pořádající společnost RCS zaklíná tím, že závod až do cílového Milána za deset dní dojede, množí se hlasy s názorem, že by možná bylo pro všechny nejlepší zastavit.

Giro d'Italia 2020
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vše přiživila zpráva, že nakažených bylo i sedmnáct policistů (dohled neměli mít nad samotným Girem, ale tzv. Girem-E, závodem na e-kolech). Thomas De Gendt vyjádřil své obavy a dodal, že "se na Giru už necítí bezpečně. V týmu jsme měli dvacetiminutovou debatu, zda budeme pokračovat," řekl člen týmu Lotto-Soudal. Nakonec všichni pokračují.

Připojila se i další ze stájí, americká sestava EF, která napsala dopis směřovaný RCS i UCI, kde navrhuje, zda by nebylo lepší zastavit během volného dne. To pořadatelé odmítají, zorganizována ale byla další kola testů. Ta zatím další případy nákazy nepřinesla a peloton Gira, který stále vede Portugalec Joao Almeida, pokračuje. Nejistě, ale stále.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články