Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Další sláva pro Ekvádor. Narváez zvítězil na Giru, růžový dres drží Almeida

Zatímco cyklisticky úspěšnější Kolumbie na vyhranou etapu na letošním Giro d'Italia stále čeká, donedávna opomíjený Ekvádor slaví již podruhé. Ve dvanáctý den závodu se o to zasloužil třiadvacetiletý Jhonatan Narváez z týmu Ineos Grenadier, který zvítězil z úniku. V průběžném vedení zůstává Joao Almeida.

Jhonatan Narváez
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Ekvádorská cyklistika zažívá svá zlatá léta. Úspěchy Richarda Carapaze obletěly celý svět, v menším se k němu však přidávají další. Po Jonathanu Caicedovi, který vyhrál třetí etapu s cílem na Etně a byl desetiny sekundy od růžového dresu, se ve dvanáctý den Gira přidal Jhonatan Narváez, který zvítězil z úniku v cíli v Cesenaticu.

"Je to skvělé vítězství, protože to byla hodně těžká etapa v zimě a dešti," uvedl Narváez. V září vyhrál v Itálii závod Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho a nyní se radoval z prvního triumfu na Grand Tour. "Výhra na Giru znamená pro každého strašně moc a tedy i pro mě. Chtěl bych ji věnovat Nicovi Portalovi, jenž mě naučil všechno, co jako jezdec umím," dodal mladý Ekvádorec s připomínkou sportovního ředitele Ineosu, jenž začátkem března podlehl ve čtyřiceti letech infarktu.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvanáctou etapu Gira ovládl Ekvádorec Narváez

V celkovém pořadí se nic nemění, navzdory celodenní snaze stáje NTT. Ta se pokusila zacloumat klasifikací ve prospěch svého lídra Domenica Pozzoviva, když se ale v posledním stoupání lámal chleba, nebyl italský cyklista už schopen výraznějšího nástupu. Dále tak vede Joao Almeida s náskokem 34 vteřin před druhým Wilcem Keldermanem.

"Byla to náročná etapa, skoro šest hodin v dešti a zimě, samé stoupání a sjezdy. Tvrdý den, ale doufám, že dres udržíme do soboty. Mám perfektní tým, který odvádí perfektní práci. Kdybych neměl dobré nohy, určitě bych odpadl, ale cítil jsem se dobře," řekl Almeida.

Giro d'Italia 2020
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Jak etapa probíhala?

Cesenatico, místo neodmyslitelně spjaté s Marcem Pantanim, bylo místem startu i cíle dvanácté etapy. Ta závodníky zavedla na mnohé z kopců, kde italský "Pirát", sám vítěz Gira 1998, před desítkami let trénoval. Vše znepříjemňovalo podzimně mrazivé a deštivé počasí a také usilovná aktivita týmu NTT.

Ten se rozhodl pracovat pro Domenica Pozzoviva, který chtěl útočit na soupeře v celkovém pořadí. To také znamenalo, že se peloton zúžoval více a více, až z něj zbyla jen hrstka těch nejlepších. Jenže Italovi se podařilo pouze udělat den pro ostatní extrémně těžký, nesetřásl však nikoho. A jelikož jeho tým nechal úniku ze začátku velkou rezervu, nešlo ani o vítězství.

Z malé skupiny nakonec zůstali pouze Mark Padun z Bahrajn-Merida a jeho ekvádorský soupeř Jhonatan Narváez, který veze barvy Ineosu Grenadiers. Rozhodlo se 24 kilometrů před finišem, a to vinou Padunova defektu. Narváez na nic nečekal a vyhrál svou první etapu na Grand Tour. Pro Ekvádor jde o další triumf poté, co Jonathan Caicedo zvítězil na Etně.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa (Cesenatico - Cesenatico, 204 km):

1. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) 5:31:24, 2. Padun (Ukr./Bahrajn-McLaren) -1:08, 3. Clarke (Austr./EF Pro Cycling) -6:50, 4. Rosskopf (USA/CCC) -7:30, 5. Pellaud (Švýc./Androni Giocattoli-Sidermec) -7:43, 6. McNulty (USA/SAE Team Emirates), 7. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Guerreiro (Portug./EF Pro Cycling), 9. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -8:25, ...71. Černý (ČR/CCC) -25:05.

Průběžné pořadí: 1. Almeida 49:21:46, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -34, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -43, 4. Pozzovivo (It./NTT) -57, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Konrad -1:15, 7. Hindley (Austr./Sunweb) -1:19, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:21, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -1:36, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -2:20, ...97. Černý -1:50:02.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články