Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Lámal kliky a řetězy. Hoogland prolétl kilometr rychlostí 65 km/h a posunul světový rekord

Startuje se z nuly. Pedály se začínají otáčet, až na tachometru rychlost začíná sedmičkou. A pak je najednou konec. Jeffrey Hoogland překonal v mexickém Aguascalientes světový rekord na kilometru s pevným startem, který má nyní hodnotu 55,433 sekundy. 

Jeffrey Hoogland
zdroj: Twitter.com / Jeffrey Hoogland

Tak jako tomu stále je v maratonu v případě dvou hodin, i v dráhové cyklistice existují (a v minulosti existovaly) velké mety. V případě kilometru s pevným startem to byla hranice jedné minuty: tedy zvládnout tuto distanci průměrnou rychlostí 60 kilometrů za hodinu. Poprvé se pod ní člověk dostal v roce 2001, povedlo se to Francouzi Arnaudu Tournantovi.

Od té šel vývoj dopředu: zlepšila se technologie, zlepšila se výživa, zlepšila se i příprava závodníků. Hodiny strávené v aerodynamickém tunelu či detailní úpravy kombinéz, to vše je považované za samozřejmost. A pochopitelně i to byla součást přípravy Nizozemce Jeffreyho Hooglanda před jeho pokusem o překonání rekordu.

Ten se od chvíle, kdy jej Tournant před 22 lety překonal v bolivijském La Pazu (na velodromu, který sir Chris Hoy označil za nejkrásnější na světě), zásadním způsobem posunul. Jeho krajan Francois Pervis jej v prosinci 2013 stlačil dokonce pod 57 vteřin (56,303). Povedlo se mu to v mexickém Aguascalientes v nadmořské výšce 1900 metrů nad mořem.

Od té doby rekord stagnoval, než jej v úterý – na stejném místě – překonal Jeffrey Hoogland. Třicetiletý Nizozemec je jednou z největších hvězd současné dráhové cyklistiky, počet jeho medailí z velkých akcí se nedá spočítat ani na obou rukou. Jen na posledním šampionátu (MS v Glasgow) se radoval ze zlata v týmovém sprintu a právě i v pevném kilometru.

"Tohle je ale ten největší úspěch mojí kariéry," říkal v Aguascalientes po svém rekordním pokusu. Hoogland se na velodromu tak vydal, že mu musela být poskytnuta kyslíková maska (obrázky připomenuly "slavný" kolaps Eddyho Merckxe z jeho pokusu o překonání rekordu v hodinovce). Když se vydýchal, mohl pokračovat dál.

"Nedokážu si to teď úplně užít, protože mě všechno bolí. Ale jsem z toho nadšený, tím spíš, že jsem rekord posunul skoro o vteřinu," dodal Nizozemec, který úspěšnému pokusu podřídil poslední měsíce. "Dělal jsem pro to všechno. Nevím, jak dlouho ještě potrvá moje kariéra, ale přál jsem si, aby moje jméno zůstalo spojené navždy s tímhle rekordem," dodal. 

Nizozemský lamač kol

A skutečně se mu to podařilo: Nejdéle existující dráhařský rekord, který stanovil Pervis před téměř deseti lety, je minulostí. Jak potvrdil Hooglandův trenér Mehdi Kordi, příprava opravdu byla tvrdá. Tak tvrdá, že jeho svěřenec dokonce lámal součásti kola. "Je to fakt silný chlapík. Zlomil na kole několik klik a řetězů," usmál se.

"Takže bylo důležité najít takový materiál, který by tu jeho sílu vydržel. Trvalo nám, než jsme našli třeba správná řídítka, nakonec jsme se shodli na jedněch, která jsou deset let stará," dodal Kordi. Hooglandův tým šel skutečně do detailu a několik minut před pokusem třeba vyslal na dráhu motorku, aby na velodromu rozvířila vzduch.

Nakonec vše vyšlo a nová hodnota rekordu tedy zní: 55,433 vteřiny. Celkové náklady na pokus se odhadují na 65 tisíc eur (1,6 milionu korun). Jak ale pravil Hoogland v cíli: "Moje jméno s tímhle bude spojené navždy."

Zdroj
ČT sport, CyclingWeekly

Hlavní zprávy

Nejčtenější články