Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Kulhavý: Triumf na Cape Epic mi perfektně sedl do přípravy na cross country

Praha - Druhý start a druhé vítězství. Jaroslav Kulhavý i své druhé vystoupení na populárním podniku Cape Epic v Jihoafrické republice proměnil ve výhru. Kulhavý neskrývá radost, přiznává ale, že 740 kilometrů dlouhý maratonský etapový závod dvojic je po něj skvělou přípravou na závody Světového poháru v cross country horských kol.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

"Bylo to super. Vyšlo nám to úplně perfektně," řekl po návratu. "Myslím, že jsem na tom líp, než jsem byl před dvěma lety. Problémy nebyly takového rozsahu jako minule. A když už nějaký defekt byl, vzalo nám to ten nejmenší nezbytný čas na opravení," pochvaloval si.

Jedna krize přišla i na pozdější šampiony, kteří připravili o šanci na obhajobu jiného českého závodníka Kristiána Hynka, jenž jel tentokrát s Rakušanem Albanem Lakatou. "V páté etapě, kdy Kristián řešil s Lakatou řetěz a hodně ztratili, jsem chytil klacek do přehazovačky a celou ji to přetočilo. Zůstala viset a já nevěděl, co s tím," vzpomínal Kulhavý.

Pomohl mu záložní tým. "Kolega Nico Bell za to vzal silou, jen se ulámaly plasty okolo a naštěstí to vydrželo. Ale tam jsem měl opravdu strach, stačil kousek a šaltr mohl být pryč. Byl by to prakticky konec. To byla jediná velká krizovka. Jinak jsme ukázali, že jsme byli nejlepší. Možná kromě prologu, kde jsme byli třetí," popsal třicetiletý biker.

V páté etapě se pral i se žaludečními problémy. "Měl jsem to i minule, asi na to trpím. Jak člověk musí snídat v pět hodin ráno a pak jede závod. Měl jsem ráno hrozné křeče do žaludku, skoro jsem nejedl a pak mi chyběla energie. Byl jsem hodně utlumený a měl jsem z toho strach. Když jsem přijel do cíle, spal jsem až do druhého dne," líčil Kulhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kulhavý: Cape Epic je hodně specifický závod

Pomůže mi to do olympijského cross country 

Najeté kilometry bere jako velké plus do sezony. "Těch intenzit jsem předtím tolik nenajezdil, i proto, že by to bylo pro Cape Epic zbytečné. V tréninku to byl velký skok, posune mě to o kus dál. Už se budu posouvat do nejvyšších intenzit, poznal jsem, že když jsem celou zimu zdravý a konečně po dvou letech bez problémů, tak forma byla fakt super," pochvaloval si.

"Těchto osm dní mi dobře zapadlo do přípravy. Byl to takový pomyslný stupínek, který bych stejně udělal, ale v tréninku by mi to zabralo třeba měsíc a takhle jsem to zkvalitnil a urychlil. Určitě mi to pomůže hlavně do olympijského cross country, které startuje za dva měsíce v Novém Městě na Moravě," dodal Kulhavý.

Zda se někdy vrátí na Cape Epic dovršit zlatý hattrick, zatím netuší. "Ten důvod se vrátit je vždy, ale nikdy to neplánuju. Ani minule jsem to neplánoval. Mou prioritou je samozřejmě cross country a příští rok je olympiáda. I když je to letos super příprava, uvidíme, jak to bude příští rok," uvedl bývalý mistr světa a vítěz Světového poháru. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články