Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kulhavý musel před Cape Epic bleskově reagovat na nemoc parťáka. Zkusíme vyhrát, řekl před odletem

Už popáté se biker Jaroslav Kulhavý postaví na start maratonského etapového závodu dvojic Cape Epic na jihu Afriky. Mimořádně těžký podnik dokázal v minulosti už třikrát vyhrát a nejvyšší ambice má držitel olympijského zlata a stříbra z cross country i letos, přestože musel na poslední chvíli hledat nového parťáka. Howard Grotts, s nímž triumfoval loni, totiž onemocněl. Jeho místo zaujme Novozélanďan Sam Gaze.

Jaroslav Kulhavý na Cape Epic
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

O nuceném odstoupení Američana Grottse se čtyřiatřicetiletý Kulhavý dozvěděl před týdnem v neděli. "Má nějaké virové onemocnění, něco vážného, s čím nemůže jet. Tím jsem získal nového parťáka. Sama dobře znám a plány se nijak nemění. Jen je tam nicméně spousta faktorů, které neznáme. Sam ještě Cape Epic v kariéře nejel, zatímco pro Howieho to byla loni druhá účast. Měl za sebou jednu zkoušku, se mnou už jel naplno na umístění," řekl Kulhavý před odletem.

Sám pojede už popáté. Vedle loňska slavil celkové vítězství již v letech 2013 a 2015 ve dvojici se Švýcarem Christophem Sauserem. Předloni skončili druzí. "Vždy se mi tam vedlo super. S ohledem na technickou i fyzickou náročnost závodu je to velmi dobrá bilance. Zkusíme vyhrát. Sam asi není slabší výkonnostně, jen jsme na tom byli s Howiem papírově lépe. Věděli jsme, že když nás nevyřadí nemoc nebo technický problém, tak jsme favorité. Teď se cíle nemění, ale jsou zahalené očekáváním," vysvětlil Kulhavý.

Narychlo nově složené duo touží přinejmenším po dosažení dílčích úspěchů v podobě etapových vavřínů. "A pak uvidíme, zda to bude i na celkové pořadí," podotkl Kulhavý.

Po nedělním prologu bude následovat celkem sedm etap o délce 43 až 112 kilometrů. "Nemohu tvrdit, že tam jedeme vyhrát. Když vidím týmy kolem, je to padesát na padesát. Vždy hrají roli i defekty. I přes ně jsme dokázali uspět. Spoustu dvojic vyřadily i střevní problémy," připomněl Kulhavý.

Sám je zvědavý, jak se teprve třiadvacetiletý Gaze se závodem a všemi jeho nástrahami popasuje. "I proto je těžké se bavit o nějakém očekávání. Jak zvládne osm závodních dnů, to je otázka. Je tam hodně neznámých. Ale pozor - on má super výkonnost. A já mu po fyzické stránce věřím. Jen nejsem schopný říct, jak to bude vypadat, neboť obrovskou roli hrají zkušenosti - proto se nechci k ničemu upínat. Sám jsem připravený jako loni či předešlé sezony. Bude to výzva pro mě i pro Sama. Bude to zajímavé," dodal Kulhavý.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

S Gazem se poprvé uvidí v úterý, až dorazí do dějiště závodu. O celé situaci spolu ještě ani nemluvili. "Byli jsme postaveni před hotovou věc a každý jsme pokračovali v přípravě. Bude ale dost času to probrat. Jako vždy řeším detaily až na místě," uvedl Kulhavý, jenž sám bojoval celý únor s nachlazením. "Uvidíme, jak to bude vypadat. Intenzita není jako loni, ale na osmi dnech není potřeba. Je to o stabilním výkonu. O osmi dnech regenerace a hlavně je přečkat bez nemoci," přál si Kulhavý.

Tratí pro letošní ročník prestižního závodu se zatím příliš nezaobíral. "Ani jsem nezkoumal, na jakém terénu se přesně jede. Přibylo průměrně 200 výškových metrů na etapu. Ale já to fakt neřešil. Jednak mám ty etapy za čtyři ročníky slité dohromady a navíc nejsem typ, který by to studoval. Vnímám až v závodě, že jsem tam jel, a vzpomenu si, že je tam single track či technické místo. Vždy si to nastuduji až ráno před konkrétním dnem, ale měsíc dopředu to neřeším," zakončil Kulhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články