Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Kreuziger: Je to obrovská vzpruha

Val di Fiemme - Jako na houpačce jsou výkony Romana Kreuzigera na italském Giru. Zatímco před pár dny prožil dle vlastních slov "jeden z nejčernějších dnů kariéry", v pátek dosáhl na možná největší dosavadní úspěch v profi pelotonu. Ovládl devatenáctou etapu, jednu z nejnáročnějších na letošním programu, a dosáhl tak na své první etapové vítězství v prestižním závodě Grand Tour.

Vítězný Roman Kreuziger
zdroj: EPA autor: CAVAGGIONI

"Ano, dnešní vítězství je důležité a jsem za něj moc šťastný, ale jel jsem sem na celkové pořadí. Je pro mě těžké spolknout, co se stalo v Cortině. Nechápu, jak se to mohlo stát," litoval středečního kolapsu Kreuziger pro iSport.cz.

Český jezdec vstupoval do závodu v pozici lídra týmu Astany a netajil se nejvyššími ambicemi v celkovém pořadí, jenže v středeční sedmnácté etapě přišel totální výpadek. Kreuziger ztratil na čelo více jak jedenáct minut, a tím i šanci na dobré umístění. "Je to hrozná tragédie. Stalo se to, co nikdo nečekal. Měl jsem Giro perfektně rozjeté a teď... Je to jeden z nejčernějších dní mojí kariéry," uvedl tehdy.

Nyní již vše ale vypadá o poznání optimističtěji. Přitom před devatenáctou etapou, která končila těžkým stoupáním do lyžařského střediska Val di Fiemme, si Kreuziger příliš nevěřil. Před startem se dokonce nechal slyšet, že dost možná ani nedokončí a letošní Giro vzdá. Jenže nakonec si po úniku v závěrečném stoupání dojel pro vítězství.

Roman Kreuziger se v cíli raduje z premiérového etapového vítězství
zdroj: EPA autor: CAVAGGIONI

"Moje pocity jsou teď naprosto úžasné. Je to pro mě obrovská psychická vzpruha. Speciálně potom co se stalo předevčírem. Na konci se dalo jen těžko odhadovat, kolik zbývá do cíle a jak blízko jsou ostatní. Jsem moc rád, že jsem zaútočil. Samozřejmě mi už nejde o celkové pořadí, ale o tyhle pocity etapového vítěze," řekl Kreuziger v cíli.

Sobotní dvacátou etapu připravili pro cyklisty sami diváci v rámci tzv. etapy na přání a peloton čeká pořádně těžká práce. Na závodníky přichystali 219 kilometrů vedoucí přes lyžařská střediska Bormio či Passo Tonale. Cíl je na vrcholu Passo dello Stelvio ve výšce 2757 metrů nad mořem, což je nejvyšší bod v historii závodů Grand Tour.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články