Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Keirinové finále bylo bez Čechů. Zlato v něm získal Puerta Zapata

Ve druhém dni dráhařských soutěží na MS se o medaile závodilo v několika disciplínách. Zlato z keirinu získal Fabián Puerta Zapata, zatímco čeští zástupci Pavel Kelemen a David Sojka vypadli v opravách. Týmovou stíhačku mužů vyhráli Britové v čele s matadorem Edem Clancym, mezi ženami byla nejrychlejší americká čtveřice vedená Chloe Dygertovou. Titul ve scratchi získal Jevgenij Koroljuk. 

Pavel Kelemen byl před šampionátem pasován do role velké české hvězdy a právě v keirinu se mu přisuzovaly velké šance. Pátý z loňského MS v letošní sezoně několikrát ukázal, že jeho výkonnost zřejmě ještě stoupá. Bohužel, v Apeldoornu své kvality neprodal. V 1. kole dojel druhý za Jackem Carlinem, v opravách prohrál souboj s Juanem Peraltou.

Postup českému dráhaři pokaždé unikl jen velmi těsně. V prvním kole dojel se ztrátou 27 tisícin sekundy, v opravách byl rovněž druhý s odstupem 34 tisícin."Kelemena přímo přede mnou v první jízdě zavřel Carlin a zatlačil ho na chodník. Musel se znovu rozjíždět, což mu v cíli chybělo," uvedl trenér českých sprinterů Petr Klimeš.

Podobný průběh měly opravy, kde Kelemena vytlačil Peralta. Český tým v obou případech požádal o přezkoumání jízdy videorozhodčím, výsledky se ale nezměnily. "Takový je keirin. Mám slušnou formu, cítil jsem se v pohodě, bohužel to výsledkově nedopadlo podle představ. Dívám se dopředu, chtěl bych uspět v kvalifikaci na olympijské hry," uvedl Kelemen.

Ze hry venku je také David Sojka, který neuspěl v prvním kole, po kterém musel do oprav. V nich dostal velmi těžké soupeře: proti českému dráhaři stáli Andrij Vinokurov, Azizulhašni Awang a Francois Pervis. Nejrychlejší byl nakonec Vinokurov, zbylí tři včetně Awanga, který obhajoval zlato z MS v Hongkongu, v keirinu skončili.

Finále jela s výjimkou Fabiána Puerty Zapaty zcela odlišná šestice než před rokem v Hongkongu. A byl to právě kolumbijský dráhař, který se po několika stříbrných medailích dočkal zlata. V poslední zatáčce se Puerta prohnal kolem dosud vedoucího Matthijse Büchliho, který nakonec skončil bez medaile. Stříbrný je Tomojuki Kawabata, bronzový Max Levy.

PROGRAM MS V DRÁHOVÉ CYKLISTICE NA ČT SPORT A CTSPORT.CZ:

1. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 21:50)
2. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 22:55)
3. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 23:20)
4. 3.: od 13:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 19:20)

V týmových stíhačkách slavili Britové a Američanky

Medaile jsou rozdány také v mužské týmové stíhačce. Za neúčasti Australanů, kteří se šetří pro Hry Commonwealthu, dokázala britská čtveřice ve finále porazit velmi rychlé Dány. Stejně jako loni získali bronz italští dráhaři, kteří zajeli další vynikající čas pod hranicí tří minut a 55 vteřin. Bez cenného kovu v Apeldoornu zůstali Němci.

"Je to překvapení, ale zároveň skvělý pocit. Vyhrát s takhle skvělým týmem, to je speciální," říkali členové britské čtveřice. "Jsem šťastný, že tady ve skoro třiatřiceti pořád můžu být. Miluju to čím dál tím víc s každým rokem, pořád v sobě mám to nadšení," dodal nejzkušenější z týmu Ed Clancy.

Finále za sebou mají též ženské stíhací sestavy. O zlato svedly přímý souboj americké reprezentantky s Britkami vedenými Laurou Kennyovou a Katie Archibaldovou. Američanky závod napálily, poté však rychle šly do tří a začaly ztrácet. Ovšem i ve třech závod vyhrály a získaly třetí titul v řadě. Děkovat mohou především skvěle jedoucí Chloe Dygertové.

Titul ve scratchi vybojoval v Apeldoornu Jevgenij Koroljuk, který předvedl v patnáctikilometrovém závodě úspěšný útok a spolu s Callumem Scotsonem a Michelem Scartezzinim dojeli peloton o kolo. Ve finiši poté našel nejvíce sil a získal svůj první titul mistra světa. Jiří Hochmann náročný závod nedojel. 

Jasné jsou také účastnice semifinále sprinterské soutěže. Shodně jen dvě jízdy na postup potřebovaly Stephanie Mortonová, Pauline Sophie Graboschová, její krajanka a obhájkyně loňského zlata Kristina Vogelová a také Le-e Waj Še, která vyřadila bronzovou z týmového sprintu Darju Šmelevovou.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu (Nizozemsko):

Muži:

Keirin: 1. Puerta (Kol.), 2. Kawabata (Jap.), 3. Levy (Něm.), ...13. Kelemen, 25. Sojka- vyřazeni v opravách.

Scratch: 1. Koroljuk (Běl.), 2. Scartezzini (It.), 3. Scotson (Austr.), ...Hochmann nedokončil.

Stíhací závod družstev - finále: Velká Británie (Clancy, Emadi, Hayter, Tanfield) 3:53,389 - Dánsko (Larsen, Johansen, Madsen, Von Folsach) 3:55,232, o 3. místo: Itálie (Consonni, Bertazzo, Ganna, Lamon) 3:54,606 - Německo (Schomber, Gross, Reinhardt, Thiele) 3:56,594.

Ženy:

Stíhací závod družstev - finále: USA (Valenteová, Catlinová, Dygertová, Geistová) 4:15,669 - Velká Británie (Archibaldová, Barkerová, Kennyová, Nelsonová) 4:16,980, o 3. místo: Itálie (Balsamová, Paternosterová, Valsecchiová, Guderzová) 4:20,202 - Kanada (Beveridgeová, Bonhommeová, Foremanová-Mackeyová, Roordaová) 4:23,216. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články