Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Machačová začala pátým místem ve scratchi. Uspěli i sedmí sprinteři

Šampionát v nizozemském Apeldoornu začal pro českou reprezentaci dvěma umístěními mezi nejlepší desítkou. V ženském scratchi dojela Jarmila Machačová na páté příčce, když zlato získala před domácím publikem Kirsten Wildová. V mužském sprinterském klání pak česká trojice Pavel Kelemen, Martin Čechman a Robin Wagner obsadila sedmé místo. Jde o historicky nejlepší výsledek v týmovém sprintu. 

Machačová má v Apeldoornu, kde před sedmi lety získala stříbro v bodovačce, na programu tři starty. První přišel ve scratchi, v němž po první čtvrtině závodu podnikla nadějný útok. Bohužel, peloton nástup české dráhařky postupně sjel a Machačová bojovala v hlavním poli. V cíli byla nakonec klasifikována na velmi slušném pátém místě.

Skvěle načasovaným a též ovšem provedeným únikem vyhrála Kirsten Wildová, která se po třech letech znovu stala mistryní světa. Před aplaudujícími domácími fanoušky si dokonce mohla dovolit ještě před cílem malou oslavu. Stříbro získala Jolien D'Hooreová, bronz patří další vynikající dráhařce i silničářce Amalii Dideriksenové.

"Je to nádherné vyhrát tu na domácí dráze před domácími fanoušky. Moje soupeřky patří mezi nejlepší na světě a vlastně nevěřím, že se mi podařilo vyhrát sólo. Můj plán byl přitom zůstat klidná a čekat na sprint, takže to mi nevyšlo (smích). Ale tohle je krásné," líčila štěstím překypující Wildová.

"Scratch je loterie. Bylo to hlavně o výkonnosti, zachovala jsem až do konce chladnou hlavu a zbyly mi síly i na závěr," hodnotila Machačová. "Snažila jsem se být co nejlépe pozičně a neplýtvat silami, s čímž jsem mívala předtím problémy. Kdybych se nenechala odpojit, mohlo to být ještě lepší," dodala.

Machačová plánuje v Apeldoornu ještě další dva starty. Představit by se měla v bodovacím závodu a v omniu. "V omniu nemám šanci bojovat o medaile, potřebuji hlavně získat co nejvíc bodů do žebříčku UCI. Bodovačka je moje parádní disciplína, takže doufám, že umístění ze scratche ještě vylepším," řekla Machačová.

PROGRAM MS V DRÁHOVÉ CYKLISTICE NA ČT SPORT A CTSPORT.CZ:

28. 2.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 22:55)
1. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 21:50)
2. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 22:55)
3. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 23:20)
4. 3.: od 13:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 19:20)

Sprinteři zajeli historické sedmé místo

Pro sprinterské trio Kelemen, Čechman, Wagner začalo MS kvalifikací. V přímém souboji Češi prohráli s britskou trojicí a museli čekat, zda ze zbývajících týmů jeden zaváhá a umožní jim postup do vyřazovacích bojů. K tomu nedošlo, sprinteři však i tak po diskvalifikaci Poláků prošli mezi nejlepší. Kvalifikaci vyhráli Nizozemci.

V 1. kole tak čeští dráhaři šli do velmi těžkého souboje s domácím závodníky. Na favority jasně nestačili a prohráli o více než vteřinu a tři desetiny, což v součtu stačilo po další diskvalifikaci (tentokrát Japonců) na celkovou sedmou příčku. Ta je historickým úspěchem českých sprinterů – nikdy předtím neskončili spřinteři na MS lépe.

O zlaté medaile jelo Nizozemsko s Velkou Británií – a po projetí cílem mohli začít podruhé v průběhu večera domácí fanoušci. Jeffrey Hoogland totiž na posledním úseku "zdemoloval" Jasona Kennyho a dovezl své krajany k jasnému zlatu. Bronz získali po vítězství nad Ruskem francouzští dráhaři, za které finišoval Quentin Lafargue.

Mezi ženami potvrdily v kvalifikaci pozice favorizované reprezentace Německa a Ruska. Německé dráhařky – v kvalifikaci ve složení Miriam Welteová, Pauline Sophie Graboschová – postoupily z první příčky a mohly si dovolit pošetřit Kristinu Vogelovou. Ruská dvojice Darja Šmelevová a Anastasia Vojnovová zajela druhý nejrychlejší čas.

Ovšem v 1. kole vyřazovacích bojů přišlo překvapení: Vojnovová zaváhala na začátku svého úseku a ruská dvojice nakonec postoupila jen do souboje o bronz. V něm si poradila s čínskými soupeřkami, zatímco Němky už ve složení Welteová/Vogelová s přehledem o 519 tisícin porazily v bitvě o zlato domácí Nizozemky.

Začala i soutěž týmových stíhacích sestav. Do finále o zlato postoupili dánští stíhači, kteří zajeli fantastický čas 3:54,518 a porazili v přímém souboji favorizovanou italskou čtveřici se Simonem Consonnimi a Filippem Gannou. Italové musí vzít zavděk soubojem o bronz s Němci, s Dány budou o zlato bojovat britští dráhaři vedení Edem Clancym (3:56,357).

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu (Nizozemsko):

Muži:

Týmový sprint - finále: Nizozemsko (Van Thoenderdaal, Lavreysen, Hoogland) 42,727 - Velká Británie (Carlin, Owens, Kenny) 43,231, o 3. místo: Francie (Pervis, Vigier, Lafargue) 43,373 - Rusko 43,5834, ...7. ČR (Kelemen, Čechman, Wagner) - vyřazeni v 1. kole.

Ženy:

Scratch: 1. Wildová (Niz.), 2. D'Hooreová (Belg.), 3. Dideriksenová (Dán.), ...5. Machačová.

Týmový sprint - finále: Německo (Welteová, Vogelová) 32,605 - Nizozemsko (Lamberinková, Braspennincxová) 33,124, o 3. místo: Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,990 - Čína 33,282. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články