Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hromadný pád postihl Contadora i Porteho. Do růžového se posouvá Aru

Jesolo – Deštivou třináctou etapu Giro d'Italia vyhrál v závěrečném sprintu Sacha Modolo z domácí stáje Lampre-Merida. Závodníci se pohybovali v okolí benátských lagun a na rovinaté trati byl hromadný finiš dopředu jediný možný scénář. Peloton však zasáhl hromadný pád těsně před ochrannou tříkilometrovou zónou, ve kterém se ocitli Richie Porte i Alberta Contador, a růžový dres tak v zítřejší individuální časovce poveze Fabio Aru.

Profil třinácté etapy snad ani nemohl být rovinatější, a tak šance na úspěšný únik moc vysoko nesahaly. O překvapení se pokusila trojice závodníků – Pineau, Frapporti a Zabel. Jejich náskok se však v deštivém počasí vysoko nevyšplhal a peloton si je držel na dosah. V závěrečných padesáti kilometrech jejich výhoda nepřesáhla jedinou minutu a v bezpečné vzdálenosti před cílovým městem Jesolo si je sprinterské týmy v poklidu stáhly.

O vzrušení se na trati postaraly spíše nepředvídatelné okolnosti – únik v jedné chvíli zastavily, podobně jako při nedávném Paříž-Roubaix, spadlé závory. Organizátoři měli posléze práci s tím, aby zadrželi blížící se peloton a odstup mezi oběma skupinami zůstal přibližně stejný. Situaci pro závodníky dále znepříjemňoval silný déšť. Jezdci se v závěrečných kilometrech zbavovali pláštěnek či návleků a tato ekvilibristika nemusela vždy dopadnout bez problémů.

Sacha Modolo vítězí před Giacomem Nizzolem
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Dal Zennaro

Poslední kilometr, a ostatně i stovky metrů mu předcházející, slibovaly již dopředu složité situace s několika prudkými zatáčkami a kruhovými okruhy. Sprinteři se s tím, i v tomto kluzkém počasí, museli vypořádat. Nejlépe nástrahy trati zvládl Sacha Modolo ze stáje Lampre-Merida, který zvítězil na čáře před druhým Giacomem Nizzolem a třetím Eliou Vivianim. Modolovi výrazně pomohla týmová podpora, neboť jako jediný ze spurterů měl k sobě dokonce dva pomocníky ze stejného týmu. Naopak André Greipel tentokrát o nejvyšší příčky nebojoval.

Větším příběhem však byl hromadný pád těsně před ochrannou tříkilometrovou zónou, který zasáhl jak Alberta Contadora (+39), tak Richieho Porta (+2:07). Mezi dalšími závodníky, kteří se ocitli po kolizi na zemi, byl i Hesjedal či König. Čekalo se tak na rozhodnutí traťových komisařů, kteří museli situaci posoudit. Dle jejich rozhodnutí odstupy v cíli platí a závodníci stejný čas jako vítěz nedostanou. Do růžového tak jde před zítřejší individuální časovkou Fabio Aru, druhý je Contador (+0:19), třetí Landa (+1:14) a čtvrtý Kreuziger (+1:38). "Samozřejmě mě dost mrzí, že jsme ty sekundy dostali, ale není to nic, co by mě znepokojilo. Jsem přesvědčený, že ten čas zase naženu," řekl Contador. Obhájce třetího místa Aru se pochválil za taktickou jízdu. "Neustále jsem se pohyboval na špici, abych se možné kolizi vyhnul. Co se stalo, stalo se," uvedl Aru.

Ještě hůř dopadl australský spolufavorit z týmu Sky Richie Porte, který dlouho čekal na nové kolo a dorazil s více než dvouminutovou ztrátou. Těsně před ním se dostal do cíle jeho pomocník Leopold König, jenž přišel o desáté místo v celkové klasifikaci a je patnáctý. "Jsem ok, ale toto hodně bolí. To je cyklistika, často rozhoduje prostě štěstí. Do rána se oklepu a zítra bude líp," konstatoval König. 

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 13. etapa: Montecchio Maggiore - Jesolo (147 km):

1. Modolo (It./Lampre) 3:03:08, 2. Nizzolo (It./Trek), 3. Viviani (It./Sky), 4. Porsev (Rus./Kaťuša), 5. Grosu (Rum./Nippo), 6. Richeze (Arg./Lampre), 7. Hofland (Niz./LottoNL), 8. Ruffoni (It./Bardiani Valvole), 9. Mezgec (Slovin./Giant), 10. Haussler (Austr./IAM Cycling) všichni stejný čas, ...25. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -4, 95. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -1:36, 100. König (Sky) -2:01.

Průběžné pořadí: 1. Aru (It./Astana) 54:20:35, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -19, 3. Landa (Šp./Astana) -1:14, 4. Kreuziger -1:38, 5. Cataldo (It./Astana) -1:49, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:02, 7. Caruso (It./BMC) -2:12, 8. Amador (Kost./Movistar) -2:21, 9. Visconti (It./Movistar) -2:40, 10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -3:15, ...15. König -4:24, 116. Vakoč -2:02:54. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články