Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zakarin úspěšně dotáhl svou dlouhou jízdu na okruhu v Imole

Imola – Vítězem deštivé jedenácté etapy Giro d'Italia se na závěrečných okruzích autodromu v Imole stal Ilnur Zakarin ze stáje Kaťuša. Ruský závodník nastoupil z početného úniku dvacet kilometrů před cílem a svůj pokus dotáhl až do úspěšného konce. Na druhém místě skončil Carlos Betancur, třetí dojel Franco Pellizotti. V růžovém dresu zůstává Alberto Contador.

Ilnur Zakarin
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Po úspěchu skupiny uprchlíků v předchozí, desáté etapě se o překvapení pokoušel další únik. Tentokrát měl opravdu silné složení – ve skupině pracovali Hesjedal, Betancur, Zakarin či na Giru už jednou úspěšný Intxausti. Peloton se k ní postupně přibližoval a na závěrečných okruzích v Imole, kterými etapa vrcholila, se jeho odstup pohyboval dokonce pod hranicí minuty. Tlaku se rozhodl vzdorovat Zakarin, který nastoupil 21 kilometrů před cílem. Na trati, na níž se daleko častěji prohání speciály formule 1, odjížděl ostatním.

Situaci závodníkům komplikoval silný déšť a na kluzkém povrchu si museli především ve sjezdech dávat pozor. Na vlastní kůži si to vyzkoušel Urán, kterému podklouzlo kolo na začátku závěrečného okruhu na imolském autodromu. Než se sebral ze země a dostal od týmového vozu nové kolo, ztratil zhruba půlminutu – tu se mu nakonec povedlo ve stíhací jízdě smazat a připojit se zpět k pelotonu.

Zakarin nasadil fantastické tempo a na začátku poslední desítky kilometrů vedl o minutu před zbytkem úniku, další půlminutu pak ztrácelo nyní již torzo původního pelotonu. Představa, že by mu etapový triumf dokázal ještě někdo vzít, nebyla pravděpodobná. Velice zajímavé věci se ale děly mezi hlavními favority – Contador nastoupil ve stoupání a především Aru nedokázal na jeho zrychlení reagovat. Jezdci se posléze sjeli znovu dohromady, avšak španělský jezdec si mohl otestovat vlastní síly.

Nic z toho ale nemuselo zajímat Zakarina, který vyhrál svou první etapu kategorie Grand Tour. Pro závodníka, u kterého před startem Gira nebylo jasné, zda se nepokusí i o útok na celkové pořadí, jde o velké povzbuzení a po vítězství v závodě Kolem Romandie další úspěch. Na druhém místě dojel ze skupiny uprchlíků Betancur, třetí hned za ním dosprintoval Pellizotti. Odstupy mezi favority zůstávají stejné, v růžovém pokračuje Contador.

"Dneska jsem odstartoval ve správném rozpoložení a únik výborně fungoval. Zkusil jsem zaútočit jednou, pak podruhé, a ono to zabralo," řekl v cíli Zakarin. "Pořád nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál Kolem Romandie a teď i etapu na Giru. Je to hodně emocí," dodal. 

"Každý den se cítím líp, odřeniny na nohách se také zlepšují," řekl Contador, jenž si při hromadném pádu v dojezdu šesté etapy vykloubil rameno. Na jeho dnešní útok v závěru hlavní konkurenti nezareagovali, ve sjezdu ho ale opět dojeli. "Může se to zdát zatím snadné, ale čeká nás ještě spousta kilometrů," dodal.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa Forli - Imola (147 km):

1. Zakarin (Rus./Kaťuša) 3:55:08, 2. Betancur (Kol./AG2R), 3. Pellizotti (It./Androni Giocattoli), 4. Intxausti (Šp./Movistar), 5. Rosa (It./Astana), 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 7. Hesjedal (Kan./Cannondale) všichni -53, 8. Paterski (Pol./CCC), 9. Gilbert (Belg./BMC) oba -58, 10. Lobato (Šp./Movistar), ...22. König (Sky), 30. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -1:02.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 46:54:19, 2. Aru (It./Astana) -3, 3. Landa (Šp./Astana) -46, 4. Cataldo (It./Astana) -1:16, 5. Kreuziger -1:46, 6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -2:10, 7. Visconti (It./Movistar) -2:12, 8. Caruso (It./BMC) -2:20, 9. Amador (Kost./Movistar) -2:24, 10. König -2:30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články